Ook nu weer, zetten we een plant in het zonnetje die in deze tijd van het jaar nog voor kleur in de tuin zorgt.Deze week is het de beurt aan de Hemelsleutel. Zelfs de naam verdient al een plaatsje in onze rubriek.

Er zijn heel wat mythes in omloop over het ontstaan van de naam van deze bijzondere plant, waarvan we er hier een aantal de revue laten passeren :

1.” Sint-Petrus verloor zijn sleutelbos aan de hemelpoort en op de plaats waar de sleutels vielen, ontstond de plant.”

  1. “In sommige streken werd een bundeltje van deze planten als sieraad tegen het plafond of een binnenmuur met de wortels naar omhoog gehangen. Als men dan rond de wortels klei aanbracht en die nat hield, bogen er bloemknoppen naar boven en liepen ze uit (naar de hemel).”

3.” De bloemen zouden de baard vormen van een grote sleutel waarmee de hemelpoort geopend kan worden.”

…..

Wat er ook van zij,  de herkomst van het woord Sedum is vrij onduidelijk. Het is mogelijk afgeleid van het Latijnse sedere (zitten), omdat de plant op rotsen te vinden was. Anderen leiden de naam af van het Latijnse sedare (verzachten), omdat enkele soorten vroeger als verzachtend middel gebruikt werden. Telephium komt Telephus. Dit was een koning van een land in Klein-Azië, die zijn wonden zou helen met deze plant.

Een plant met een geschiedenis dus, daar houden we wel van. Daarom mocht ze zeker niet ontbreken in het rijtje van bijzondere, bloeiende planten in de herfst.

De hemelsleutel is één van de laatste bloeiers en daardoor van belang voor laat op het jaar vliegende insecten. Zoals de meeste vetplanten verkiest hemelsleutel arme, onbemeste bodems en kan hij grote hitte verdragen. Het is trouwens één van de weinige dakplanten die ons land rijk is. De soort kan daar in de meest extreme omstandigheden overleven. Dat komt omdat ze van nature een rotsplant is die kan groeien op plaatsen waar weinig of geen vruchtbare grond aanwezig is. Hoe armer en warmer de groeiomstandigheden, hoe meer bloemen en hoe meer nectar worden gevormd. Op zwaar bemeste gronden zijn het aantal bloemen en de nectarhoeveelheid beduidend kleiner. Dat komt vooral omdat bijna alle planten dan meer energie gaat stoppen in hun bladeren dan in de bloemen.

http://www.natuurstek.be/?q=achtergrondartikel/bijenvriendelijk-nazomertje-met-hemelsleutel

De Roze Hemelsleutel is een veertig tot zestig centimeter hoge polvormende plant met een opgaande groeiwijze. De kale stengels groeien rechtop maar aan de zijden verdringen ze elkaar waardoor een schermvormige groeiwijze ontstaat. Stengels en bladeren zijn succulent, ze kunnen dus water opslaan.

De lepelvormige, grijsgroene bladeren zijn getand en voelen vlezig aan zoals bij de meeste vetplanten. Ze staan in paren aan de stengels. De bloeiperiode van de Roze Hemelsleutel loopt grofweg van augustus tot oktober. Ontelbare kleine stervormige roze of witte bloempjes staan in tuilvorm bij elkaar en vormen als het ware een scherm met een doorsnede tot wel twintig centimeter.

De Roze Hemelsleutel is prachtig in de bloeiende border en in rotstuinen. Ze is een goede snijbloem en kan ook in een pluktuin worden geplant. In de bloei is deze plant een belangrijke nectarleverancier voor bijen, hommels en vlinders en trekt daarom veel wildleven aan in de tuin. Roze hemelsleutel combineert goed met de Kokardebloem en siergrassen.

Er zijn een aantal prachtige hybriden en cultivars te verkrijgen in tuincentra en op het web. Meestal komen we Hylotelephium (syn. Sedum) ‘Herbstfreude’ tegen, een kruising tussen Hylotelephium spectabile en Sedum telephium. De volgende Hemelsleutels zijn aan te raden voor onze tuinen:

  • Hylotelephium ‘Herbstfreude’ (Bastaardhemelsleutel)
  • Hylotelephium (syn. Sedum) spectabile ‘Brillant’ , karmijnroze bloemen
  • Hylotelephium (syn. Sedum) spectabile ‘Carmen’, lila bloemen
  • Hylotelephium (syn. Sedum) spectabile ‘Iceberg’ , witte bloemen
  • Hylotelephium (syn. Sedum) spectabile ‘Matrona’, prachtige lange rode stengels, lichtroze bloemen
  • Hylotelephium (syn. Sedum) spectabile ‘Meteor’
  • Hylotelephium (syn. Sedum) spectabile ‘Neon’
  • Hylotelephium (syn. Sedum) spectabile ‘Septemberglut, karmijnrose bloemen
  • Hylotelephium (syn. Sedum) spectabile ‘Stardust’ , witte bloemen

Roze hemelsleutel heeft behoefte aan een zonnige, warme standplaats maar kan best tegen een beetje schaduw. Zorg voor een goed doorlatende grond die niet al te voedselrijk is. Op leem en klei dient de grond te worden voorzien van zand en grit. Verder dient de grond voldoende kalk te bevatten, verrijk het plantgat eventueel met wat gedroogde kippenmest. Op voedselrijke gronden kunnen we de plant best eens in de drie jaar scheuren, op armere gronden eens in de vier á vijf jaar.

Hemelsleutel

Zelfs uitgebloeid, is roze Hemelsleutel nog steeds heel mooi. In principe hoeven we de plant daarom pas in het voorjaar  te snoeien. Knip dan alle oude stengels weg. Heb je heel voedselrijke grond dan kun je in mei de stengels deels terugknippen om te voorkomen dat de stengels in de bloei topzwaar worden en omvallen.

Wil je nog meer van dit moois in de tuin?

Niets is eenvoudiger dan de Roze Hemelsleutel te vermeerderen. Je kunt de planten scheuren in het najaar. Wortelstek en stengelstek is altijd succesvol en zelfs als je een blad in de grond steekt zal dit gaan wortelen. Je kunt ook een stengel uittrekken, daar blijft altijd wel wat wortel aan vastzitten. Deze stengel kun je dan weer uitplanten. Ook kan de plant gemakkelijk gezaaid worden.

Wil je dus meer kleur en een beetje mysterie in je najaarstuin? Probeer dan zeker deze “hemelse” plant!

Bron : http://robxead.plazilla.com/page/4295151867/tuinplanten-roze-hemelsleutel-verzorging-standplaats-en-vermeerderen

Comments are closed.