Nu de dagen het langst zijn, kunnen we genieten van lange zomeravonden en als we dan het geluk hebben dat er een volle maan staat, kunnen we op het terras wegdromen in onze fantasieën en heerlijk ontspannen in onze eigen zen wereld.

Een tuin aanleggen die dat gevoel versterkt, is kiezen voor bloemen en planten die het maanlicht reflecteren.

De zogenoemde maantuin, doet precies dat. De beplanting is zodanig uitgekozen, dat ze zowel qua kleur en geur, de zinnen streelt. Maar hoe bepaal je nu welke bloemen en planten hiervoor in aanmerking komen en hoe breng je ze in de tuin, om dat speciale gevoel te creëren?

GEUR EN KLEUR

Het belangrijkste in een maantuin, is de kleur. Witte en lichtgekleurde beplanting, zorgt voor een reflectie van het maanlicht, die de tuin als het ware oplicht; kies daarbij voor planten die ’s nachts blijven bloeien of die enkel ’s nachts tot leven komen. In combinatie met kleur, is ook een bedwelmende geur een must in de maantuin; voeg daarom zeker enkele planten toe, die ’s avonds hun geuren vrijlaten. Niet enkel zijn deze planten een geurexplosie in de tuin, maar ze trekken ook vele bestuivers aan, zoals motten en vleermuizen.

DE JUISTE PLAATS VOOR DE MAANTUIN

Een maantuin is een echte belevingstuin voor de zintuigen. Zorg er dus voor dat je hem aanlegt, daar waar je er ook voluit van kunt genieten en je dat heerlijke zen gevoel kunt creëren. De beste plaats voor een maantuin, is rondom het terras of de patio en in de buurt van een openstaande deur of raam.

Een bankje temidden van de maantuin mag zeker niet ontbreken, want hier is altijd iets gaande en dat wil je absoluut niet missen.

 

PLANTEN VOOR DE MAANTUIN

Naast het wit van de bloemen, voorzie je ook groene beplanting die het wit mooi contrasteren en zilvergrijze bladeren, die het maanlicht nog beter reflecteren tegen het wit van de tedere bloemenpracht. De twee versterken mekaar in het nachtelijk schijnsel van de maan en geven een magische sfeer aan de tuin.

Bloemen die perfect passen in de heldere maantuin, zijn:

Witte teunisbloem – Maanbloem – Engelentrompet – Nachtphlox

Voor een intense geursensatie:

Siertabak – Akelei – Philadelphus

Bijhorende groene en zilveren planten:

Artemisia (zilver) – Lamsoor – Salie – Tijm – Canna – Hosta

Zelfs groenten kunnen bijdragen tot de uitstraling van de maantuin, zoals bijvoorbeeld de witte aubergine en witte pompoenen.

EXTRA ACCESSOIRES

Om de maantuin nog meer glinster te geven, kan je allerlei tuinaccessoires toevoegen die het licht opvangen en reflecteren. Denk daarbij aan feeërieke verlichting en andere lichtpunten die een sprankel hebben. Maak ook gebruik van lichtgekleurde steentjes op het tuinpad of witte tuinmeubelen en leg een klein vijvertje aan, waarin het maanlicht kan spelen. En natuurlijk mag een windlicht in natuurlijke materialen zoals bamboe niet ontbreken, om de magie te doen ontwaken.

 

Nog een dekentje of matje om te mediteren en je maantuin is helemaal klaar voor gebruik!

Bron: https://www.gardeningknowhow.com/special/spaces/moon-garden.htm

Opmerking plaatsen

Close