December, begin van de winterperiode. De tuin ligt er nu vrij stilletjes bij en de alledaagse tuinkarweien zijn beperkt. Maar leven is er nog steeds en de werken die we in deze maand uitvoeren zijn reeds gericht op het komende tuinseizoen van volgend voorjaar. Daarnaast hebben onze taken vooral een beschermende, controlerende en verzorgende functie.

Hieronder kan je kort een beknopte tuinkalender voor december terugvinden.

Stukken grond die opnieuw beplant zullen worden, kan je nu nog steeds omspitten. Hoe er dan wel rekening mee dat de grond niet te vochtig is (wanneer aarde aan de spade blijft kleven).

Heb je in de tuin zware kleigrond? Leg dan enkele planken over het gedeelte dat meest belopen wordt, zoniet zal de grond platgetrapt worden en geen lucht meer bevatten. Bij het opdrogen wordt die dan zo hard als beton. Het is sowieso bij elk grondtype aan te raden planken te leggen in het winterseizoen.

Als het weer het toelaat en de grond niet bevroren is, kan je nog steeds vaste planten verplaatsen in de tuin. Zorg er wel voor dat je alle karweien afwerkt, want het weer is zeer wispelturig nu.

planten

Hou er wel rekening mee, dat als je planten nu verplant, je ze met een zo groot mogelijke wortelkluit verplant en je ook extra voedingsstoffen toevoegt aan de grond.

Controleer ook of vaste planten mooi vast staan, want door de wind of vriesperiodes, kunnen ze losser komen te staan. Op die manier zijn ze niet meer in contact met de aarde, waardoor ze niet de nodige voeding krijgen en uitdrogen. Trap met de voeten de grond goed aan rondom de plant; let ook hier op met kleigrond, dat je die niet te hard aantrapt, waardoor alle lucht verdwijnt.

Dit is de uiterste termijn, om vorstgevoelige planten te voorzien van een beschermend jasje.

winterbeschermhoes planten

Beschermen kan je met een laag stro, bladeren of dennentakken doen, of met een speciaal ontwikkelde plantenhoes, om planten tegen de vrieskou te beschermen. Een jutedoek, kan ook daarvoor gebruikt worden.

Plastic doeken zijn niet aan te raden, omdat zij een serre effect creëren wanneer de zon erop schijnt, waardoor ze aan de planten kunnen vastvriezen, of schimmel en rottingsverschijnselen kunnen opwekken. (door de vochtige omstandigheden)

Als je wilt kan je net voor de winter, nog het mos en de algen verwijderen van paden en opritten. Zij kunnen namelijk zorgen voor een spekgladde ondergrond bij nat weer. Gebruik een hogedrukreiniger, maar let op dat je de omliggende planten niet raakt. Een eenvoudigere manier, is het strooien van grof zand.

algen verwijderen

Je kan ook binnen genieten van buiten bloeiende winterplanten. Knip enkele takken af en zet ze binnen in water op een koele plaats. Na een korte tijd zullen ze gaan bloeien, waarna je ze binnen in de woonkamer kan zetten. Op die manier heb je toch nog een stukje tuin binnenshuis.

decoratie takken

Het voornaamste in deze tijd is je tuin proper en opgeruimd te houden. Verwijder bladafval en ander afval rond planten en leg het op de composthoop. Of voorzie een apart plekje in de tuin, waar je tuinafval op een hoopje verzamelt, om zo ook de tuindieren te helpen om een warme schuilplaats voor de winter te maken.

bladafval verwijderen

Het gazon behoeft geen onderhoud meer, maar verwijder ook hier alles wat licht en lucht kan wegnemen, zoals bladeren. Het zorgt er ook voor dat schimmels geen kans krijgen.

Het is uit den boze om op het gras te lopen als het bevroren is; het zorgt voor gele plekken achteraf.

Sneeuw is mooi en geeft een idyllisch beeld in de tuin, maar toch is het beter om de sneeuw te verwijderen van bomen, hagen en struiken. Het gewicht kan ze beschadigen.

sneeuw

Tenslotte, geniet ook in de winterperiode zoveel mogelijk van de tuin en breng kleur door potten en bakken te vullen met winterbloeiers.

wintertuin

Bron: http://www.onzetuinkampen.nl/onzetuin/tuin&contact/December.htm

Opmerking plaatsen