Winterzoet Chimonanthus praecox komt tot leven in hartje winter. Daarom heeft hij de koosnaam ‘winter sweet’ gekregen. Het is een mooie naar citroen ruikende struik, die al in het vroege voorjaar kleur geeft aan uw tuin.

De naam Chimonanthus is afgeleid van cheimon, wat winter betekent, precox = vroeg, wat verwijst naar de vroege bloei.

Deze winterbloeier (bloei vanaf januari tot ergens in maart) heeft zijn habitat in Oost- en West- Centraal China, en is terug te vinden in rotskloven tot op 3000 m hoogte. Deze vrij onbekende heester kwam in onze streken terecht op het einde van de 18de eeuw.

Volwassen heesters kunnen een hoogte bereiken van 3 meter en ook even breed uitgroeien, de vorm van de struik doet denken aan een fontein. We kunnen hem vooral gebruiken als solitaire plant, zo komt hij het beste tot zijn recht.

Welke bloemen krijgt de Winterzoet?

Chimonanthus behoort tot de specerij struikachtigen. Ondanks de heerlijke geur en mooie bloemen, moet je wel geduld hebben. Pas na vijf tot zes jaar na aanplanten komen de eerste bescheiden bloemen eraan. Een langzaam groeiende struik dus.

Na een koele zomer bloeit de struik minder dan na een warme zomer. Door ons klimaat met onregelmatige zomertemperaturen gedraagt Chimonathus zich net zo : wisselvalligheid in bloeiomvang.

De donkergroene bladeren veranderen in de herfst. Ze worden dan felgeel. Chimonanthus praecox is een prachtige naaktbloeier met mooie gele bloemen met een paarskleurig hart. Als de lente komt, vervangen frisse groene blaadjes de uitgebloeide bloemen.

De hangende bloemen zijn licht zwavelgeel met purperrode binnenbloemblaadjes. De wasachtige bloemetjes zijn 2 à 3 cm groot en verschijnen op de kale takken. De bloemen worden in de potpourri gebruikt en zijn ook eetbaar. De bloemblaadjes zijn aromatisch en worden in bepaalde soorten thee gemengd.

Bloemen van winterzoet kunnen goed tegen de vorst maar het bloeihout moet in de zomer goed kunnen afrijpen. Het is daarom raadzaam deze plant op een zonnige, warme plaats te zetten. Een zuidmuur is dan ook de beste plaats.

Het is een trage groeier die bloeit op het oude hout. De geelbruine vruchten zijn ellipsvormig en 4 cm groot (vandaar misschien de naam “meloenboompje”).  De bloemen doen denken aan deze van Calycanthus (specerijstruik) die tot dezelfde familie behoort en die sterk kruidig geurende bladeren heeft.

Is de Winterzoet geurend?

De geur van winterzoet is uitzonderlijk. Het lijkt op de geur van viooltjes en citroenen. Enkele afgesneden bloeistengels kunnen algauw een hele kamer vullen met een heerlijk aroma. De geur kan wel tot op 40 meter afstand geroken worden.

Is het nodig om de Chimonanthus praecox te snoeien?

Snoeien is niet nodig. Het is zelfs nadelig voor de bloei. Mocht je dit toch willen doen, doe het dan na de bloei.

Bronnen :

http://www.tuinieren.nl/plant/winterzoet-chimonanthus

http://www.konvib.be/artikels-artikels/artikels-bijenweide/bij-vriendelijke-planten/2512-chimonanthus-preacox-winterzoet-meloenboompje.html

call2action_post_mag

Download hier

Comments are closed.