Nu de lente steeds dichterbij komt, kijken we uit naar het buiten leven. We hebben de zon teveel moeten missen en willen dan ook zo snel mogelijk de warmte van haar stralen voelen.

Maar omdat we nu eenmaal niet in een tropisch klimaat leven, zitten de temperaturen niet altijd mee. Dan kan het handig zijn, dat je een unieke buitenruimte aan jouw huis gaat creëren waar je wel van de zonnestralen kunt genieten en waar je tegelijkertijd beschermd bent tegen regen, wind en frisse temperaturen.

Er zijn al heel wat uitbreidingen op de markt, maar vaak zien we door het bos de bomen niet meer en weten we niet altijd wat men nu precies bedoelt met de verschillende termen.

EVEN OP EEN RIJTJE

In woning uitbreidingen, kennen we diverse mogelijkheden, onder de noemer veranda. Een veranda is dus eigenlijk de verzamelnaam onder de uitbreidingen, met daaronder de meer specifieke benamingen met dito kenmerken. Zo bestaat er de leefveranda of woonveranda, orangerie, pergola en sinds kort, de poolhouse en elk hebben ze hun specifieke uitstraling.

EEN KIJKJE BINNENIN

Omdat wij vaak de algemene term veranda gebruiken, kan er weleens verwarring ontstaan over wat we nu precies mogen verwachten, als we denken aan een uitbreiding. Veel hangt ook af van de persoonlijke eisen van de klant. Wil je bijvoorbeeld een ruimte om je buitenmeubelen te stallen, of is het echt de bedoeling om een extra leefruimte te creëren? We duiken even dieper in op de aparte uitbreidingen.

LEEFVERANDA

Een leef- of woonveranda zegt het bijna zelf; dit is een ruimte die intensief gebruikt zal worden als onderdeel van de woning. Ze kan bijvoorbeeld gebruikt worden als keukengedeelte, of als speelruimte voor de kinderen, maar ook gewoon als ontspanningsruimte voor heel het gezin en als extra werkruimte. Kortom, deze ruimte zal wellicht dagelijks gebruikt worden, vandaar de naam leefveranda. Je herkent een leefveranda dan ook aan de opstelling. Waar een gewone veranda uit glas bestaat, zal een woonveranda een betere isolatie nodig hebben, vaak in de vorm van een degelijke dakstructuur, dit uiteraard om te voorkomen dat er energie verloren gaat via deze extra ruimte, die direct aansluit op de andere ruimtes in het huis.

ORANGERIE

Als we denken aan de naam orangerie, denken we vaak aan een soort tuinkamer, waar bloemen en planten verzorgd worden. De orangerie van vroeger had een vrij specifiek uiterlijk, in een cottage achtige stijl, die eigen is aan een serre.

Tegenwoordig echter worden deze orangerieën ook gewoon als extra buitenruimte gebruikt, bij landelijke woonstijlen. Het is natuurlijk nog steeds de ideale plaats om bloemen en planten te overwinteren, maar daarnaast is het ook heerlijk vertoeven temidden van het groen.

Omdat een orangerie de functie heeft van een serre, bestaat deze voornamelijk uit glaspartijen, die wel of niet verduisterd kunnen worden.

PERGOLA

Een pergola is ook een uitbreiding van je woongedeelte, maar wordt meestal als afzonderlijk deel gebouwd, aan de bestaande woning. De pergola is in veel gevallen geen afgesloten ruimte, maar eerder een open ruimte die aan één of meer zijden open is. Deze uitbreiding dient dan ook om vooral tijdens de zomermaanden een beschermde overkapping te creëren, die ervoor zorgt dat de inwoners droog en windvrij kunnen genieten van het buitenleven en die bij hoge temperaturen, de brandende zonnestralen tegenhoudt. Daarnaast blijven ook tuinmeubelen en eventueel buitenkeuken veilig en beschermd bij een opkomend zomers onweer.

pergola

De pergola kan ook gecombineerd worden met een leefveranda, waardoor je het beste van beide werelden hebt.

POOLHOUSE

Een buitenruimte die meer en meer aan populariteit wint, is het poolhouse. Zeker de jongere generatie, wilt graag blijvend bewegen, ook tijdens winterdagen en mindere weerdagen. Als je over een zwembad beschikt wil je dat dan ook zoveel mogelijk gebruiken. Dan is het poolhouse een welkome aanwinst. Op die manier kan je het hele jaar door genieten van het zwembad en je kan het daarnaast ook gebruiken als gezellige ontspanningsruimte, als het weer het niet toelaat om buiten te vertoeven.

Omdat een poolhouse meestal een prettig verlichte ruimte is, wordt deze buitenruimte ook veelal in glas opgetrokken.

Op deze manier herken je de verschillende buitenruimtes makkelijk, als je zelf plannen hebt om een extra ruimte te creëren. Waar gaat jouw voorkeur naar uit?

Poolhouse

Meer weten over uitbreidingen?

http://www.demasure.be/

http://www.bouwbeursroeselare.be/

Opmerking plaatsen

Close