Een vaste waarde op tuinvlak en het buitenleven, zijn de tuindagen in kasteel Hex. Ook nu weer, kan je er van 08 tot en met 10 juni terecht voor de meest uiteenlopende tuinartikelen.

Dit jaar is een speciale editie, want de tuindagen van Hex vieren hun 25-jarig jubileum en daarnaast staat 2018 ook in het teken van het Europees cultureel erfgoed, dus belooft het een bijzondere editie te worden.

DIVERSE THEMA’S

Net zoals altijd, komen er ook nu weer heel wat diverse thema’s aan bod. Zo kan je onder andere genieten van bijzondere rozen, historische en medicinale planten en duik je de keuken in met honingplanten en eetbare wilde planten.

Je leert alles over biodiversiteit en de conditie van de grond, om de beste en mooiste planten te houden.

Daarnaast ontdek je op tal van demonstraties,  hoe je bepaalde plantensoorten kunt gebruiken in hapjes en theebereidingen en welke planten er een medicinale en therapeutische werking hebben.

DE GEZONDHEIDSTUIN

Leg je eigen medicinale tuin aan met de meest voorkomende planten die de gezondheid bevorderen. Leer hoe je planten kunt combineren om zelf je eigen thuis-apotheek aan te leggen met de meest natuurlijke middeltjes voor lekkere en gezonde gerechten, rechtstreeks van de tuin op je bord.

DE ECOLOGISCHE VOETAFDRUK

Natuurlijk mag ook hier de nadruk op het ecologische evenwicht niet vergeten worden. Neem kennis van de beste bijenplanten, die zowel de bijenpopulatie als vlinders en hommels aantrekken en andere nuttige insecten in de tuin brengen. Leer tijdens de bijenplantenwandeling ook hoe je best deze planten kunt combineren met andere bloemen en planten in de tuin.

Daarnaast kom je alles te weten over de nuttige insecten in de tuin, die ervoor zorgen dat je rozen- en moestuin ongehinderd kan groeien en bloeien. Denk daarbij aan het lieveheersbeestje en de oorwurm.

 

NIEUWE KLEUREN IN DE TUIN

Door andere kleurencombinaties toe te voegen aan de tuin, kan je een totaal eigen thema aangaan. Zo kan je bijvoorbeeld een zilveren randje toevoegen aan de tuin, door de aanplant van planten met zilver- en grijskleurig blad of door glanzende tinten in de tuin te brengen, hetgeen een apart effect geeft aan je border. En zo kan je ook werken met andere kleuren, om net dat kleine verschil te maken, dat jouw tuin bijzonder maakt.

INTERESSANTE WORKSHOPS EN LEZINGEN

Kom je graag alles te weten over wat de tuin te bieden heeft? En wil je dit in alle rust beleven? Dan zijn er diverse boekvoorstellingen en tentoonstellingen rond het thema, te bezoeken tijdens de tuindagen.

En uiteraard zijn er ook tal van planten rechtstreeks aan te kopen bij de verschillende kwekers en exposanten die te gast zijn op de tuindagen van Hex.

 

WAAR EN WANNEER?

Het kasteel en domein van Hex bevindt zich in de Hekslaan, B3870, Heks-Heers. (GPS Meerstraat)

Op 8-9 en 10 juni gaan de deuren dagelijks open van 10 tot 18 uur.

 

Wil je graag meer weten over deze tuindagen?

http://www.hex.be/evenementen/

Opmerking plaatsen