De Calla is één van mijn favoriete planten. Met haar kelkvormige bloemen, straalt ze een mysterieuze schoonheid uit en vooral de donkerpaarse versie, heeft een uitgesproken aura.

Wat betreft kleur biedt de Calla volop keus. De bloem is er in wit, rood, geel, roze, paars, oranje, groen, zwart en tweekleurig. Wat het meest opvalt aan de Calla is de prachtig gestileerde kelk. Deze kelk is eigenlijk een bloemblad en groeit sereen en statig uit de stengel. Het is een soort schub die langzaam opent tot je diep in het hart kunt kijken. De echte bloemetjes zijn heel klein en bevinden zich op de sensuele bloeikolf in de kelkvorm.

De Calla heeft verschillende symbolische betekenissen. Hij wordt gezien als bloem van zuiverheid en sympathie en staat voor schoonheid. Ook ziet men de Calla als geluksbloem. Dit stamt nog uit de tijden van de Grieken en Romeinen. Zij associeerden deze bloem met feesten en plezier, omdat de bloemvorm lijkt op een kelk die gebruikt werd om mee te proosten. Hoewel er inmiddels eeuwen verstreken zijn, heeft de Calla deze betekenis altijd behouden. Je kan ze als het ware een klassieke schoonheid noemen, met haar Afrikaanse roots en  zonnig karakter.

Deze bloem mag dan een klassieke schoonheid zijn, de plant heeft ook iets stoers. Kijk maar hoe de diepgroene bladeren van de Calla fier omhoog staan. Tussen de bladeren, steken stelen omhoog waar als kleine kunstwerkjes rode, roze, crèmekleurige, gele, paarse, oranje, witte of zwarte kelken aan zitten die een schutblad vormen rondom de aar.

De aronskelk groeide nietsvermoedend op in Zuid-Afrika, totdat in de 18de eeuw een Italiaan met de naam Giovanni Zantedeschi de plant mee nam naar zijn geboorteland. Daar werd de nieuweling prompt naar hem vernoemd: Zantedeschia. Inmiddels noemen we de plant Calla, hoewel sommigen liever ‘bekerplant’ aanhouden, want volgens de Griekse mythen, maar hoe je de plant ook noemt: je hebt hier te maken met een echte kosmopoliet.

calla

Verzorging:

 • Nu je weet dat de Calla Afrikaanse roots heeft, zal het je niet verbazen dat de plant liefhebber is van een lichte standplaats en redelijke warmte.
 • Verder houdt de Calla van één tot twee keer per week een slok water en een beetje plantenvoeding.
 • Als je dan ook nog even de bruine bladeren weghaalt, is de plant helemaal in z’n nopjes.
 • Na het uitbloeien verhuist hij trouwens graag naar je zonnige tuin voor een tweede, bloeiende carrière.

De aronskelk wordt wel omschreven als een ouderwetse kamerplant. Vroeger werd de plant alleen maar als kamerplant beschouwd, dat kwam omdat we toen nog geen centrale verwarming hadden, we leefden in koele kamers. Nu dat niet meer het geval is, scharen we de calla ook wel onder de kuipplanten. Je kunt ze dus binnen en buiten plaatsen.

Verschillende soorten :

 • Zantedeschia aethiopica
 • Zantedeschia elliottiana
 • Zantedeschia macrocarpa
 • Zantedeschia melanoleuca
 • Zantedeschia rehmannii

Het planten en de verzorging :

Komt het best tot zijn recht op een lichte standplaats met vochtige, goed gedraineerde grond.

Je kunt ze als kamerplant gebruiken maar in de zomer ook heel goed als terrasplant.

Zet de plant eerst op een plek in de schaduw neer.

Is de plant gewend aan de buitenomstandigheden dan kan ze de zon meer verdragen.

Na bloei kun je de ze in de tuin planten, deze zal het jaar daarop dan weer gaan bloeien.

Is een knol en sterft in de winter boven de grond af, alle energie richt zich op de groei van de bol. Deze zal het jaar erop groter worden.

Is winterhard tot min tien graden Celsius.

Geef één keer per week water.

Het blad :

De bladeren zijn egaal groen of gespikkeld, speervormig.

De bloeitijd :

De bloem bloeit tussen juli en oktober. De bloeitijd ligt tussen de drie en acht weken, afhankelijk van de temperatuur, licht en het soort.

De vorm en de kleur van de bloemen :

De bloemen zijn trechtervormig met een bloeikolf.

Geel, wit, rood, paars, roze, oranje, zwart en tweekleurig

Hoogte :

Kan tussen de dertig en de negentig centimeter hoog worden.

Vermeerderen :

Vermeerderen kun je bewerkstelligen door van de wortelstok of knol stukjes met een oog of uitloper af te snijden. Na het afsnijden kun je de stukjes oppotten in een bloempot. In het begin geef je weinig water, als je het blad gaat zien dan vaker water geven.

Met welke planten/bloemen kun je de aronskelk goed combineren ?

 • Calla’s met anjers
 • Rode calla’s met rode rozen
 • Witte calla’s met witte rozen
 • Gele of oranje calla’s met zonnebloemen
 • Paarse calla’s met paarse hortensia’s
 • Calla’s met eucalyptus
 • Calla’s en gerbera’s
 • Calla’s met alstroemerias (kies voor dezelfde kleuren)
 • Calla’s met pluischrysanten

Snijbloem :

De aronskelk is zeer geschikt om te gebruiken als snijbloem.

Snijd de bloemen niet van de plant maar trek ze van de plant. Als er delen van de bloemstengel achterblijven kunnen deze rotting veroorzaken van de plant. Pas op voor beschadiging of stoten van de schutbladen, dit kan zwartkleuring tot gevolg hebben.

TIP :

Zorg ervoor dat de bloemen niet op de tocht staan, niet in de volle zon en ook niet in de nabijheid van een fruitschaal. Fruit geeft ethyleengas af en dit zorgt ervoor dat bloemen sneller verouderen.

Giftig !!

Let op, alle delen zijn giftig! Maar is een echte schoonheid dat niet altijd ??

Bron :

http://huis-en-tuin.infonu.nl/tuin/73109-calla-aronskelk-zantedeschia-plant-voor-binnen-en-buiten.html

http://www.mooiwatplantendoen.nl/de-calla

Comments are closed.