Siergrassen zijn planten die steeds meer aan populariteit winnen in de tuin. Net omdat ze makkelijk in onderhoud zijn en ze meestal een zekere indruk nalaten, verklaart het grote succes van siergrassen. Dat en het grote aanbod aan planten dat momenteel verkrijgbaar is op de markt.

Toch weerhoudt een deel van de tuinliefhebbers zich van het aanplanten van siergrassen, omdat ze een eerder traditionele tuinaanleg hebben, waardoor ze ervan uitgaan dat siergrassen (die je vaak terugvindt in moderne tuinen) niet passen in hun tuin.

Niets is minder waar.

GRASSEN EN ZOMERBLOEIERS, EEN GESLAAGDE COMBINATIE

Vaak zien we siergrassen als een centraal focuspunt in een tuin, waarbij de tuin is opgebouwd rond de kleur en structuur van de siergrassen, hetgeen meestal een vrij strakke indruk geeft. Betekent dit dan, dat siergrassen geen plaatsje kunnen krijgen in een tuin waar ook typische zomerbloeiers groeien? Natuurlijk niet. Siergrassen kunnen perfect samengroeien met de meer traditionele begroeiing, als je de kleuren en groeihoogte op mekaar afstemt.

DE JUISTE PLANTEN BIJ SIERGRASSEN

Het belangrijkste aspect, is de verhouding. Het spreekt voor zich, dat het esthetisch mooier oogt, wanneer planten op mekaar afgestemd zijn; met andere woorden, de hoogte is in verhouding en de kleuren blenden mooi.

Toch hoef je niet enkel hoge of enkel lage planten bij mekaar te positioneren; de tuin wordt pas interessant als er verschillende hoogtes zijn. Houd er gewoon rekening mee, dat de hogere siergrassen, kleinere planten of bloemen weleens kunnen overwoekeren, waardoor zij geen licht meer krijgen bijvoorbeeld.

 

EVENWICHT IN DE TUIN

Nog een belangrijk aspect is het zorgen voor evenwicht. Plant bij een siergras niet om het even wat, maar zorg ervoor dat je bewust zoekt naar een perfecte combinatie om het siergras het mooist tot zijn recht te laten komen; op die manier creëer je balans in de tuin, in plaats van kakafonie. Zo kan je bijvoorbeeld een kleinere plantensoort rond een siergras planten om net de focus te leggen op het siergras (zoals jaarlijkse zomerbloeiers). Gebruik maken van zomerbloeiers, geeft je ook de kans om elk jaar een nieuw thema te bedenken.

EEN HEEL JAAR DOOR MOOI

Siergrassen zijn een welkome aanwinst in de tuin, om het hele jaar door een levende tuin te hebben. Je kunt er dus ook allerlei lente- zomer en herfstbloeiers bij combineren. Als je lentebollen geplant hebt, zijn siergrassen ook de manier om het verwelkende groen ervan te verdoezelen en tijdens de wintermaanden kan je de siergrassen vergezellen van altijd groene planten of bloemen met interessante en kleurrijke zaaddozen. Je hoeft dus siergrassen niet enkel te combineren met siergrassen, maar het kan wel, want heel wat soorten blenden zo mooi samen dat je gewoon geen andere soorten meer nodig hebt. Kleurrijke bloemen zorgen dan gewoon voor het speelse effect en om de nadruk op de grassen te versterken.

 

In specifieke tuinen, zoals bijvoorbeeld prairietuinen, kan je bijna niet zonder siergrassen, om het natuurlijke effect te creëren, maar in elke ander tuin, kan je dus best siergrassen mengen met andere, meer traditionele vaste planten en jaarlijkse bloemen om een gevarieerde en spannende tuin te ontwerpen.

Uitproberen is dus de boodschap!!

 

Bron:

http://www.dianeseeds.com/companion-plants-ornamental-grasses.html

Op de beurs Hof & Huis kom je alles te weten over siergrassen:

https://www.tuinbeurzen.be/exposanten/de-grashalm

Opmerking plaatsen