Vuurwerk is nog steeds een traditie die veel mensen in ere houden bij de start van een nieuw jaar. Niks mis mee, al zijn de meningen erover sterk verdeeld en komen steeds meer de nadelige gevolgen ervan naar voren.

We weten natuurlijk allemaal dat vuurwerk inderdaad met enige voorkennis van zaken moet aangewend worden en bijvoorbeeld beter niet in handen van kinderen en aangeschoten volwassenen terecht komt. Dit alleen kan al veel ongelukken voorkomen.

Daarnaast is het van het grootste belang dat we rekening houden met onze viervoeters, die dit vreemde fenomeen niet kennen hetgeen bij hen veel angst met zich meebrengt, met alle gevolgen vandien, zelfs met de dood tot gevolg.

Ook het milieu is niet echt gebaat bij de luchtvervuilende deeltjes die in de lucht gekatapulteerd worden, dat is ons ook welbekend.

Maar wat kunnen we dan wel doen, om het nieuwe jaar feestelijk, maar toch veilig in te gaan?

De hype die het steeds beter doet op feestjes en events, is het confetti of streamerkanon.

Op grote events wordt het heel vaak gebruikt om een vuurwerkregen van confetti over het publiek te strooien, maar het wordt ook steeds meer in kleinere uitvoering te koop of te huur aangeboden.

Confetti kanon

Een confettikanon schiet door middel van luchtdruk een grote hoeveelheid confetti of streamers de lucht in.

Je kan al éénmalige confettikanonnen aankopen vanaf 5 euro die je gewoon in de hand houdt, maar je kan ook grotere modellen, voor nog meer spektakel, huren. Zo bestaan er zelfs confettikanonnen in de vorm van een champagnefles (leuk voor het eindejaarsthema).

Het voordeel aan deze confetti en streamer kanonnen is, dat je ze ook binnen kan gebruiken. (geen probleem dus, als het buiten pijpenstelen regent op eindejaar).

Geen enkel gevaar omdat geen vuur gebruikt wordt.

Het is net zo spectaculair als vuurwerk, vanwege de hoge druk waarmee de confetti gelanceerd wordt.

Het is veel diervriendelijker.

Daarnaast zijn ze makkelijker in gebruik. De handmodellen kunnen via een direct shot systeem direct afgevuurd worden, terwijl je met de grotere modellen via een elektrische bediening tal van leuke en originele effecten kan bekomen.

Je kan het effect zo klein of zo groots maken als je zelf wilt, naar gelang je budget en je beschikbare ruimte.

En voor de kinderen? Zij kunnen zelf hun eigen confetti kanon knutselen (zie blog htb vorig jaar).

confetti knutselen

Ben je geen voorstander van deze nieuwe manier van vuurwerk maken en hou je het liever bij het traditionele vuurwerk? Doe het dan vooral veilig, verantwoordelijk en hou het zo kort mogelijk.

*Onderstaande link geeft je de nodige veiligheidstips bij het afsteken van vuurwerk:

http://economie.fgov.be/nl/consument/Securite_consommateur/Produits_dangereux/feestvuurwerk/gebruik/#.WFgM2IWcGM8

*Heb je huisdieren? Laat ze niet alleen tijdens vuurwerk en bescherm ze zo goed mogelijk, met onderstaande tips:

http://www.myhappypet.be/nl/articles/goed-in-hun-vel/je-hond-en-vuurwerk-6-tips-voor-een-rustig-eindejaar

Maak er een feestelijk, maar veilig eindejaar van en als je toch twijfelt, kan het alternatief voor vuurwerk zeker uitkomst bieden om van jouw eindejaar een echte knaller te maken:

https://partydj.be/verhuur-confetti-machines-kanon-streamers-huren/

Opmerking plaatsen