Vetplantjes zijn de laatste tijd enorm populair geworden en je vindt er heel wat soorten van terug, ook qua decoratie zijn er heel wat mooie exemplaren te vinden. Het leuke aan vetplanten is dat zij heel weinig verzorging nodig hebben en dus enorm lang kunnen blijven groeien. Ook kan je als je vetplanten in jouw tuin of moestuin hebt, deze laten overwinteren.

Wat is nu eigenlijk een vetplant?

Een vetplant of succulent  is een vlezige plant die verdraagzaam is tegen droogte door het vasthouden van extra water in de bladeren of stengels. Planten zoals Sedum, Sempervivum, Echeveria, Aeonium, Crassula, Aloe, Haworthia en Cacti worden beschouwd als vetplanten. En hoewel er ongeveer 60 plantenfamilies zijn die in de categorie vallen, zijn niet alle planten in al die 60 gezinnen vetplanten. 

Toch zou je ze in 3 categorieën kunnen indelen:

    • Cactussen
    • winterharde vetplanten
  • zachte vetplanten

Winterharde vetplanten buiten laten overwinteren

Vooraleer je start met het overwinteringsproces, kan je best jouw planten opruimen en de uitlopers verplanten in hun eigen containers. Er zijn een aantal winterharde variëteiten die niet veel speciale zorg nodig hebben. Sommigen houden zelfs van een koude periode in de winter om de rest van het jaar te gedijen. Winterharde vetplanten zoals  Sedum, Sempervivum, Agave, Ice Plant, Lewisa en Yucca zullen overwinteren tot en met Zone 5-6 en hoger. 

Als deze winterharde vetplanten in de tuin worden geplant, kan je ze over het algemeen in de winter laten staan en enkel de bruine bladeren opruimen. Of je kan ze in de lente verplanten.. Als ze in containers zijn, dan kan je ze best wel verplaatsen onder een bescherming.  Gewoon de potten onder een bank, dek of dakrand in de buurt van het huis plaatsen, bespaart zowel de potten als de vetplanten wat slijtage.

Zachte vetplanten binnen laten overwinteren

Meer zachte vetplanten zoals Aeonium, Echeveria en Crassula zijn de moeite waard om te doen wat je kunt om ze te beschermen als de temperatuur daalt. Dit zijn prachtig decoratieve vetplanten en ze kunnen veel wow-factor toevoegen aan de containers en projecten van volgend jaar.

Net als bij de winterharde vetplanten, ruim je de plant zo veel mogelijk op en verplant je de uitlopers. Het is niet de moeite waard om een ​​plant op te slaan die er een beetje ruw uitziet of een die een ziekte- en plaagprobleem heeft. Composteer die planten en concentreer je op de gezonde planten.

Als je plant een beetje overgroeid is, dan is het misschien de moeite waard om enkele stekken te nemen en die te planten voor nieuwe, jonge planten komende lente.

Bodem

Vervang de grond door de plant uit te pot te halen, zoveel mogelijk grond van de wortels te schudden en ze opnieuw te planten in een steriele cactus en vetplanten mix.

Dit zal ervoor zorgen dat de beestjes die in de grond zitten niet samen met je vetplanten kunnen overwinteren.

Benodigdheden van de locatie :  Temperatuur, licht en vochtigheid 

Verplaatsen de planten naar binnen naar een koele plaats zoals een garage of een kelder dat wel enkele uren licht per dag krijgt.

Wanneer de vetplanten in de winter inactief zijn, hebben ze geen 8 uur helder zonlicht nodig (maar als je ze binnen houdt waar het behoorlijk warm is, hebben ze zonlicht nodig omdat ze niet in slaap kunnen vallen).

Houd de vetplanten op een plaats die voldoende warmte krijgt om de lucht uit te drogen. In gebieden die in de winter behoorlijk vochtig worden , merken ze op dat een onverwarmde garage of koude ruimte in een kelder te veel vocht kan hebben en ervoor kan zorgen dat de vetplanten zich vormen.

Bewateren

Wanneer zachte vetplanten in slaap gaan voor de winter , hebben ze niet zo veel water meer nodig. Je kan ze om de maand of 2 maanden water geven en de bodem de tijd geven om uit te drogen vooraleer ze opnieuw water te geven.  De bodem mag niet te nat staan, anders zal ze beginnen rotten.

In de lente wanneer de temperatuur opnieuw opwarmt, zullen ze er niet al te best uitzien. Zet ze opnieuw buiten, haal de bruine bladeren eraf en zet ze in de tuin. In geen tijd zullen de vetplanten opnieuw opfleuren en mooi zijn. En laat ons hopen dat ze zich vermenigvuldigen!

Bron: https://gardentherapy.ca/overwinter-succulents/

Opmerking plaatsen