In onze tuin willen we allemaal een eigenheid brengen, een persoonlijk karakter, een beetje meer dan zomaar een buitenruimte. Er zijn dan ook heel wat mogelijkheden om jouw tuin om te toveren tot de fantasie die leeft in je hoofd.

Eén van die tuinthema’s is de romantische tuin. Maar wat is nu precies een romantische tuin? Dat zal voor ieder van ons anders worden ingevuld, al zijn er toch een aantal criteria waaraan een typisch romantisch tuin moet voldoen, om de naam waardig te zijn.

WILD AT HEART

Met andere woorden, de romantische tuin houdt wel van een beetje mysterie. Niet alles wordt onthuld, tenzij je er echt naar op zoek gaat. We spreken dan over kleine hoekjes die een eigen leven lijken te leiden naast de rest van de tuin, of een geheime ingang waarachter kleine schatten bewaard worden.

 

ZACHTE KLEUREN EN OUDERWETSE PLANTGROEI

Denk bij een romantische tuin aan afbeeldingen van Laura Ashley; dat zijn de kleuren die je wilt gebruiken in een romantische setting. Zachte pastels en rozige bloemenpracht, maar ook perzikachtige bloesems en heerlijk bedwelmende geuren, die je doen terugdenken aan de taarten cakes van je grootmoeder.

Daarnaast horen romantische planten helemaal thuis in de tuin; denk aan weelderige hydrangea’s in kleuren van ouderwetse onderbroeken en vintage stoffen en grote potten met petunia’s en lavendel.

 

HEKKEN EN PRIEELTJES

Wat zeker niet mag ontbreken in de romantische tuin, zijn hekjes in smeedwerk en allerlei poortjes en een prieeltje in een verloren hoekje. Zij steken perfect af tegen de weelderige plantengroei in blauw en roze. Ga op ontdekking op rommelmarkten naar een hekje dat precies bij jouw tuin past of zoek naar vintage beurzen online.

Nog een extra meerwaarde voor de romantische tuin, is het idyllische tuinhuisje. Kies voor een echt peperkoekenhuisje, dat je laat overgroeien met klimop of gouden regen.

HET PAD NAAR DE SCHAT

Natuurlijk kunnen al die verborgen schatten niet ontdekt worden, zonder een pad erheen. Kies hier voor natuurlijke tuinpaden (zie blog voor de aanleg) in hout of andere natuurlijke materialen en laat het door de tand des tijds bewerken, zodat het lijkt alsof het er al honderd jaar ligt.

 

AANGEPAST TUINMEUBILAIR

Het tuinmeubilair in een romantische tuin heeft iets Victoriaans. Smeedijzer past helemaal in het kader, maar ook rotan en hout kan zeker zijn weg vinden naar de tuin, om het een landelijk romantische toets te geven. Laat ook hier en daar een stoeltje of tafeltje opgaan in het landschap om het mysterie levend te houden of creëer een gezellig zithoekje met een ouderwetse bank, waar je kunt wegdromen tussen het groen en waar je je kunt nestelen temidden van prachtig gedessineerde kussens en zachte dekentjes voor koelere avonden.

ZACHTE VERLICHTING

Het spreekt voor zich dat je geen romantische sfeer creëert met felle verlichting. In de romantische tuin ben je meer gebaat bij een sfeerverlichting voor buiten, zoals staanlampen of tafelverlichting met een warme, zachte gloed. Lichtpunten tussen het groen, doen het ook altijd goed om een mysterieuze sfeer te bekomen en voor een tuinfeestje, kies je gegarandeerd voor een zelfgemaakte lichtslinger in zoete tinten. Om het geheel af te maken, mogen theelichtjes niet ontbreken (daar kan je er gewoon niet genoeg van hebben)

 

ROZEN ROZEN ROZEN

Een romantische tuin is geen romantische tuin, zonder meerdere rozenstruiken. Of je nu kiest voor klimrozen of struikrozen, deze bloem der bloemen is dé kern van een romantische tuin en je moet ze gewoon inplannen, ook al brengen ze extra werk mee en veel verzorging. Het gevoel dat je krijgt wanneer je je rozen in volle bloei ziet, weegt niet op tegen het knippen en onderhouden van deze tere bloemen.

Wij zijn al helemaal in de stemming gekomen om de romantiek te verwelkomen in de tuin.

Bron: https://www.themiddlesizedgarden.co.uk/how-to-create-an-irresistibly-romantic-garden/

Opmerking plaatsen