Er wordt gezegd dat vijgen het niet goed doen in ons klimaat, maar dit klopt niet helemaal. Eigenlijk is de vijg een gemakkelijke boom om te planten én te onderhouden.  Door de keuze van de juiste standplaats voor je vijgenboom en een ras dat geschikt is voor ons klimaat, kan een vijg een flinke en lekkere oogst leveren.

Ben je dus fan van vijgen, zorg dat dan je zelf ook een vijgenboom in de tuin plant.

Soorten vijgen

De meeste vijgen zijn winterhard. Kies bij voorkeur gewoon een ras wat goed bij ons klimaat past. In strenge winters kunnen vijgen wel boven de grond afvriezen. De vijgenboom groeit dan gewoon weer de grond uit. De afgevroren takken kun je meteen verwijderen. Er zijn wel diverse rassen die niet goed rijpen in ons klimaat. Best dat je dit navraagt bij een tuincentra.

Je zou denken dat er niet zo veel verschillende vijgen bestaan, maar het tegendeel is waar. Er zijn heel wat variëteiten in. Hieronder kan je er alvast enkele terugvinden.

  • Blanche d’Argenteuil
  • Bornholm’s Diamond
  • Brown Turkey
  • Brunswick
  • Early Violet
  • Tennesse Mountain
  • Texas Everbearing
  • Violette d’Argenteuil

Waar plant je een vijgenboom?

Vijgenbomen plant je best tegen een muur of andere beschuttingplaats. Als je de mogelijkheid hebt, plant de vijgenboom dan tegen een muur aan de zuidzijde. De muur stopt de koude wind en de zon verwarmt de muur en de muur geeft ook nadat de zon onder is nog warmte af. De vruchten worden nu snel rijp. Heb je deze ideale omstandigheden niet, zorg dan in ieder geval dat de vijg niet vol in de wind staat.

Vlak voor het begin van de winter vormen zich kleine knoppen met beginnende vijgen. Belangrijk is om te kiezen voor een beschutte plaatst. De wintervruchten overleven een zachte winter. Anders worden er in het voorjaar nieuwe gevormd. Een snelrijpend ras kan na een normale winter zelfs nog een 2e oogst geven.

Plant vijgen beter niet in een pot tenzij je een ras gekozen hebt dat altijd binnen moet overwinteren omdat ze een strenge  winter niet aan kunnen. De kans op bevriezen is in een pot veel groter, omdat de vorst rondom de pot de hele kluit kan bevriezen. In de volle grond is dit risico veel kleiner.

Plant een kleine jonge vijgenboom alleen in het voorjaar. Dan hebben ze het hele seizoen om goed wortel te schieten zodat ze klaar zijn voor de eerste winter.

 

Snoeien

Een vijgenboom snoei je bij voorkeur tijdens de rustperiode. Dat is van november tot februari.

Het sap van vijgen kan irriteren op de huid dus pas hiervoor op.  Ook in de zomer kun je overigens prima snoeien wanneer er takken in de weg zitten.

Een vijg heeft eigenlijk niet meer nodig dan wat uitdun snoei. Zijtakken worden vanzelf gevormd. Snoei alle takken die niet gelijk met de muur lopen tot aan de stam terug. Alleen takken die langs de muur lopen, blijven dus behouden.

Oogsten

Afhankelijk van het ras kan je vijgen rond augustus en september oogsten.  Je kunt het vaak zien maar ook voelen. Vijgen zoals de Brown Turkey worden donkerpaars en soms barsten ze ook een beetje open.

Pluk vijgen op het optimale moment als ze het lekkerste zijn. Vijgen zijn heel slecht te bewaren dus eet ze bij voorkeur dezelfde dag nog op of je kan ze ook invriezen!

Bescherm indien nodig de vijgen door netten te spannen net als bij rode bessen. Denk er om dat een vijgenboom behoorlijk groot kan zijn! Je hebt dus een flink net nodig.

 

Bron: https://www.vijg.nl/vijgenboom/

Opmerking plaatsen