De tuin is zoveel meer geworden dan een buitenruimte; hij is een verlengde van onze woonkamer, waar we tijdens mooie dagen en avonden zoveel mogelijk willen vertoeven en dit met evenveel comfort als we binnenshuis wensen.

De laatste nieuwe tuinaanleg trends zijn daar ook op gebaseerd, op de groeiende vraag naar een duurzame en degelijke buitenruimte waar je zowel winter als zomer kunt vertoeven.

TRENDS KIJKEN VOOR 2018

De tuinaanleg trends van dit jaar zijn een verlengde van die van vorig jaar, waar we al heel wat elementen terugzagen van de groeiende wens tot buiten leven. Op een rijtje:

DE KLEINE TUIN KOESTEREN

Het is een feit, de tuin blijft belangrijk, maar wordt wel steeds kleiner. Tijd voor heel wat creativiteit dus, om ook deze tuin gezellig en aantrekkelijk te maken.

De kunst om een kleine tuin even efficiënt te maken als een grote tuin is, door het gebruik van multifunctionele materialen. Elk object heeft verschillende doeleinden. Zo kan een Vuurplaats in beton heel de tuin doorlopen, waarbij ze naast vuurelement ook dienst doet als plantenhouder en heerlijk lounge- en zitgedeelte.

Planten worden gecombineerd met andere elementen in de tuin, waardoor er minder plaats wordt ingenomen, maar een uniek decoratie-element wordt gecreëerd.

CENTRAAL DINEREN

Vroeger zagen we dat een terras meestal aansloot bij het keukengedeelte van het huis, omdat dit gewoon heel nuttig was. Maar steeds meer zien we ook een verschuiving op dat vlak, waarbij het eetgedeelte verhuisd wordt naar een centrale plaats in de tuin, om nog meer het buiten gevoel te krijgen. Dineren tussen het groen was nog nooit zo leuk en op die manier, nodig je je gasten nog meer uit in je persoonlijke leefsfeer.

Een aantal manieren waarop je een afgebakend eetgedeelte creëert:

Gebruik planten in containers en in de grond, om een origineel eetgedeelte te maken.

Maak een apart vloergedeelte, compleet met belichting en zitmeubelen.

Sluit de voor en na het eten- ontspanningsmogelijkheden aan bij het eetgedeelte (zoals een vuurplaats en zwembad)

VAKMANSCHAP BLIJFT PRIORITEIT

Dat degelijke materialen al een eigen plaats hebben ingenomen in de tuin, wisten we al en ook deze trend blijft zich verderzetten, waarbij ook artisanale kunst in de tuin een grotere plaats in gaat nemen, maar ook bogen en andere armaturen in combinatie met planten, mogen weer helemaal in de tuin van vandaag. Als je soms terugdenkt aan de tuin bij oma in de tijd, dan is het helemaal niet erg als je oude elementen van toen, ook bij jou in de tuin neerzet, al was het maar om je kleinkinderen een plezier te doen en een beetje romantiek en nostalgie toe te voegen. De kunst is dan wel om ze helemaal te laten overgroeien met groen, alsof het lijkt dat ze er nooit weg geweest zijn.

HET ECOLOGISCH EVENWICHT HERSTELLEN

Ok, de tuin is genieten, maar daarnaast worden we ook meer en meer bewust van het verdwijnen van een aantal zeer belangrijke inwoners in de tuin, die onze natuur nodig heeft om een goed evenwicht te behouden. Daarom worden ook extra inspanningen gedaan om dat evenwicht te herstellen. Daarom worden tuinen meer en meer ontworpen om terug meer tuinbewoners aan te trekken en niet enkel om de prijs van beste design te winnen. Zorgvuldig uitgekozen planten en opbouw van de tuin, ondersteunen het lokale wildleven. (o.a. zaad- en bessenproducerende planten, minder grasgedeelten)

EXPERIMENTEREN MET PLANTEN

Planten in de tuin zijn een must, maar nu worden ook woonstijlen gecombineerd met bijhorende planten, die een geheel eigen botanische sfeer creëren.

Daarnaast worden ook steeds meer groenten aan de gewone tuin toegevoegd; deze groentesoorten hebben vaak een uitzonderlijke groei, zodat ze perfect in de tuin passen en je geen extra groentetuin hoeft aan te leggen en de bloeiende soorten trekken ook bijen en vlinders aan, die nodig zijn om te verstuiven.

Nog een trend is de huiskamerplanten net zo bijzonder te maken dan de planten die buiten leven, om een mooie overvloeiing te krijgen van binnen naar buiten en extra eyecatchers te creëren.

Zelfs in kleine tuinen wordt volop geëxperimenteerd, met bloembakken gevuld met niet alledaagse planten en bloemen.

PRIVACY CREËREN MET NATUURLIJK GROEN

Waar we vroeger en nog steeds, omheiningen zien opduiken om een tuin af te sluiten, wordt nu steeds meer natuurlijk groen gebruikt om een privaat deel af te bakenen. Het oogt niet alleen mooier, het voelt ook veel authentieker. Ook boompjes kunnen een perfecte omheining vormen tussen de wereld buiten en jouw persoonlijke ontspanningsruimte.

OOG VOOR DE WINTERTUIN

Meestal ligt de tuin er in de winter maar sobertjes bij. Ook daar zien we een duidelijke verschuiving in design. Er worden meer en meer planten toegevoegd, die in de winter hun bloeiperiode hebben, waardoor ook dat seizoen aantrekkelijk blijft en aanzet tot buiten leven. Vaak wordt gekozen voor bomen die een kleurrijke stam hebben, altijd groene planten, die veranderen van kleur in de winter en vroege bloeiers die kleur brengen in de donkere wintermaanden.

DE TUIN WORDT MONDIAAL

Mensen gaan steeds meer op zoek naar exotische inspiraties voor de tuin; zo worden tuinen soms omgetoverd tot mediterraanse paradijsjes en bevindt je je plots aan de andere kant van de wereld met subtropische plantencombinaties en decoraties. We willen blijkbaar steeds meer onze vakantiebestemmingen mee naar huis nemen en recreëren.

Bron: https://www.gardendesign.com/trends/2018.html

Opmerking plaatsen

Close