Eens de zomer gedaan is en we terug onze tijd meer binnen doorbrengen, hebben we vaak de neiging om onze tuin en alles buiten te vergeten. Ik betrap mezelf ook elk jaar opnieuw dat ik dit vergeet. Maar tuinieren in oktober is ook heel belangrijk. Er zijn namelijk nog wel wat klusjes of dingen die je nu al kan doen in jouw tuin.

‘Het is te koud om in mijn tuin te werken nu’

Herkenbaar deze periode. 🙂 We hebben al wat frissere dagen gehad en de zin om dan buiten te kruipen en taken te gaan uitvoeren is geen leuk vooruitzicht.

Om buiten in jouw tuin te werken nu, maar ook de komende maanden (want je zal nog wel wat werk hebben) kan je maar beter voorzien in goede kledij. Een 3 in 1 functionele jas van engelbert strauss bijvoorbeeld is dan best handig! Een goede jas houdt in dat je beschermt bent tegen de wind, water en de koude zodat je toch jouw tuin kan onderhouden tijdens de koudere periode.

Eens je de goede kledij hebt kan je dus gemakkelijk (zonder excuses 🙂 ) aan de slag!

Vaste planten

Als je dit nog niet gedaan hebt, is het nu de moment om jouw voorjaarsbollen te bestellen of kopen.

Als je deze nu plant, dan zal je van februari tot mei prachtige planten hebben. nu en je hebt bloemen van februari tot mei. Hieronder de volgorde van wat je kanplanten.

Januari: Winterakonieten
Februari: sneeuwklokjes / krokussen
Maart: narcissen
April: tulpen
Mei: Alliums

Nu is het ook de moment om planten stilaan te gaan inpakken die niet goed tegen vorst kunnen. Of haal planten naar binnen.

Groenten & fruit

Knoflookbollen en ajuinen moeten ook nu worden geplant.

Graaf tijdelijke zomergewassen op – snijbonen, wortelgroenten zoals wortelen en rode biet, en pompoenen. Pompoenen die in april, mei , juni gepland zijn , zullen nu klaar zijn om te oogsten.

Laat groenten die in de herfst en winter kunnen worden geoogst, zoals spruitjes, kool en bloemkool staan.

Gazon

In de herfst waaien de bladeren van de bomen , wat vandaag al lichtjes zichtbaar is. Zorg steeds dat je de balderen van jouw gazon haalt, anders kunnen ze jouw gras beschadigen omdat dit de perfecte schuilplaats wordt voor naaktslakken en slakken.

Andere taken

Aangezien er nog veel bladeren zullen vallen is het zeker ook niet slecht om een compostvat te maken om regelmatig al de gevallen bladeren en het dode plantmateriaal in te stockeren.

Voorzie ook voeder en drinkbakjes voor de vogeltjes. Zij houden ziektes uit jouw tuin en het is altijd leuk om een vogeltje te zien passeren in jouw tuin.

Til potten voor de winter van de grond met stenen of ‘potvoeten’ om wateroverlast te voorkomen.

Follow my blog with Bloglovin

Opmerking plaatsen