Na de warme periode die we beleefd hebben, zullen mensen die een mooi grastapijt hadden, begrijpen dat een mooie grasmat houden niet zo evident is. Zij zullen dan ook af te rekenen krijgen met kale plekken in het gazon, door de aanhoudende droogte, waardoor het lijkt alsof het gras letterlijk wegsmelt. Het goede nieuws is: dit betekent niet dat je gazon nu voorgoed naar de haaien is; meestal herstelt een degelijk gazon zich later opnieuw. Maar als je toch achterblijft met open ruimtes in je gazon, dan kan je die plekken opnieuw bijzaaien. Fluitje van een cent, denk je, snel een beetje graszaad bijstrooien en alles is vergeten, maar niks is minder waar. Gras zaaien is best onderhevig aan een aantal regeltjes, om een mooi resultaat te garanderen.

In de eerste plaats, heeft het geen zin om nu te zaaien; de hoog zomermaanden zijn minder geschikt om gras te zaaien en dat heeft vooral met de temperaturen te maken. Meestal kan je vanaf half augustus tot begin oktober met een gerust hart zaaien, maar ook dan nog moet je rekening houden met de weersomstandigheden, vooraleer je aan het karwei begint.

Uiteraard mag het ook niet te koud zijn, om te vermijden dat de zaadjes niet kiemen, dus het najaar is op het vlak van temperatuur en neerslagkansen, de beste periode. Sommigen denken dat het voorjaar het beste moment is om te zaaien en vaak is dat zo, voor planten en dergelijken, maar gras vraagt toch een andere aanpak. Hier is het voorjaar minder geschikt, omdat samen met de nieuwe zaadjes, ook het onkruid welig tiert en daardoor de jonge plantjes verstikt. Ook nachtvorst op een later tijdstip kan nog roet in het eten gooien.

Of en hoe snel je zaden kiemen, hangt ook af van het soort graszaad dat je gebruikt. Heb je nog het originele graszaad? Dan weet je ongeveer waaraan je begint, maar bij gebruik van nieuw graszaad moet je rekening houden met het type zaad dat je aankoopt. Maar of je nu kiest voor speel, sport of siergazon, meestal gaat het om een mengeling van graszaden, die je kiest op basis van een aantal criteria, zoals: ligt het gazon in de schaduw, is de ondergrond nat, wordt hij veel of weinig belopen  enzovoort.

Als je uiteindelijk het geschikte graszaad gevonden hebt, is het tijd om te zaaien.

Het eerste waar je op moet letten, is dat je de ondergrond helemaal ontdoet van onkruiden en overblijvende grassprieten. Om dat te doen, moet je wel tot 30 centimeter diep gaan, om er zeker van te zijn dat alle onkruidwortels weg zijn. Spit de grond goed om, tot je een zuivere bodem overhoudt. Dat bespaart je veel problemen achteraf.

Gebruik vervolgens een goede meststof die geschikt is voor jouw type bodem en grassoort; dit helpt de jonge grassen sneller te groeien. Vermeng de meststof goed met de grond vooraleer je aan het eigenlijke zaaien begint.

Het zaaien zelf:

Zorg ervoor dat je de zaden gelijkmatig verstrooit in de bodem, om een mooi egale grasmat te krijgen. Vermeng ze lichtjes met de bodem (hou er ook rekening mee dat zaaien bij teveel wind, geen optie is.)

Na het zaaien hebben de zaadjes voldoende water nodig; indien je vlak voor een regenbui gezaaid hebt, is er geen probleem, maar zoniet, moet je zelf water bijgeven. Het beste is om hier de oude middelen te gebruiken en de gezaaide stukken met de gieter te besproeien, of je kan ook een zachte sprinkler gebruiken, die je gras regelmatig besproeit, zonder de zaadjes te verdrinken.

Hou er nadien ook rekening mee, dat de ingezaaide stukken gras, een tijdlang niet belopen mogen worden, zelfs niet als ze al uitgegroeid zijn tot flinke sprietjes. Het nieuwe gras is nog niet dik genoeg om voetstappen te verdragen.

Als je nieuwe grassen al flink gegroeid zijn (zo’n 10 cm), mag je het voor de eerste keer met de grasmaaier kortwieken. Maai het in het begin niet te kort, want bij hogere temperaturen, kunnen jonge grassen nog steeds verdrogen. Maai het ongeveer tot de helft voor meer stevigheid. Probeer het nieuwe gras onkruidvrij te houden, al is dat niet makkelijk en komt het toch piepen, gebruik dan geen sterke onkruidverdelgers op het jonge gras.

Op die manier kan je telkens als je een kale plek ziet in je gazon, nieuwe zaden planten, terwijl je rekening houdt met bovenstaande punten om daarna te genieten van een mooi groen gazon.

Meer weten over het gazon?

http://www.hetportaal.be/gras-zaaien-tips.html

Opmerking plaatsen