De herfstperiode is voor veel tuiniers het moment om de tuin proper te maken en te ontdoen van alle laatste onkruiden en overblijfselen van planten en struiken die in de zomer bloeiden. Op die manier ligt de herfsttuin er perfect bij tijdens de wintermaanden.

Maar de nieuwe manier van tuinieren geeft net het tegenovergestelde aan en laat de tuin er een beetje onverzorgd (in de ogen van velen) bijliggen. Maar is deze nieuwe, ecologische manier van tuinieren dan echt zo chaotisch, of heeft het echt wel zin, om minder aandacht te besteden aan het opruimen van plantenresten?

Dat heeft het zeker. Als we onze biotoop willen bewaren, moeten bepaalde dieren- en insectensoorten kunnen overleven en hoe het ook zij, wij kunnen daartoe bijdragen, ook in onze eigen tuin.

Op een rijtje, een aantal redenen waarom we zouden kiezen voor een wildere herfsttuin:

*Op de eerste plaats uiteraard, de bijtjes.

Dat het niet zo goed gaat met de bijenpopulaties, weten we ondertussen al en dat ze heel wat goeds doen voor ons ecosysteem is ook al lang geen nieuws meer, maar wist je dat veel wilde bijen overwinteren in onze eigen tuin? Ze schuilen onder oude stronken of in holle stengels en zelfs in bepaalde grassen en hun eitjes en larven groeien vaak in holtes in de grond. Je weet dan ook wat er gebeurt, als je de tuin nog snel even omspit voor de winter…

*De tweede gasten die overwinteren in onze tuinen, zijn vlinders. Heel wat vlindersoorten (en ook zij worden steeds minder talrijk), blijven in de winter gewoon hier bij ons. Sommige als volwassen exemplaren, anderen zijn nog niet ontpopt en gaan door de winterperiode, hangend aan één of andere afgebroken tak. Maar ook een dekje van bladeren is een geliefkoosde plaats voor vlinders om te overwinteren. Als we dus de tuin netjes bijeen harken, verwijderen we dus ook deze prachtige bron van bestuiving. Als je deze insecten echt wilt helpen, kan je misschien denken om een insectenhotel te bouwen, waar ze zonder problemen kunnen overwinteren.

*Nog een insectje dat wel graag gezien is door mensen is het lieveheersbeestje. Dit voor geluk staand kevertje, wil in de winterperiode ook graag bij ons blijven. En dat doen ze vaak onder een stapeltje bladeren, aan de voet van een plant, of verborgen onder een steen. Vaak overwinteren ze in groep.

Als je weet dat lieveheersbeestjes grote opruimers zijn van schadelijke insecten, wil je ze graag een plaatsje geven in de tuin. Want veel lieveheersbeestjes in de tuin in de winter, betekent weinig of geen schadelijke insecten tijdens de volgende lente. Reden temeer toch, om de tuin er wat wilder bij te laten liggen?

Naast de lieveheersbeestjes zijn er trouwens nog meer nuttige insecten in de tuin die de schadelijke soorten verwijderen; ook zij overwinteren vaak tussen het plantenafval in de tuin, hetzij in volwassen versie, als pop, of in eivorm. Ook zij verdwijnen gewoon als de tuin te netjes wordt gemaakt.

*Naast de nuttige insecten, zijn er ook heel wat vogels die schadelijke insecten verorberen en onze tuin insectenvrij houden. Door de tuin in de wintermaanden minder netjes te houden, bezorg je hen voldoende voedsel en proteïnen in de koudere maanden. En je krijgt er gewoon ook meer vogels bij in de tuin, waardoor de wintertuin er veel speelser en vrolijker uitziet.

*Tenslotte de laatste reden waarom je de tuin minder verzorgd zou laten, ben jijzelf.

Een wintertuin kan er heel mooi uitzien; denk maar aan een winters landschap, waarbij alle struiken en takken bedekt zijn met een laagje sneeuw, of de eerste dauw op de grillige vormen van een uitgebloeide plant. Het geeft een magische uitstraling aan de tuin, die je niet hebt, als je alles netjes en kaal maakt tijdens de herfst. Daarenboven is het wildleven zoveel mooier en intensiever, wanneer je zorgt voor een natuurlijke tuin, die er dan misschien iets minder verzorgd bijligt, maar je zoveel meer levensvreugde brengt.

Bron: http://savvygardening.com/6-reasons-not-to-clean-up-your-garden-this-fall/

Opmerking plaatsen