In maart krijgen we meer en meer kleur in de tuin. De tuin herleeft als het ware onder een stralend lentezonnetje. Elk week zetten we een plant in de kijker die in deze periode bloeit.

Vandaag is het de beurt aan de maagdenpalm. Niettegenstaande de naam het anders doet vermoeden, is maagdenpalm een bescheiden plantje dat vaak als bodembedekker gebruikt wordt.

Maagdenpalm of Vinca Minor is een groenblijvende bodembedekker, die bloeit met witte of violette bloemen.

Algemene informatie

Er bestaan twee soorten Maagdenpalm, de Vinca Minor die goed winterhard is en de Vinca Major die niet zo goed winterhard is en dus minder geschikt is als bodembedekker.

De Vinca Minor is een gemakkelijk plantje dat het bijna overal goed doet. Het vormt een mooi dicht tapijt onder struiken of op open stukken grond, zodat je wordt verlost van al dat lastige onkruid. Maagdenpalm is naast nuttig ook nog decoratief, want het heeft ook een bloeiend deel, dat maakt het gewoon een leuk lenteplantje.

Planten van Maagdenpalm

Je kunt de plantjes ruim uit elkaar planten, ongeveer 30 cm tussenruimte. Voordeel is dat je niet zoveel planten nodig hebt, en je kunt gemakkelijk het onkruid ertussen weg schoffelen.

De plantjes maken vanzelf uitlopers, zodat ze naar elkaar groeien en het open stuk tussen de planten in opvullen. Zodra een uitloper worteltjes heeft kun je de stengel ook losknippen van de plant en het ergens anders planten.

Als je Maagdenpalm gaat planten, kun je wat humus en organische mest door de grond werken, om het aanslaan van de plant te bevorderen. Zet een gekocht exemplaar eerst een tijdje met pot en al in het water en geef de plant ook na het planten voldoende water.

De maagdenpalm groeit zowel op een schaduw plek, in de volle zon ( als de aarde voldoende vochtig is) of in een bostuin.

Blad en groei

Maagdenpalm is een kruipend heestertje dat laag blijft. Het blad is donkergroen en glanzend en is eivormig. Het blad is maar drie à vier cm lang. Er zijn ook soorten te koop met bont blad, het blad van de Vinca Major is groter en de plant heeft lange, hangende stengels.

De groenblijvende plant breidt zich uit door uitlopers te vormen, die vanzelf ook weer wortelen. Zo kunnen een aantal plantjes al snel een leeg stuk grond bedekken.

Bloei

Vinca Minor kan gekocht worden in verschillende bloemkleuren, zoals blauw, violet, wit en roodpaars. Vinca Major heeft blauwe bloemen. Hoe meer zon het plantje krijgt, des te meer bloemen zullen eraan komen. In de zon heeft het plantje echter wel voldoende vocht nodig, het kan niet goed tegen droge grond. De langbloeiende planten kunnen van het voor t/m het najaar bloeien.

Snoei

Om te zorgen dat de maagdenpalm er netjes uit blijft zien, kun je de plantjes in het voorjaar terug knippen. Al snel zullen er nieuwe, frisse uitlopers gevormd worden. Na het snoeien kun je de plantjes wat organische mest geven.

Weetje :

De maagdenpalm (Vinca minor/major) wordt palm genoemd omdat de altijdgroene blaadjes aan de palm uit warme sterken doet denken. Deze altijdgroene bladeren vertegenwoordigen de onsterfelijkheid, het eeuwige leven, de overwinning op de dood. Daarom zien we de Maagdenpalm, maar ook de groenblijvende Levensboom op alle begraafplaatsen. De maagdenpalm staat voor eeuwigheid, trouw en standvastigheid.

Bronnen :

http://plantnu.nl/maagdenpalm

http://natuurverhalen.nl/overzicht-verhalen/de-maagdenpalm-ik-overwin

call2action_post_mag

Download hier

Comments are closed.