Wat is er leuker dan de eerste dag van het jaar in te zetten met een feestje. Heb je nog resten van de avond ervoor? Dan is het misschien een leuk idee om in intieme kring een eerste winterbarbecue te organiseren. Of ontvang je vandaag vrienden en is het huis net op orde?

Verhuis het feestje dan gewoon naar buiten. Als je het geluk hebt dat het weer het toelaat, is een winterbarbecue een ideale starter van een nieuw jaar, vol spannende uitdagingen.

De volgende tips helpen je op weg, om er een succes van te maken.

1.Laat duidelijk weten dat het een winterbarbecue is

Licht je gasten op voorhand in zodat ze zich warm kunnen aankleden, als dat nodig is. Je kan ook zelf wollen sokken en truien voorzien, als het plots toch te koud blijkt te zijn.. Niets is lastiger dan het een hele avond koud hebben.

Plaids en warme dekens kunnen ook helpen ; alles is goed om dat beetje extra warmte te voorzien. Andere warmmakers zijn pantoffels ; het is misschien een leuk idee om grappige pantoffels als geschenk aan je gasten te geven. Ook de ondergrond is belangrijk, koude vloer, koude voeten en dus ook koude gasten ; leg dus daar waar de tafel staat of in elk geval waar de gasten bijeenkomen, een oud vloerkleed om de boel wat op te warmen, of voorzie een terraswarmer.

2. Nodig niet te veel mensen uit

Een beperkte groep mensen van ongeveer tien personen is voldoende voor een winterbarbecue. Genoeg mensen om elkaar op te warmen en niet te groot zodat je niet urenlang aan de barbecue hoeft te staan. Hou er ook rekening mee dat een barbecue in koude temperaturen minder snel opwarmt.

3. Gebruik geen vaste eettafel

Je kan een eettafel voorzien, voor hapjes en drankjes, maar vaak is het een beter idee om er een “walking diner” van te maken. Op die manier kunnen de gasten zich nog verwarmen aan de barbecue en is hun lichaam in beweging tijdens het eten.

4. Hang voldoende lampen op

In de winter wordt het nu eenmaal veel sneller donker. Daarom is het geen slecht idee om veel licht te voorzien. Voor meer gezelligheid kan je theelichtjes in glazen potjes ophangen aan bomen, of je haalt je kerstverlichting gewoon naar buiten voor de gelegenheid. Nadien kan je ze dan gewoon opbergen tot volgend jaar.

5. Schaf een goede barbecue aan

Zorg voor een solide barbecueset en geen “lichtgewicht” want die neemt te snel de winterse omgevingstemperatuur aan. Sluit zo veel mogelijk de barbecue-installatie met het deksel, zodat er minder warmte ontsnapt. Een gas barbecue is ideaal omdat die makkelijk aan- en uit te zetten is.

6. Zet je barbecue uit de wind

Zet je barbecue dichtbij een muur of bij een goede omheining zodat de wind niet aan je vuurtje kan. Dit is ook beter voor je bezoek als zij bij de barbecue willen staan. Geen muur op het noorden dus.

7. Zorg voor genoeg kolen en hout

Het is slim om meer kolen en hout te voorzien, zodat je zeker niet zonder valt. Veel kost het niet, en je kan je vuurtje langer aanhouden. Want wat is een winterbarbecue zonder barbecue?

8. Denk aan winterdranken

Een wijntje of biertje smaakt natuurlijk altijd, maar heb je er al eens aan gedacht om winterdranken zoals jenever, calvados, thee en glühwein te voorzien?  Ze hebben een lekker volle smaak en warmen je van binnenuit op. Plus wie houdt er nu niet van een sterke calvados of warme glühwein bij en na het eten?

Tenslotte voor het eten zelf :

9. Gebruik seizoensgroenten

De winter biedt een ruime waaier aan seizoensgroenten. Kies daarom eerder voor rapen, courgetten en pompoenen in plaats van komkommer, tomaten of paprika’s. Het geeft ook een heel andere sfeer aan je winterse barbecue en het verwarmt lijf en leden.

10. Koop aangepast vlees

Net zoals bij de groenten, is het altijd een aanrader om wintervlees te bestellen. Zomervlees, wintervlees, dat is toch allemaal hetzelfde. Nee, zeker en vast niet. In de winter kies je beter voor spekspiesjes, brochettes en steak. Ribbetjes kan ook, maar zijn een minder goed idee omdat ze lang nodig hebben voordat ze gaar zijn. Ga dus voor vlees waar je snel je tanden in kan zetten.

And last but not least :

Breng je goede humeur mee !! Smakelijk !

Bron :http://www.21bis.be/stories/2015/10/23/17-tips-voor-je-eerste-winterbarbecue

11. Maak het vlees niet te groot

Grote brochettes hebben meer tijd nodig om gaar en warm zijn. Dat geldt trouwens voor elk stuk vlees. Kleine stukken zijn bovendien ook makkelijker om uit het vuistje te eten. Een andere mogelijkheid is om voorgegaarde stukken zoals kippenvleugels of kippenpoten te kopen, maar zorg dan wel voor bestek.

12. Prik gaatjes in het vlees

Door gaatjes in het vlees te prikken, voordat je het bakt, kan de marinade er beter intrekken en blijft het vlees zelf ook sappig. Dit is belangrijk omdat het vlees langer op de barbecue moet liggen en dus meer water verliest.

13. Zorg voor een pittige marinade

Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je gasten na de marinade niks meer proeven. Maar een beetje pit in je eten geeft de mensen een warm gevoel vanbinnen. (letterlijk dan)

14. Warmte tijdens het eten

Het laatste dat je wil is ijskoude tenen of vingers. Daarom is het belangrijk om genoeg vuurtjes te voorzien zodat je winterbarbecue verwarmend is. Vuurschalen vind je al voor een prikje bij de doe-het-zelver en kan je elke winter opnieuw gebruiken.

15. Maak een winterwandeling

Ga eens wandelen voor het eten, dat zet het lichaam aan het werk waardoor je het ook sneller warm krijgt. Let trouwens ook op de mooie winterlandschappen die je zal tegenkomen.

16. Denk aan een backup-plan

Voorzie een alternatief plan. Het kan wel eens te veel stormen of hagelen. Is je huis te klein voor die hele bende, dan kan je misschien een partytent opzetten, die houdt de warmte toch wat meer onder de mensen.

call2action_post_mag

Download hier

Comments are closed.