Elke week zetten we een plant in de kijker die in deze maand bloeit. Deze week is dat de Akelei.

De wilde akelei ( Aquilegia vulgaris) met zijn voorover knikkende violetblauwe bloemen was tot niet zo lang geleden inheems en frequent in de natuur terug te vinden , de laatste jaren is hij vrijwel alleen nog te spotten in Zuid-Limburg en de Ardennen.

Akeleien zijn makkelijke tuinplanten en typische bosrandplanten, ze behoren tot de ranonkelfamilie ( Ranunculaceae) ; er bestaan ongeveer een zeventig tal soorten die in veel gematigde gebieden van het Noordelijk halfrond te vinden zijn.

Akeleien hebben meestal blauwgroene bladeren die aan dunne stengeltjes groeien. De vaak hangende, gespoorde, klokvormige bloemen torenen lieflijk boven het gebladerde uit. De bestuiving van de bloemen geschiedt door hommels en na de bevruchting vormen zich mooie decoratieve kokervruchten die de plant ook na de bloei nog een verfijnd uitzicht geven.

Aquilegia zijn meerjarig winterhard en houden van een standplaats in de volle zon of halfschaduw, onder bomen, in rotspartijen of in de border ; ze prefereren een koele, lichtvochtige, humusrijke en goed doorlatende bodem en stellen de aanwezigheid van kalk in de bodem op prijs. Ze houden echter minder van een te winderige plaats.

Het zaad van akeleien kiemt bijzonder makkelijk , waardoor meestal heel wat spontane zaailingen opduiken.

Weetje :

De naam Akelei is afgeleid van het Latijnse woord ‘Aquillia’ wat adelaar betekent. Adelaar verwijst naar de vorm van de bloembladen die op de klauwen van de adelaar lijken.

Akelei is tijdens het seizoen in de handel verkrijgbaar als volwassen plant, maar als je er jaren geniet van wilt hebben in de tuin, kan je ze ook gewoon zelf kweken uit bloemenzaad.

Zelf Akelei kweken :

Zaden binnenshuis voor-zaaien :

Begin met zaaien van februari t/m april in een zaaibakje met goede stek/kweek aarde. Dun zaaien en bedekken met circa 0,5 cm stek/kweek grond. Lichtjes aandrukken en vochtig houden. De zaden het liefst wegzetten in een koele broei- of tuinkas.

De kiemtijd van Akelei bedraagt 3 tot 6 weken. Zodra de zaailingen groot genoeg zijn (viertal bladeren), verpot je ze en vervolgens laat je ze langzaam acclimatiseren en afharden. Plant ze uit met een tussenruimte van circa 30 cm. De bloeitijd is van mei t/m juli in de zomer volgend op het jaar van zaaien.

Zaden in volle grond zaaien :

Indien u de Akelei zaden direct in de volle grond wilt zaaien, dan van april t/m juni in een voorbereid zaaibed. Zaai in regels van 30cm en bedek ze met een dun laagje grond. Druk ze licht aan en hou ze goed vochtig.

Zodra de zaailingen groot genoeg zijn (viertal bladeren), dun je ze uit tot 5 cm tussenruimte. De kleine Akelei plantjes kan je dan later uitplanten met een tussenruimte van circa 30 cm. De bloeitijd is van mei t/m juli in de zomer volgend op het jaar van zaaien.

Ziekten en plagen

Akelei heeft weinig last van ziektes en plagen. Meest vervelende is de schade aangericht door slakken.

TIP!

Verwijder na de bloei de uitgebloeide stengels, zodat de plant geen energie verspilt in het vormen van zaaddozen.

De meest gekende soorten verkrijgbaar in de handel :

Aquilegia chrysantha : afkomstig uit het zuiden van de VS, heeft hoge, stevige stengels waaraan zich grote, heldergele bloemen met lange gebogen sporen vormen.

Aquilegia formosa , plant van origine afkomstig uit het Westen van de VS, akelei met een mooie open vorm en kleine oranjerode, kort gespoorde bloemen, goede bijen en vlinderplant.

Aquilegia vulgaris inheems in Europa, thans vaak ook gekweekte variëteiten met zelfs dubbele bloemen te verkrijgen.

Bronnen :

http://tuinzaden.info/informatie-bloemen-zaden/akelei-aquilegia-zaden-kweken/

http://www.plantenkwekerijen.be/aquilegia-akelei.html

Comments are closed.