Het aanplanten van een nieuwe tuin of een thematuin, is niet altijd eenvoudig. Diverse tuinen vragen een verschillende aanpak en als beginnend tuinier ben je niet altijd op de hoogte van de specifieke vereisten.

Bepaalde tuinen, zoals onder andere de rotstuin, zijn geliefd omdat ze low-maintenance zijn en ideaal zijn voor de drukke medemens. Maar een mooie rotstuin aanleggen is geen sinecure en ervoor zorgen dat hij blijft schitteren vraagt toch enige kennis.

Een aantal handige tips voor de beginner, kunnen we al meegegeven.

DE ENE STEEN IS DE ANDERE NIET

Bij de aanleg van een rotstuin wil je geen saaie, statische tuin, maar een levend schilderij dat verandert met de seizoenen. Daarbij is de basis zeer belangrijk.

Maak dus gebruik van verschillende soorten stenen, zowel in vorm als in uitstraling, groot en klein. Laat bij de plaatsing van je stenen voldoende ruimte tussen de stenen onderling, om je planten te zetten.

DE JUISTE LOCATIE

Wellicht heb je al een idee waar je je rotstuin wilt aanleggen, maar is die plaats wel geschikt? Kan ze wat lichtinval en grondsoort, dienen als plaats voor een rotstuin? Je kan bijvoorbeeld zelf een locatie maken, door het aanleggen van een heuvel, door middel van grond en stenen, waarop je je rotstuin bouwt. Ga op zoek naar voorbeelden van rotstuinen en haal er ideeën uit voor je eigen rotstuin.

TEKEN JE IDEE UIT OP PAPIER

Ben je een beetje handig met pen en papier? Dan is het aanbevolen om op voorhand een ontwerp te maken van je tuin; teken de omvang, de indeling, de groepering, de soort planten, eventuele ornamenten of verlichting, om je een idee te geven van hoe de rotstuin eruit zal zien. Onthoud dat “trop” vaak te veel is en zeker in een rotstuin geldt de regel dat eenvoud siert en rust brengt. Nog beter is het als je een kleine maquette maakt van de rotstuin in spe.

DE BESTE PLANTEN VOOR DE TUIN

Welke planten bij jouw rotstuin passen, hangt af van de ligging van de tuin. Net zoals bij een gewone tuin, hebben rotsplanten ook zon nodig, maar er zijn soorten die minder felle zon verdragen en soorten die liever halfschaduw verkiezen. De meeste rotsplanten houden van een lichte plaats, maar dat betekent niet dat jouw schaduwtuintje geen rotsplanten kan bevatten. Alles hangt af van de juiste soort. Wat je wel nodig hebt, is een goed gedraineerde grond, vooral als je op het jaar vrij veel regen te verwerken krijgt.

Ook bij de keuze van de planten geldt: ga niet te groot; vaak zijn kleinere soorten mooier en beter te onderhouden. Daarnaast zijn bodembedekkers een must, om de scherpe kantjes van de stenen te bedekken en de tuin een natuurlijker effect te geven.

Kleinere openingen kan je dan weer perfect opvullen met vetplanten, die traag groeien en niet in de rotstuin mogen ontbreken.

DE GRONDSOORT VOOR EEN MOOIE ROTSTUIN

Vaak denken we dat een rotstuin weinig eisen stelt aan de grondsoort, maar toch is het belangrijk om hier aandacht aan te besteden, wil je een gezonde rotstuin houden. Vooraleer je begint te planten, combineer je een laag kleine steentjes, een laag zand en een laag fijne plantgrond die aangevuld is met turf en kleine lavasteen. Je grond mag niet te voedselrijk zijn (met veel compost), omdat veel rotsplanten een eerder schraler onderkomen prefereren, voor een mooie bloei.

MAAK HET PERSOONLIJK

Een tuin wordt maar een tuin, als er een persoonlijkheid inzit; met andere woorden, een bepaald thema, of iets dat de tuin persoonlijk maakt. Dat kan zijn een ornament, een minituintje in je tuin met een emotionele betekenis, of een zen boodschap, alles wat de tuin een eigen identiteit geeft.

Bedenk dat een rotstuin geen halve tuin dient in te nemen en dat je zelfs een rotstuintje kunt creëren op een kleine oppervlakte en zelfs op een terras of balkon. En je kunt zelfs een kruidentuintje aanleggen in rotsformatie, omdat vooral de zuiderse kruidensoorten perfect gedijen op een droge grond.

In het volgende artikel tonen we een voorbeeld van hoe je zelf een rotstuintje kunt aanleggen in een aantal simpele stappen.

Bron: https://www.countryliving.com/gardening/garden-ideas/g3592/rock-garden-ideas/

Opmerking plaatsen