Juli is hoogzomermaand. De tuin staat momenteel volop in bloei en kleurt onze buitenruimte. Eén van de planten die klein en groot aanspreekt is de Fuchsia. De schattige belletjes aan de plant spreken tot de verbeelding en met zijn zachtroze, paarse en witte kleuren is hij een streling voor het oog.

De fuchsia is afkomstig uit de koele, vochtige bergwouden rondom de evenaar. De tegenstelling is dat het een tropische plant is, die toch eerder een koele plaats verlangt zonder teveel direct zonlicht.

In België en Nederland samen zijn er meer dan 3000 soorten fuchsia’s bekend, gaande van gewone fuchsia’s, hangende fuchsia’s, kruipende fuchsia’s en fuchsia’s op stam met een enkele, dubbele, hangende en omhoogstekende bloem.

Sommige fuchsia’s worden erg hoog (tot enkele m) en andere, blijven erg klein. Er zijn fuchsia’s waar twee bladeren, drie bladeren en zelfs waar vier bladeren in krans bij elkaar zitten.

Deze diversiteit zet zich voort wat vormen en kleuren van bloemen betreft. Zo zijn er losse planten, struiken, kleine tot mini bomen, lianen enzovoort.

Bescherm fuchsia’s tegen de volle zon en geef bij warm weer dagelijks water. (in pot moeten ze sowieso elke dag water bijkrijgen) Dat is de hoofdzaak om uw favoriete plant gezond te houden, aangevuld met een wekelijkse dosis plantenvoeding.

Om de bloei van de fuchsia’s nog te verbeteren moeten uitgebloeide bloemen en bessen worden verwijderd.

De meeste fuchsia’s zijn niet bestand tegen nachtvorst en gaan in de winter verloren. Wil je ze toch overwinteren? Zorg er dan voor dat je ze binnenshuis bewaart op een donker plaatsje waar het niet vriest. Snoei de planten eerst terug en zorg ervoor dat ze niet uitdroogt. Of neem in de loop van het jaar stekken, waaruit je nieuwe planten kan laten groeien. (zie link onderaan over stekken en oppotten enzovoort)

Onder winterharde fuchsia’s verstaan we fuchsia’s die met een zekere verzorging en bescherming gedurende de winter in de volle grond kunnen blijven staan. Het bekendst zijn de Fuchsia’s magellanica en Fuchsia regia, beiden in het wild voorkomende fuchsia’s. Maar ook enkele cultivars, zoals Wilma Versloot, Tom Thumb, Madame Cornelissen, Chillerton Beauty, Corallina zijn een beetje wintervast.

Om de fuchsia’s optimaal te laten groeien en bloeien is het van belang dat de planten voldoende voedingsstoffen krijgen. Voor de opname van voedingsstoffen moet de zuurgraad (Ph-waarde) van de potgrond 6½ bedragen.

De plant heeft stikstof nodig om bladgroen te vormen om sneller te groeien. Fosfor zorgt voor een betere beworteling, waardoor de planten meer voedingsstoffen kunnen opnemen. Het bevordert eveneens de ontwikkeling van bloemknoppen. Kalium verhoogt de weerstand tegen ziekten en plagen en bevordert de stevigheid van de planten. Magnesium is een voedingsstof, die de planten nodig heeft voor het aanmaken van bladgroen. Door magnesiumgebrek treedt bladverkleuring (geel blad) op. Deze bladeren zijn gevoeliger voor schimmels. Calcium maakt de grond minder zuur. Dit heeft een actiever bodemleven tot gevolg waardoor de planten gemakkelijker voedingsstoffen kunnen opnemen. Calcium beperkt de mosgroei.

Plantenziekten kan je beter trachten te voorkomen dan ze te bestrijden. Gezonde planten hebben minder last van ziekten en plagen. Niet alle fuchsia’s zijn even gevoelig voor ziekten en plagen.

  • Hou de bodem van de planten vrij van onkruid en dode bladeren.
  • Wees voorzichtig met bestrijdingsmiddelen.
  • Bestrijd preventief: roest, schimmels enz.
  • Bestrijd een plaag in een zo vroeg mogelijk stadium
  • Volg de gebruiksvoorschriften: doseer nooit over!
  • Bij vloeibare bestrijdingsmiddelen een druppel uitvloeier (afwasmiddel) toevoegen.
  • Wissel regelmatig van bestrijdingsmiddel om immuniteit te voorkomen.
  • Herhaal de bestrijding van witte vlieg, bladluizen, cicaden enz. tenminste 3x achter elkaar om de 4 dagen.

Tips:

Als je jonge planten gaat kopen in een kwekerij, koopt men best een plant met heel wat uitlopers onderaan de plant. Deze kan men stuk voor stuk als stekmateriaal gebruiken zodat men snel een aantal nieuwe planten heeft.

Een plant houdt er niet van om veelvuldig gedraaid of verplaatst te worden. Tijdens de zomer laten wij de plant rustig op zijn plaats staan.

Een fuchsia komt uitstekend tot zijn recht in combinatie met andere planten. Zet de fuchsia in een grote kuip en aan de basis plant je andere éénjarigen (pelargonium, bidens, surfinia, sceavola, begonia, lobelia, verbena enz.).

Wil je de planten van ongedierte vrijwaren, plant dan wat tagetes (stinkertjes) aan de voeten van de fuchsia.

 

Wil je alles weten over Fuchsia’s als beginnend verzamelaar? Volg dan snel volgende link:

http://www.volkstuinen.be/leesvoer/bloementuin/fuchsia.htm

Comments are closed.