De calla is voor mij persoonlijk één van de meest gedistingeerde bloemen die ik ken; de dame onder de bloemen zeg maar. Eenvoudig en elegant, maar niet te missen als je ze ontmoet.

De van oorsprong Zuid-Afrikaanse moerasplant is familie van de aronskelk, maar wordt ook weleens de bekerplant genoemd, omdat volgens Griekse legendes, de Goden uit de kelk van de bloem dronken.

De calla is een knolplant die we vooral kennen als kamerplant, omdat ze redelijk vorstgevoelig is. Toch wordt de plant ook in de tuin geplant, want zodra de vorstperiode voorbij is, gedijt ze heel goed in een prachtige pot op het terras en zelfs in de open grond zal ze haar plaatsje veroveren. Let er dan wel op dat de plant boven de grond afsterft, maar als je geluk hebt, zullen de knollen het jaar erop opnieuw uitkomen; ze worden ook groter. De calla verdraagt vriestemperaturen tot -10°C.

Het blad en de kelken van de Calla staan fier en statig omhoog. De plant heeft een hoogte van 40 tot 55 cm.  De pijlvormige bladeren zijn heldergroen. Daartussen staan de stelen met de trechtervormige schutbladeren. Ze beschermen de aar. De plant heeft kelken in alle kleuren zoals rood, roze, crème, geel, paars, oranje, wit, tot zelfs zwart; heel speciaal.

De calla voelt zich het best thuis op een lichte standplaats (geen volle zon) in een vrij vochtige, goed gedraineerde humusgrond en gedijt het best bij temperaturen tussen de 12 en 25°C.

Als je de calla buiten wilt plaatsen, zet je de plant best eerst op een plek in de schaduw neer en laat je de plant gewennen aan de buitenomstandigheden zodat ze gewoon wordt aan de temperatuur van de zon. Hou er wel rekening mee dat de plant absoluut niet houdt van natte voeten.

De plant vraagt niet zoveel verzorging. Geef haar één keer per week water, tenzij ze haar blad laat hangen, dan moet je snel water bijgeven. Heb je teveel water gegeven? Dan zal er water druppelen uit de kelk.

Wat extra plantenvoeding zal de plant zeker appreciëren en verwijder bladeren die bruin worden.

De calla bloeit tussen juli en oktober en de bloeitijd ligt tussen de drie en acht weken naargelang de temperatuur, licht en het soort.

Wil je graag volgend jaar nog meer calla’s?

Vermeerder ze dan door van de wortelstok of knol stukjes met een oog af te snijden. Deze stukjes pot je vervolgens in een bloempot. Geef weinig water in het begin en daarna meer als je het blad uit ziet komen.

De calla is ook uiterst geschikt als snijbloem en wordt vaak gebruikt in bruidsboeketten vanwege haar vrouwelijke uitstraling. De naam calla betekent dan ook “mooi” en als bruidje voel je je toch ook de mooiste vrouw ter wereld, niet?

Wanneer je de calla als snijbloem gebruikt, snij je bloem van het blad af ipv ze ervan af te trekken, zoniet kunnen de resten ervoor zorgen dat de plant gaat rotten.

Toch niet onbelangrijk:

Al de delen van de plant zijn licht giftig!

Bron: http://plazilla.com/page/4295137884/de-calla-of-bekerplant

Comments are closed.