Nu het lijkt alsof de zomer al vroeger gestart is, vraagt ook de tuin om meer en frequentere verzorging. Eén van die aandachtspunten is uiteraard de planten voorzien van water, als de natuur dit zelf niet doet. Tijdens droge periodes, kan de waterfactuur hoog oplopen als we dagelijks water moeten geven aan onze tuin. Wie niet beschikt over hemelwater om dit te doen, kan weleens raar opkijken van de kosten die dit met zich meebrengt.

Toch zijn er een aantal simpele oplossingen om te besparen op het waterverbruik in de tuin.

DRAAG ZORG VOOR DE BODEM

Je kiest natuurlijk niet de grondsoort, die bij jouw tuin hoort, maar je kunt de bodem wel verbeteren, zodat hij minder voeding nodig heeft.

Zo kan je organische stoffen toevoegen aan de grond om de structuur te verbeteren, waardoor de grond beter vocht vasthoudt.

Een andere handige manier is het toevoegen van mulch aan de voet van de planten en bomen; mulch houdt vocht langer vast, wat betekent minder water geven tijdens droge periodes. Datzelfde kan je ook doen in hangmanden en andere containers met bloemen, die toch al de neiging hebben om snel uit te drogen. Voeg daarnaast watervasthoudende korrels of gel toe of gebruik compost die al op voorhand gemengd is.

KIES HET JUISTE MOMENT OM WATER TE GEVEN

Vele tuinliefhebbers geven teveel water. Vaak lijkt het aan de oppervlakte, dat de bodem droog is, maar om dit echt te weten, moet je tot een spade diep gaan. Als de grond daar nog vochtig aanvoelt, is er geen enkel probleem; als de bodem op die plaats droog is, is het tijd om water te geven.

Sommige grondsoorten zijn iets moeilijker, zoals kleigrond en zandgrond; die vertonen minder zichtbare kenmerken van droog of niet droog, dan moet je afgaan op de conditie van de planten zelf. Als ze tekenen vertonen van droogte, zoals de bladeren die een beetje hangen of donkerder worden, check dan de conditie van de grond, dan weet je ook later, wanneer het tijd is om water te geven.

Daarnaast is het beter om voldoende water te geven voor er een droge periode aanbreekt en vooral in de avonduren te wateren, wanneer er geen verdamping meer is.

DE JUISTE HOEVEELHEID WATER GEVEN

Dit is natuurlijk afhankelijk van het type grondsoort. Lichte zandgronden hebben meer water nodig dan zware grond bijvoorbeeld, terwijl een kleigrond minder frequent water vraagt, maar wel meer water nodig heeft. Reken voor een goede groei en bloei van planten, op ongeveer 24 liter per vierkante meter om de 10 dagen ongeveer. Dat komt neer op ongeveer 2,5 emmers van 10 liter per meter.

PLANTEN DIE MINDER WATER NODIG HEBBEN

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor planten die gewoon minder water nodig hebben, om erop te besparen. Zo heb je bijvoorbeeld lavendel, palmen, mimosa en verbena, als planten die weinig water vragen. Een rotstuin aanleggen kan je op termijn ook heel wat water besparen en de meeste oosterse tuinen bevatten ook planten die minder frequent water nodig hebben, zoals onder andere bepaalde siergrassen.

KIES EEN AFDOENDE WATERSYSTEEM

Er zijn heel wat watersystemen op de markt die het water geven makkelijker maken.

Sprinklers bijvoorbeeld kan je best gebruiken om het gazon water te geven, omdat zij meer geschikt zijn om grotere oppervlakken te wateren.

De tuinslang en klassieke gieter zijn iets arbeidsintensiever, maar je kunt er wel preciezer water mee geven, op of onder de planten, terwijl de grond errond droog blijft, waardoor er minder onkruidgroei kan ontstaan.

Specifieke tuinslangen die kleine openingen hebben, waar het water doorheen kan; deze kan je begraven in de grond of onder mulch en ze worden gebruikt om planten die op één rij staan water te geven; vooral gebruikt bij zwaardere gronden.

Automatische watersystemen geven water op specifieke tijden. Je kunt ze zelf programmeren. Deze systemen besparen tijd en inspanning, maar zijn duurder in aankoop. Wel interessant als je vaak op reis bent.

REGENWATER OPVANGEN EN GEBRUIKEN

De beste manier om op leidingwater te besparen, is door het gebruik van hemelwater. Als je de ruimte hebt, om een regenopvangsysteem te plaatsen, is dit de beste manier om goedkoop water te gebruiken in de tuin.

Een simpele regenton onder de afloop van je afvoerpijp is al voldoende om water op te vangen. Maar je kan bijvoorbeeld ook je water uit het bad en afwas laten afvoeren naar een irrigatiesysteem buiten, waar het een tweede maal gebruikt kan worden. Huishoudelijke zepen en detergenten zijn niet schadelijk voor planten, maar vermijdt het gebruik van bleekmiddelen, desinfecterende, zoute of te sterke reinigers, die planten wel kunnen beschadigen en de bodemstructuur kunnen aantasten.

Als je bovenstaande tips in acht neemt, kan  je toch al heel wat besparen op waterverbruik.

Bron: https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2014/aug/22/six-ways-to-save-water-in-your-garden

Opmerking plaatsen