Heb je kinderen die vaak buitenspelen en die daarbij weleens rollebollen in het gras? Of kom je na een dag werken in de tuin liever niet bezweet en met vuile kleren binnen? Dan kan een tuindouche een handige oplossing zijn; een oplossing die je best zelf in elkaar kan knutselen.

Zoek een plaatsje uit in de tuin, waar je over een waterkraan beschikt, waaraan je rechtstreeks de tuinslang kan aansluiten. Want dat wordt de centrale leiding van jouw tuindouche.

Er bestaan volledige kits om zelf een douche te bouwen, maar je kan met simpele middelen ook zelf eentje maken.

Maak best op voorhand een ruwe schets van hoe je douche eruit moet zien en wees creatief wat de afwerking betreft. Zie bijhorende foto’s van welke attributen je kan gebruiken om een origineel model douche te bouwen.

Welk model je ook gebruikt, de basis blijft ongeveer hetzelfde.

Wat heb je nodig?

-een tuinslang (lang genoeg, om van de douche naar de watertoevoer te leiden)

-3 gegalvaniseerde leidingen (2 stuks van 36 cm en 1 stuk van ongeveer 20 cm)

-aansluitpunten en koppelstukken om de slang aan de leidingen te bevestigen en om de douchekop te bevestigen (zie afbeelding of ga met je schets naar een bouwmarkt, waar ze je aan de juiste stukken kunnen helpen)

-een regendouche kop en arm

-C haken om je leiding aan de steunbalk (die je zelf bepaalt) te bevestigen. Hier werd een houten paal gebruikt. Op die manier blijft alles mooi recht hangen.

-sanitaire tape

Werkwijze:

*Sluit de tuinslang aan op de watertoevoer. De makkelijkste manier is uiteraard dat je een buitenkraantje hebt, waarop je de tuinslang aansluit. Je draait dan simpelweg het water open aan de kraan.

*Wil je water nemen uit een (zwem)vijver bijvoorbeeld? Dan heb je een pomp nodig die het water uit de vijver trekt. (bv. een 12V zelfaanzuigende pomp)

*Maak van de leidingen één geheel door de verschillende stukken aan elkaar te monteren met gebruik van de verbindingsstukken. Als je een kraantje ter plekke wilt, moet je ook een tussenstuk voorzien tussen 2 leidingen waar je een kraantje op kan monteren.

Gebruik elleboog aansluitingen om de verschillende delen te monteren, waarbij je de ene kant gebruikt voor de tuinslang bijvoorbeeld en de andere kant voor de douchekop.

*Zorg ervoor dat je eerst de leiding volledig afwerkt en dan pas de tuinslang bevestigt.

*Werk de leidingen af met speciale sanitaire tape om lekkages te voorkomen.

*Plaats een houten paal in de grond waarop je de leiding en douchekop kan bevestigen en geef hem steun met twee zijdelingse palen. Plaats hem voldoende diep in de grond en vul het gat met cement voor een goede stevigheid. Laat goed drogen. (ongeveer één dag)

Zoals gezegd, zijn er nog andere mogelijkheden om de leidingen en douchekop te bevestigen (zie afbeeldingen)

*Bevestig de leidingen aan de houten paal met het gebruik van de c-vormige aansluitingen.

*Sluit nu de tuinslang aan op de leiding. Om de tuinslang zo weinig mogelijk in beeld te brengen, kan je onderaan de houten paal een opening maken, waardoor je de tuinslang naar de leiding leidt. Op die manier wordt er maar een kort gedeelte tuinslang getoond aan de voorkant van de douche en zit ze mooi strak tegen de paal aan. Of je laat het onderste deel van de leiding gelijkvallen met de opening, waardoor je de tuinslang achteraan de paal aansluit op de leiding door middel van een koppelstuk. Zo zie je helemaal niks van de tuinslang aan de voorkant.

*Bevestig tenslotte de douche kop en arm aan de bovenkant van de leiding en schroef de douchekop vast.

*Zet de kraan open om te testen.

Op de afbeeldingen zie je alternatieve manieren om als basis constructie voor de douche te gebruiken.

Bron: http://allcompanies.website/2016/01/19/hoe-het-bouwen-van-een-buitendouche-met-foto-s-wikihow/

Comments are closed.