Een rhododendron, nu reeds? Zal je wellicht denken, maar er bestaat inderdaad een rhododendron soort die reeds heel vroeg op het jaar bloeit en de tuin  in een gloed van kleur brengt.

Rhododendron ‘Praecox’ is wel een buitenbeentje.  Hij is half wintergroen en één van de eerste bloeiers. Hij is compact en opgaand en de bladeren zijn klein, , glanzend en ovaal tot elliptisch van vorm met een donkergroene bladkleur en een lichtere onderzijde. Bij aanraking verspreiden ze een aparte geur.

Deze Rhododendron bloeit reeds van februari met kleine trechtervormige lilapaarse bloemen, gegroepeerd in kleine trossen. Rhododendron houdt van een standplaats in gefilterd zonlicht of halfschaduw, beschut tegen gure winden en met een beschaduwde wortelzone. Hij verlangt een zure, vochtige, goed doorlatende bodem, die nooit volledig mag uitdrogen (meng tuinturf mee in het plantgat), behoeft weinig snoei (kan 10 tot 15 jaar zonder snoei ) en is goed winterhard, al zijn de bloemen vorstgevoeliger.

Kies daarom voor een plaatsje uit de wind en uit de ochtendzon, dat zal al veel helpen. Ook het ‘s nachts afdekken van de geopende bloemen met een stuk karton beschut ze tegen bevriezing. De bloemknoppen zelf kunnen wel vorst verdragen.

Geef de plant nooit kalkhoudende meststoffen en plant ondiep. Bedek de grond rond de plant met een laag organisch materiaal (blad, takken, tuinturf, maar mag geen kalk bevatten). Als de struik van onderen kaal is geworden kunt u de takken uit de grond wegsnoeien. Er moet wel wat groen, of een aanhechting van groen, blijven zitten onder de plaats waar u geknipt heeft. Oude bloemen alleen verwijderen bij planten die nog moeten groeien. Bij volgroeide planten de oude bloemen laten zitten.

Behorende tot de heidefamilie, kan hij na verloop van jaren, tot 1.25 meter hoog en breed worden, maar de groei is eerder langzaam (zo’n 10 cm per jaar).

Als de plant toch te groot wordt, kan je hem tot ongeveer 30 cm boven de grond terugsnoeien. Ze loopt dan gewoon weer uit, maar je zit dan wel de eerste jaren met een `gat’ in de border en zonder de mooie Rhododendron bloemen.

Het is daarom beter om vanaf het moment dat ze te groot wordt of kaal, elk jaar maximaal een kwart van de oudste takken te verwijderen in juli. Let dan wel even op of de plant nu meer zon op de takken krijgt. Ze verdraagt dat namelijk niet zo goed. In dat geval is het verstandig om deze takken te beschermen met jute of linnen.

Dwergrhododendrons hebben deze snoei zelden nodig. Veel mensen verwijderen de oude bloemen uit rhododendron. Bij volwassen exemplaren maakt het echter helemaal niets uit of we ze laten zitten of verwijderen. Wetenschappelijke experimenten hebben namelijk uitgewezen dat de bloei (in tegenstelling tot wat men altijd aannam) niet wordt bevorderd door het verwijderen van de uitgebloeide bloemen.

Bij jonge planten heeft het verwijderen van de uitgebloeide bloemen wel effect. Niet op de bloei in het volgende jaar, maar wel op de groei in hetzelfde jaar. De energie die de plant anders in de zaadvorming zou steken gebruikt ze nu om door te groeien. Dat is bij de traag groeiende Rhodo’s wel een aangenaam bijverschijnsel.

Nog even dit :

!Het blad én de bloemen van de rhododendron zijn giftig bij inname. Deze heester is speciaal voor dieren zeer giftig. Pas dus op met snoeiafval!

Symptomen van vergiftiging zijn : speekselvloed, tranen, neusslijmvliesontsteking, braken, vertraagde hartwerking.

Bronnen :

http://www.groeninfo.com/plantengids/rhododendron-praecox.html#.VrI2dDbSmM8

http://plantengids.willaert.be/nl/plantenfiche/rhpraeco/

http://www.boomkwekerijdeneve.be/index.php?option=content&task=view&id=15&Itemid=36

call2action_post_mag

Download hier

Comments are closed.