We zijn nu halfweg januari en de tuin is nog steeds in rust…denken we. Want ondergronds is er al heel wat aan de gang en het is dan ook nu dat we bepaalde zaken moeten aanpakken om in de lente een goede start te nemen met het nieuwe tuinseizoen. Want eens de zon de aarde verwarmt, herleeft de tuin supersnel; daarom is het beter om nu reeds de voorbereidende werken te doen, het bespaart je tijd achteraf.

Welke werkjes kan je nu reeds uitvoeren?

*Als je in de zomer een felgekleurde bloementuin wilt, kan je nu reeds je bloembollen uitzoeken en sorteren. Een aantal soorten zoals lelies, gladiolen en ranonkels mogen in de vroege lente geplant worden, die kan je dus nu al aanschaffen. Maak bijvoorbeeld een selectie op kleur, hoogte en bloeiwijze.

bloembollen

*Als het een mooie januari dag is, kan je ook nu reeds je oude bloembedden op orde leggen voor het nieuwe seizoen. Staat er nog dood loof in de bloembedden? Dan mag dat nu verwijderd worden, tenzij je er een tuinbewoner hebt wonen, die net daar zijn huisje gemaakt heeft natuurlijk. Maar onaangeroerde stukken kan je al schoonmaken. Je kan nog altijd een hoekje maken, waar je bescherming kan bieden aan tuinbewoners, in geval er nog winterse dagen volgen. Op een proper stuk kan je nu reeds een laagje compost onder de aarde vermengen.

 

*als je het nog niet deed, zijn januari en februari de ideale maanden om je tuinhuis of garage een goede poetsbeurt te geven. Vooral als je ze ook gebruikt als overwinteringskas voor niet winterharde planten. Zorg ervoor dat je alle planten mooi organiseert en bij mekaar plaatst en geef nieuwe zaailingen een eigen plaatsje. Ruim de vloer op en gooi groenafval weg. Het beste is om de vloer snel even te ontsmetten, net als de ramen langs de binnenkant. Eventuele overwinterende schadelijke insecten, kunnen in de kleinste hoekjes overleven. Het is daarom aan te raden om ook potten en andere plantencontainers goed schoon te maken, om de verspreiding van ziektes te vermijden bij onder nieuwe planten. Laat tenslotte je tuinhuis of plantenserre goed uitdrogen.

tuinhuis opruimen

*In januari en februari kan je al zaailingen zaaien die pas in de hoogzomer bloeien. Zij hebben een langere ontkiem- en groeifase nodig. Zo zijn er onder andere geraniums, begonia’s en in de groentetuin, pepers en aubergines. Plant ze wel in een verwarmde kas, om ze goed te laten groeien.

*Ga in de tuin op zoek naar ongedierte.

In de bloembedden die braak liggen, of onder en tussen vaste planten, kan je schadelijke insecten vinden die er overwinteren. Ook in oude potten die je nog niet hebt leeggemaakt, kunnen zich kolonies vormen die in de lente op zoek gaan naar jonge wortels. Verwijder ze dan ook nu al dat bespaart je heel wat ellende in het voorjaar. In oude compost en tuinaarde kunnen zich ook larven bevinden, die je planten aanvallen in het voorjaar en in potten vallen ze nu helemaal niet op. Gooi besmette aarde of potgrond dan ook onmiddellijk weg.

bijenlarve

*In deze periode kan je ook aan de slag gaan, om waterspaarbekkens te maken, die zich nu al kunnen vullen met regenwater. Op die manier heb je in het voorjaar al onmiddellijk fris regenwater om je jonge planten te verfrissen; regenwater is vaak beter dan kraantjeswater, vooral voor jonge planten.

*Als je toevallig nog planten hebt die je graag zou verplanten, doe dit dan nu, maar neem zoveel mogelijk aarde mee rond de wortel en plaats de plant op eenzelfde diepte als voorheen en vergeet niet om voldoende water te geven. Doe dit wel in een periode dat het niet vriest.

*Kleine herstellingen kunnen ook in januari en februari gedaan worden, het bespaart je opnieuw tijd in de lente; tijd die je aan andere zaken kan spenderen…zoals genieten van de eerste lentezon bijvoorbeeld…

Zo kan je nu ook al je gereedschappen aan een inspectie onderwerpen, schoonmaken en/of vervangen indien nodig.

*Tenslotte kan je in deze eerste maanden van het jaar werk malen van de composthoop, die je vorig jaar reeds wou opstarten.

composthoop

Bron: http://www.thompson-morgan.com/top-10-spring-garden-tips#

Comments are closed.