Met het oog op het voorjaar, worden in veel huiskamers plannen gemaakt om een nieuwe tuin te ontwerpen, of om de oude tuin een frisse opknapbeurt te geven.

Uiteraard is dat niet iets waar je zomaar aan begint ; het vraagt toch enig nadenkwerk en er zijn best wel wat details die overwogen dienen te worden.

Ga je aan de slag met een tuinaannemer, dan wordt het vraagstuk een pak eenvoudiger en kan je samen overleggen wat kan en wat niet kan, maar als je alleen aan de slag gaat, moet je met heel wat zaken rekening houden vooraleer je start met het ontwerp.

Het onderstaande artikel maakt je wegwijs :

Zelf je tuin ontwerpen lijkt in veel opzichten op het inrichten en ontwerpen van je huisinterieur. Er is sprake van een logische volgorde van werken en van vaste vragen. Welke zaken zijn handig om vóór u van start gaat, op een rij te zetten? Of in kaart te brengen?

Waar moet ik op letten?

Formaat : hoe groot wil ik de tuin? Hoeveel ruimte heb ik en mag het tuingedeelte innemen?

Ligging : waar ten opzichte van de woning, komt de tuin? Wordt het een zuidgerichte tuin met veel zon, of wil ik enkele schaduwplekken inplannen?

Gebruik : gebruik ik de tuin enkel om te ontspannen? Of wordt het ook een speeltuin voor de kinderen? Wil ik een kleine groenten- of kruidentuin installeren?

Kwaliteit, duurzaamheid : kies ik voor duurdere materialen of ga ik naar een doe het zelf zaak?

Smaak : welk soort tuin draagt mijn voorkeur? Wil ik een romantische tuin of eerder een Engelse cottage tuin?

Budget : wat wil, of kan ik spenderen aan de aanleg van een nieuwe tuin, of het opknappen van mijn oude tuin?

Het zijn allemaal belangrijke onderwerpen die bij het zelf ontwerpen van je tuin komen kijken. Het is verstandig er goed over na te denken en met uw tuingenoten te overleggen, vóór u begint met  schetsen. Uiteraard is het handig om uw tuinperceel precies op te meten, en aan te geven waar de ramen en deuren van uw huis zich bevinden evenals de tuinpoort en oprit. Zo wordt zelf je tuin ontwerpen leuk en makkelijk.

Basis checklist voor je gaat ontwerpen.

  • Welke functie gaat de tuin hebben? Denk aan: leeftuin, kijktuin, kindertuin, enzovoort.
  • Bepaal de vaste objecten. Bedenk welke vaste objecten u in uw tuin heeft, denk aan een droogmolen, fietsenrek, en bomen. Bedenk ook hoe ver u wilt gaan. Wil je een compleet nieuwe tuin of wil je bepaalde onderdelen behouden, zoals bijv. uw vijver, terras of border.
  • Welke tuinstijl. Denk aan: Strak, modern, kleurrijk, natuurlijk, etc. Bekijk inspiratie pagina’s voor een idee over de tuinstijlen.
  • Onderhoud. Bedenk van te voren hoeveel tijd je wilt en kunt besteden aan het tuinonderhoud. Zo kun je met slimme ideeën zoals het voegen van de bestrating voorkomen dat je onkruid krijgt tussen uw sierbestrating, zo bespaart u veel tijd aan het tuinonderhoud.
  • Budget. Voor dat u zelf gaat ontwerpen dient u uw budget vast te stellen, die is vaak bepalend voor het definitieve ontwerp.
  • Grondsoort. Onderzoek welke grondsoort uw tuin heeft, zand, klei etc. Op basis hiervan, kunt u uw beplantingskeuze bepalen.
  • Ligging. Waar gaat de zon op en onder, dit is belangrijk om te bepalen waar uw terrassen moeten komen. Maar is ook weer belangrijk om te bepalen welke beplanting u in uw borders gaat planten.

Om op een goede manier je tuin te ontwerpen, kan je beroep doen op één, een vakman, maar je kan ook de hulp inroepen van de website http://www.tekenmijntuin.be/   en http://www.tekenjetuin.nl/

Hier kan je op een eenvoudige manier, een degelijke tuintekening uitwerken door middel van een stappenplan. Alles wordt duidelijk aangegeven en uitgelegd.

Zie je het zelf ontwerpen toch niet echt zitten?

Neem dan één van de vele bekwame tuinarchitecten onder de arm en laat je bijstaan met raad en daad.

Veel succes!!

Bron :

http://www.tekenjetuin.nl/pagina/tuin-nieuws/zelf-je-tuin-ontwerpen

call2action_post_mag

Download hier

Comments are closed.

Close