Wanneer je een huisje met tuintje aankoopt, krijg je vaak meer dan je wou. Eén van die dingen is het restant van een oude boom bijvoorbeeld, waarbij er een oude boomstronk overblijft, die geen verder nut heeft in de tuin. Of toch?

Omdat bomen toch tot de langstlevende organismen behoren op onze planeet, is een minimum aan respect wel aan de orde en daarom zijn er heel wat dingen in het leven geroepen, die de boomstronk een tweede leven kunnen geven. We zetten er enkele voor je op een rijtje.

In het volgende artikel kan je ook zelf aan de slag om iets met je oude boomstronk te doen.

 

DE PLANTENHOUDER

Wanneer je de boomstronk gedeeltelijk uitholt, kan je hem perfect gebruiken als basis voor bloemen en (vet)planten of zelfs kruiden. Na het uithollen, gewoon vullen met potgrond en houtschilfers en je planten staan lekker fris en vochtig en op die manier creëer je je eigen wildleven in de tuin.

HET MOZAIËK TAFELTJE

Op deze manier kan je een echt kunstwerkje maken van de oude boomstronk. Het oppervlak van de stronk heeft de perfecte basis om heerlijk te mozaïeken en de kunstenaar in jezelf uit te leven. Kies een leuk ontwerp en zomerse kleuren en je boomstronk maakt plots deel uit van je tuinmeubilair en wie weet welke gasten je allemaal op bezoek krijgt aan je nieuwe tafeltje…

Uiteraard hoef je je boomstronk helemaal niet te mozaiëken; als de stronk mooi egaal is, kan je hem ook gewoon goed opschuren, een beitslaagje geven en gebruiken als bijzettafeltje in huis.

KAARSENHOUDER

Kleinere stompjes kan je dan weer uithollen om er mooie authentieke kaarsenhouders mee te maken en zelfs de grotere exemplaren kunnen dienst doen als houders voor tuinkaarsen. Het kost je bijna  geen tijd en budget en het geeft een rustieke look aan de omgeving.

 

BOEKLADE

Een heel leuke manier om boomstronken te verwerken is door ze om te vormen tot boeklades of handige muurlades.

Zaag de boomstronk in schijven die je daarna doormidden zaagt. Goed opschuren en effen maken en bevestigen aan de muur. Heel leuk om zowel je binnen- als buitenruimte op te smukken met natuurlijke elementen.

 

VOGELBADJE

Wil je de boomstronk liever niet verwijderen? Dan kan je hem gebruiken als basis voor een vogelbadschaal; gewoon de schaal goed vastlijmen en klaar! Ideaal voor een warme zomer.

HET ZITBANKJE

Ben je een beetje handig met naald en draad? Dan kan je een boomstronk ook perfect gebruiken als zitbankje. Maak een kussen om de basis te bekleden en breidt je tuininterieur uit met dit originele zitmeubel.

Heb je oude takken van bomen?

Die kan je dan weer aanwenden tot allerlei leuke gebruiksvoorwerpen, gaande van plantenmarkeerders en kleerhangers, tot originele klokken.

Kortom, hout is een perfect recycleerbaar materiaal, dat je voor heel wat doeleinden kunt inzetten en dat altijd en overal zorgt voor de natuurlijke toets.

Bron: https://urnabios.com/upcycling-fallen-tree-branches-trunks/

Opmerking plaatsen