We zijn alweer een nieuwe maand gestart en met elke dag, schuiven we dichter naar de lente toe. Februari kan best nog een winterse maand zijn, dus doen we al enkele voorbereidingen voor de maanden die komen. De eerste lentebloemen verdienen een speciaal plekje in de tuin of op het terras. Om ze te verwelkomen, gaan we enkele potten extra mooi aankleden met hoopvolle quotes.

MATERIALEN DIE WE NODIG HEBBEN VOOR DIT PROJECT

-Kleipotten in een formaat naar wens

-Twee contrasterende verfkleuren in spray (voor buitengebruik)

-Fijn schuurpapier

-Vernis (voor buitengebruik)

-Quotes sjabloon

AAN HET WERK

STAP 1: MATERIAAL BIJ MEKAAR ZOEKEN

Vooraleer je naar de winkel trekt, kijk je best even in het tuinhuis of werkschuurtje op zoek naar oude potten, die nog in goede staat zijn. Uiteraard moeten de potten egaal zijn en zonder laklaag. Vind je geen oude potten? Dan vindt je deze zeker voor een prijsje in de plantenzaak; gewone, effen kleipotjes zijn helemaal niet duur in aankoop.

Verf in sprayfles vindt je gewoon in de doe het zelf zaak.

STAP 2: DE POTTEN SCHILDEREN

Spray de potten in de kleur die je wilt als onderlaag; deze kleur zal niet de hoofdkleur worden, maar zal later doorheen de toplaag doorkomen. De terra cotta kleur van de pot zelf mag er best nog doorheen komen. Die wordt straks helemaal bedekt door de toplaag. Laat een tijdje drogen.

STAP 3: DE TWEEDE LAAG AANBRENGEN

Na de eerste laag, breng je nu de tweede verflaag aan op de potten. (hier werden rood en zwart gebruikt, met zwart als toplaag)

Laat ook deze verflaag een tijd drogen.

STAP 4: KLEUREN MENGEN

Door middel van een fijn schuurpapiertje, ga je lichtjes over de twee verflagen heen; op die manier zal de onderste laag een beetje blootgelegd worden, wat de pot een heel aparte kleurschakering geeft.

STAP 5: DE QUOTE AANBRENGEN

Neem je sjablonen (als je verschillende quotes gebruikt) en kleef ze met afplaktape vast op de potten (gebruik hiervoor een afplaktape voor gevoelige oppervlakken, om te vermijden dat straks de verf meekomt).

Schilder het sjabloon in een andere kleur dan de potten, met één of twee lagen.

Laat ze even drogen en verwijder dan het sjabloon.

STAP 6: AFWERKING

Als afwerking is het altijd een goed idee om de potten te beschermen met een vernislaagje, vooral als ze buiten staan, maar ook als ze binnen een plaatsje krijgen. Laat het geheel goed drogen.

Tip:

Als je potten gebruikt zonder opening onderaan, kan je ofwel zelf een gat maken, ofwel op de bodem een laagje keien leggen voor de drainage.

Vul de potten met je favoriete lentebloeiers of met kruiden en geniet van de start van de lente.

Je kan de potten ook gebruiken als handig hulpmiddel bij je creatieve projecten, als houder van verfpenselen bijvoorbeeld.

Bron:  https://intelligentdomestications.com/2016/05/diy-distressed-clay-pots.html

Opmerking plaatsen

Close