Terwijl wijzelf uitkijken naar zomerse temperaturen en dolce far niente in de tuin, kunnen droge periodes en een schroeiende zon, nefast zijn voor het gazon. Het gras dat je zo zorgvuldig gezaaid en gemaaid hebt, ligt er tijdens de zomermaanden vaak schraal en triestig bij. Bruine plekken verschijnen in het gazon en de grassprietjes voelen droog en prikkend aan. Geen mooi zicht, als je houdt van een groene grasmat. Dus tenzij je kunstgras overweegt, zijn er een aantal zaken die je kunt doen, om deze zomerkwaaltjes te voorkomen en een groen gazon te houden tijdens de zomer.

 

BEMESTING

Bemest enkele malen per jaar, in het voorjaar, halfweg de zomer en in het najaar. Kies een goed uitgebalanceerde meststof voor gazons die vooral stikstof bevat; stikstof zorgt er namelijk voor dat het gras groeit en zijn diepgroene kleur behoudt. Hoe meer je bemest (meer dan aanbevolen), hoe meer tijd en energie het kost om het gras water te geven en te maaien. Het gras een beetje langer laten groeien in de zomermaanden bespaart al heel wat op de waterkost, omdat er minder verdamping is.

Wil je minder onkruidgroei in de zomermaanden? Gebruik dan beter een afzonderlijk product tegen onkruiden, in plaats van mengelingen van bemesting en onkruidremmers.

 

HOE BEMESTEN?

Het beste moment om het gazon te bemesten, is wanneer het gras droog is. Wanneer je bemest op een nat gazon, zal de meststof aan de grassprieten blijven kleven, waardoor verbranding kan optreden.

Als je kunt, is het beter om een vloeibare meststof te gebruiken, die je via een sprinkler systeem verdeelt over het gazon, waardoor je een betere verdeling krijgt van de meststof. Zet beter de stand van het sprinklersysteem op laag en ga verschillende malen over het gazon, dan een hogere stand te kiezen. Op die manier ben je zeker dat je elk stukje van het gazon bemest hebt en zal je ook geen kleurverschil krijgen. (bv. delen die meer mest kregen, kunnen donkerder kleuren)

Na het bemesten geef je het gazon water, om de meststof te laten indringen.

 

HET GRAS MAAIEN

Een mooi gazon, begint en eindigt met het maaien van het gras. Om een goede maaibeurt te garanderen, moet je grasmaaier in uitstekende conditie zijn. Zorg er daarom voor dat je de grasmaaier steeds zijn jaarlijkse onderhoudsbeurt geeft, waarbij olie vervangen wordt en onderdelen worden nagekeken. Laat vooral de snijbladen elk jaar opnieuw scherpen en in balans brengen, om te vermijden dat het gras beschadigd raakt.

Na elke maaibeurt, is het belangrijk dat je gras dat tussen de bladen zit, verwijdert.

WATER GEVEN AAN HET GAZON

De meeste problemen met het gazon ontstaan tijdens droge periodes. Wanneer het een tijd niet regent, is het belangrijk om water bij te geven. Niet evident in tijden waar we zuinig moeten zijn met het water.

Anders dan bij planten, is het beter om je gazon water te geven in de vroege ochtenduren. Op die manier kan het gazon nog opdrogen voor de avond, want tijdens de avonduren zijn schimmels meest actief. En op die manier geef je water tijdens de daluren, hetgeen ook weer scheelt in de kosten.

Water een aantal keren per week intensief in plaats van meerdere malen lichtjes. Hoe meer water het gras kan opnemen, hoe dieper de wortels groeien, waardoor het gras in de toekomst sterker zal worden om droge periodes beter te doorstaan.

 

BRUINE VLEKKEN

Bruine vlekken komen vaak voor in de zomerperiode en niet enkel door het droge weer. Veel tuineigenaars bezitten ook een hond en ook die hond zorgt ervoor dat er bruine vlekken ontstaan in het gazon.

Net zoals bij overbemesting, zit er in de urine van honden teveel stikstof; die stikstof verbrandt het gras. Wanneer je dus kunt, is het belangrijk om na het plasje van de hond, de plek goed met water te besproeien binnen de 8 uur, om de stikstof te neutraliseren. Heb je toch hardnekkige vlekken? Dan kan je je toevlucht zoeken in speciale herstellingskits voor het gazon of je maakt het zelf, door een mengeling te maken van zand, graszaad en langzaam werkende bemesting.

Een beetje extra TLC (tender love and care) voor je gazonnetje tijdens de zomermaanden, zorgt ervoor dat je grasmat mooi groen blijft tijdens de drogere en warme maanden van het jaar.

Bron: https://www.today.com/home/keep-it-green-tips-save-your-summer-lawn-1D79816014

Opmerking plaatsen