Nu de winter op zijn einde loopt, kijken we al uit naar de eerste bloemen en planten die opnieuw ontluiken in de tuin. Je kan uiteraard zelf planten toevoegen die te koop zijn in de handel, maar soms is het ook gewoon leuk om vanaf nul je eigen planten te kweken.

Deze periode is dan ook het ideale moment, om vanuit het niets, mini-plantjes te kweken binnenshuis, die je dan later in de tuin kunt planten. Daarom geven we je enkele tips om zelf plantjes te kweken uit zaden.

Het kweken van plantjes uit zaad, lijkt makkelijk, maar er zijn toch een aantal zaken waarop je moet letten, om ervoor te zorgen dat dit proces een succes wordt.

EEN SCHEMA BIJHOUDEN

Als je slechts sporadisch een plantje kweekt is dit niet echt nodig, maar als het iets is dat je elk jaar zult herhalen, is het belangrijk dat je per plant een schema bijhoudt van wanneer, hoe en waar de zaadjes geplant werden, vanwaar de zaadjes kwamen en hoe het verloop van hun groei is. Op die manier kan je voor volgend jaar een kader opstellen van dingen die je wel of niet meer moet doen.

DE ZAADJES BEWAREN EN TESTEN

In welke condities zaadjes bewaard worden, is zeer belangrijk voor de kwaliteit van de volwassen planten. Als je zaadjes koopt in de handel kan je dit natuurlijk niet weten, maar jijzelf kunt je eigen zaden wel op de juiste manier bewaren, om volgend seizoen de optimale condities te creëren.

Het is vooral van belang voor de meeste zaden, dat ze op een koele, droge en donkere plaats bewaard worden. (een ijskast bv.)

Label de zaden per zakje, met naam, datum van aankoop en plaats van aankoop. Het zakje is bij voorkeur hersluitbaar en wordt met andere zakjes samen, bewaard in een grotere plastic houder.

TIP:

Vooraleer je ze gaat planten, test je de zaadjes op leefbaarheid. Doe de zaadjes in een bakje met water. Laat ze enkele uren trekken. De nog levende zaden zullen naar de bodem zakken, terwijl de dode zaden aan de oppervlakte blijven drijven.

GROTERE ZAADBAKKEN GEBRUIKEN

Om te vermijden dat de zaden mekaar gaan overgroeien, gebruik je beter ruimere zaadbakken, tenzij je elk zaadje apart plant; dan plant je ze best in een plastic potje. (dit werkt sowieso beter voor planten die in zijn geheel verplant moet worden) Plastic containers zijn duidelijk beter dan kleipotten bijvoorbeeld; plastic houdt beter vocht vast. Grotere zaadbakken, zorgen er ook voor dat het vocht beter verdeeld wordt, waardoor verrotting vermeden wordt. Als je individuele potjes gebruikt, hoef je hier geen budget voor vrij te maken; lege boterpotjes of yoghurtpotten werken perfect, als je er onderaan een drainage opening in maakt. (reinig de potten eerst met een oplossing van water en bleekwater)

CONTACT MAKEN MET DE GROND

Om zaadjes te planten, is het niet voldoende om ze gewoon in de plantenmix te strooien. Nadat de zaadjes bedekt zijn met de plantenmix, dep je ze even aan met de onderzijde van een glas bijvoorbeeld, om ervoor te zorgen dat ze helemaal in contact zijn met de grond. Zorg ervoor dat de zaadjes die direct licht nodig hebben om te groeien, bovenaan liggen.

LUCHT EN  WATER DOORLAATBAAR

Om te vermijden dat bacteriën de plantjes kunnen aantasten, moet je ervoor zorgen dat de grond goed lucht- en waterdoorlatend blijft, maar veel meer kan je niet doen, om te vermijden dat er ziektekiemen optreden. (strooi een laagje kippenstrooisel en voorzie lucht met een ventilator bijvoorbeeld)

Daarnaast kan je na een waterbeurt, de verse zaailingen bedekken met een laagje plastic; dit zal ervoor zorgen dat het vochtgehalte constant blijft. Controleer de zaaibak wel dagelijks op het vochtgehalte. Bij schimmel verwijder je direct de plastic laag; water bijgeven kan ook via de opening onderaan, of met water uit een spray fles.

WARMTE STIMULEERT DE GROEI

Een warme omgeving zal de zaadjes stimuleren om sneller te ontkiemen. Je kan ook een speciaal warmtematje gebruiken, dat onder de zaadbak gelegd wordt. Uiteraard zal elke vorm van verwarming, wel vragen om nog meer controle op het vochtgehalte, om te vermijden dat de zaailingen uitdrogen.

Zorg er ook steeds voor dat de zaailingen voldoende zonlicht krijgen (een zonnige vensterbank is ideaal) en draai de bakjes elke dag, zodat de plantjes sterke stengels kunnen ontwikkelen. (ook een zachte borstelbeurt van de toppen van de plantjes, zet de plant aan om de stengels sterker te maken)

WANNEER BLAADJES VERSCHIJNEN

Op het moment van de eerste bladgroei, is het tijd om een beetje voeding te geven aan de plantjes.

Kies een aangepaste voeding voor jonge zaailingen om te vermijden dat de plantjes verbranden.

NAAR BUITEN BRENGEN

Jonge zaailingen kan je niet zomaar van binnen naar buiten brengen. Ze vragen een aanpassingsperiode, waarbij je ze laat wennen aan de buitenlucht. Start met een paar uur in de ochtend en bouw zo verder op tot ze helemaal gewend zijn aan de buitentemperaturen. Dan pas, zijn ze klaar om verplant te worden in de tuin.

Bron: http://www.finegardening.com/10-seed-starting-tips

Opmerking plaatsen