Stilaan verdwijnen de nachtelijke vorstperiodes en krijgt de zon meer kracht. Dat betekent uiteraard niet dat de vorst helemaal uit het land is, maar de lange winterperiode loopt toch stilaan op zijn einde. Dat betekent dat de tuin meer en meer tot leven komt en sommige planten reeds beginnen uitlopen.

Zo is het ook met rozen. Al naargelang de soort, zullen sommige rozenstruiken nu reeds (als het weer het toelaat) tekenen  van nieuw leven vertonen.

Tijd dus om aan de lentesnoei te denken. Vooral bij rozen is het belangrijk om te snoeien; op die manier verzeker je je van nieuwe en krachtige scheuten die mooie bloemen zullen dragen. Daarnaast is het ook belangrijk om het dode en zieke hout weg te snoeien.

De beste tijd om eraan te beginnen, is begin tot half maart (hou uiteraard de weersvoorspelling in het oog en vooral eventuele vriestemperaturen), tot ongeveer half april. Op die manier moet de plant geen energie steken in uitlopers die wegmoeten.
Rozen

Heel belangrijk als je in het vroege voorjaar rozen snoeit:

Rozen zijn snel gekneusd; zorg er dus voor, dat je meer dan degelijk snoeimateriaal voorziet, zoals een snoeischaar die vrij is van ziektekiemen, een snoeizaag, takkenschaar enzovoort, die scherp geslepen zijn, om te vermijden dat er schade ontstaat; een mooie wondsnede is nodig om een gezonde groei te bevorderen. En niet onbelangrijk: stevige handschoenen komen altijd van pas.

Verwijder eerst en vooral de dode of afstervende takken, tot je weer op nieuw en gezond hout zit (dit herken je aan het witte merg).

Ook takken die zich kruisen en de lichtinval belemmeren, mogen verwijderd worden.

De meeste rozen worden vrij sterk teruggesnoeid, om een stevige groei en sterke scheuten te verzekeren.

Waar je vooral op moet letten als je rozen snoeit, is dat je een mooie schuine snede maakt, boven een naar buitengaande knop. Maak de snede zodanig dat het water wegloopt van de knop en niet naar de knop toe. (zie afbeelding)

Hoe rozen snoeien

Hou er rekening mee dat rozen eigenlijk een heel jaar door een goed onderhoud verdienen, dus ook na de bloei moet er gesnoeid worden. Dit is niet hetzelfde bij elke roos; volg dus de snoeiregels per soort.

Meer weten over de snoei van verschillende soorten rozen?

http://www.plantenkwekerijen.be/snoeienvanrozen.html

 

Wil je rozen toevoegen aan je plantenassortiment in de tuin?

Hou er dan rekening mee, dat je ze een goede start meegeeft, door ze op een zonnige plaats te planten ( halfschaduw is voor sommige soorten beter). Maar let op voor verbranding (plant ze liever niet op een zuidelijke muur, tenzij de soort het toelaat).

Materialen die zorgen voor teveel lichtreflectie, zijn onder andere natuursteen, grindtegels en asfalt. En daarnaast geven bepaalde houtbeschermingsproducten dampen af die de roos benadelen en haar groei belemmeren.

Uiteraard zijn schaduwgebieden af te raden en een muur op het noorden moet je niet gaan opfleuren met rozen.

Wil je je rozen een goede bescherming meegeven? Plant ze dan in de buurt van buxus.

Een plaatsje op het westen of oosten, met voldoende zon ligt de roos het best en doet haar prachtige kleuren het mooist uitkomen.

Nog meer weten over rozen en hun onderhoud?

http://www.volkstuinen.be/leesvoer/bloementuin/rozen.htm

 

Comments are closed.