Je ziet ze vaak in grote trossen bij mekaar, zacht wuivend in de tuin verschijnen. Lupine heeft iets majestueus met haar grote, lange trossen bloemen in heerlijke lentekleuren.

De sierlijke Lupine plant ofwel “Lupinus” is familie van de vlinderbloemigen planten en heeft een bijzonder opvallend uiterlijk. De stengel  is zeer stevig en hol, en de geurige, vlinderbloemige bloemen zijn indrukwekkend!

Het geslacht kent zo’n 200 soorten en kent vele hybriden en cultivars. De heldere groene bladeren  zijn uit negen tot wel vijftien lancetvorige blaadjes samengesteld.

Lupine houdt van een zonnige standplaats, waar ze zich kan baden in de warme lentelucht en als ze op een perfect plaatsje staat, kan ze variëren in hoogte van 60cm tot wel 120 cm!

Je vindt ze in de kleuren wit, roze, paars, blauw en geel en met een beetje geluk kan je zelfs een driekleur treffen.

De plant bloeit in mei en juni en als je ze na de bloei goed terugsnoeit, kan ze zelfs een tweede bloei geven in september of oktober als het weer het toelaat.

Lupines planten :

  • Lupines houden van vruchtbare, goed doorlatende grond die wat aan de zure kant is. Ze verdragen geen sterk bemeste en kalkhoudende grond.
  • Indien u zaait, let er dan op dat u voldoende ruimte voorziet zodat de plant goed kan groeien. Plant de zaadjes in ondiepe plantgaatjes van 2 à 3 cm diep en druk licht aan.
  • Het voorjaar is de meest geschikte tijd van het jaar om Lupinen te planten, kies lupinen in potten van 10 cm doorsnee.

 Verzorging:

  • Knip steeds de uitgebloeide stengels diep weg, dit verlengt de bloeitijd van de plant.
  • Slakken zijn dol op Lupines! Strooi dus tijdig met biologische slakkenkorrels om te vermijden dat uw prachtige bloeiers worden opgegeten.
  • Wanneer de bloemtrossen te zwaar doorwegen, ondersteun ze dan indien nodig.

 Tips:

  • De Lupine doet het slechts enkele jaren goed in uw tuin, u vervangt ze best om de 3 jaar. Eventueel kan dit door eigen zaadwinning, hiervoor zal u dat jaar de verwelkte bloemen moeten laten staan.
  • In groep staat de Lupine op haar mooist en zijn het echte blikvangers, vooral in landelijke tuinen en in borders komt ze volledig tot haar recht.

Bron : http://www.vangastel.be/nl/inspiratiehoek/Bloemen%20en%20planten/lupine

Wat je misschien nog niet wist :

lupine is een giftige plant! Toch wordt lupine, die ook een peulvrucht is, vaak gebruikt in etenswaren, zoals vleesvervangers, brood, gebak en koeken en ze wordt ook wel gebruikt als vervanger van soyameel en ei.

Een kleine hoeveelheid ervan kan reeds allergische reacties oproepen ; kijk dus altijd de verpakking na op aanwezigheid van lupine, of raadpleeg een diëtiste.

Bron: http://www.voedingsallergie.com/allergenen_lupine.php

 

Comments are closed.