We kunnen de winter stilaan achter ons laten. In de tuin begint het leven volop te bloeien en vooral de voorjaarsbloemen doen het nu goed. Als we volgende week maart binnenstappen, krijgt de lente nog meer armslag en kunnen we starten met tuinieren in maart. De tuin vraagt dan ook om een fikse opknapbeurt, om het echte voorjaar binnen te laten.

Bedenk wel, dat het ook in maart nog kan vriezen, doe dus alle klussen op vriesvrije dagen.

Voorjaarsbloeiers behoeven nu weinig tot geen onderhoud, zij mogen rustig verder bloeien, maar alle zomerbloeiende planten mogen nog een knipbeurt krijgen of een extra laagje mest. Snoei de heesters vrij kort, om stevige scheuten te krijgen.

Wil je nieuwe zomerbloeiende planten in de tuin zetten? Die kan je nu nog best planten, maar ook andere soorten verplanten kan nu perfect. Zorg er dan wel voor dat je een grote wortelkluit meeneemt naar de nieuwe standplaats.

Winterplanten die uitgebloeid zijn, kan je nu terugknippen en uitdunnen, indien nodig. Op die manier krijg je steeds nieuwe takken die je struiken fris houden.

Onkruid; het is het vervelendste aan een mooie tuin. Maar als je het in de winter goed hebt bijgehouden, zal je nu minder werk hebben. Verwijder het onkruid zo snel mogelijk, om te vermijden dat het later overal groeit.

Maart is ook de maand om vaste planten te planten. Zorg er wel voor dat de grond goed voorbereid is met wat extra compost of turf. Oudere planten kan je uit de grond halen en scheuren. De afzonderlijke plantjes kan je opnieuw planten; op die manier vermijdt je dat je moederplant te oud wordt en zijn schoonheid verliest. Plant je tijdens een droge periode? Geef nieuwe plantjes dan hun portie water.

Als het weer het toelaat, zal ook het gazon terug tot leven komen. Rond half maart kan je reeds de eerste maal het gras afrijden. Zorg ervoor dat de bladen van je grasmachine gescherpt zijn, om beschadiging te vermijden. Ook verticuteren kan in deze maand gebeuren. Het brengt nieuwe lucht in het gazon en geeft energie en alle maairesten, mos en vuil worden verwijderd.

Gazon bemesten

Een eerste bemesting is zeker aanbevolen, om je gazon een opknapbeurt te geven.

Voorjaarsbloemen die hun beste tijd gehad hebben of die uitgebloeid zijn, mogen verwijderd worden. (let op, enkel de bloemen, niet de bollen zelf)

De zomerbloeiende bollen mogen nu reeds geplant worden, maar bloembolplanten die vorstgevoelig zijn, laat je best nog een maandje binnen staan.

Groenten vragen een iets warmere grond, dus tenzij je de grond zelf opwarmt, kan het nog iets te vroeg zijn om te planten. Groenten die wel al in de grond mogen zijn:

rijserwten, sjalotten, ajuinen, spinazie, komkommers, sla, wortels, pastinaken, radijsjes, prei, paprika, aubergine, tomaten,… Leg boven het zaaibed een vliesdoek als bescherming tegen de ergste kou, maar ook tegen rovers. De rest kan je wel al planten in een serre of kas.

salade planten

Wil je de vogels verwelkomen in de tuin? Hang dan nu zeker de nestkastjes op (het best met de opening naar het oosten of het noordoosten)

Vogelhuisjes

Bij de vijver mogen stilaan de netten verwijderd worden en de vijverpompen in werking gaan, om het water weer van zuurstof te voorzien.

Bron: http://www.tuinadvies.be/artikels/tuinkalender_maart.htm

Comments are closed.