Lavastenen kennen we als de overblijfselen van vloeibare lava die stolt na afkoeling. Tot daar onze kennis over lava. Wij wilden wel eens weten waarvoor lava nog wel meer gebruikt wordt en wat zijn voordelen bij lavastenen in de tuin.

HET GESTEENTE ZELF

Lava is een natuurproduct, zoveel is zeker. Maar wat weten we eigenlijk nog meer over lava?

Lava is een gesteente dat zeer poreus is, super solide en een bron van allerlei natuurlijke metalen en minerale sporenelementen. Net omdat het gesteente zo poreus is, houdt het water vast. Daarnaast blijft lavasteen eenmaal opgewarmd, ook lange tijd de warmte vasthouden, wat het eigenlijk een super materiaal maakt, om te gebruiken in buitentoepassingen.

DE TUIN HERLEEFT

Lava als tuinproduct, is een trend die zich meer en meer doorzet in de moderne tuinen. Net omdat het een natuurproduct is, past het perfect in ecologische tuinen, maar voor alle tuinen kan lava een meerwaarde betekenen.

Zo werden lavastenen vroeger vooral gebruikt bij de aanleg van vijvers en in aquariums, als zuiverend vijvermateriaal, maar die trend heeft zich uitgebreid naar de bodem van de tuin, waar lava steeds meer als bodembedekker gebruikt wordt en als product om de bodem te verbeteren en de tuin vaart daar wel bij.

ZOVEEL MEER DAN ENKEL EEN BODEMBEDEKKER

Als bodembedekker vervult lava meerdere taken, waaronder het feit dat lava zeer rijk is aan allerlei nuttige mineralen en metalen die de bodem nodig heeft om in opperste conditie te zijn, maar daarnaast houdt lava ook veel vocht vast; vocht dat weer teruggeven wordt aan de tuin, tijdens droge periodes. Dat kan je best wel een aantal litertjes water besparen.

Lava wordt steeds meer in de plaats van mulch gebruikt, omdat het slechts éénmaal aangebracht moet worden, proper is (geen rondscharrelende vogels die alles op het tuinpad gooien), geen schimmels produceert die planten aantast en de grond zuiver houdt. Het wordt zelfs ingezet als natuurlijke onkruidbestrijding.

https://www.gravelart.be/nl/blog/lavasteen-als-bodembedekker-de-nieuwe-trend-1152/

 

LAVASTENEN HOUDEN HET WARM

Nog een toepassing van lava in de tuin, is bij de barbecue. Vooral bij gasbarbecues zien we het gebruik van lavastenen opduiken.

Omdat lavastenen warmte goed vasthouden, zijn ze perfect om ervoor te zorgen dat de grill lekker lang warm blijft zonder dat je teveel andere materialen moet gebruiken.

Omdat de stenen verplaatsbaar zijn, kan je op die manier ook op die plaatsen waar de vlam niet aankan, een goede verspreiding van de warmte krijgen. Het enige waar je bij het grillen op moet letten, is dat de lavastenen (die poreus zijn) ook vet opnemen en vasthouden. Als je de lavastenen nooit zuivert van dit vet, kan dat op termijn wel meer rookontwikkeling geven en onverwachte steekvlammen. Toch is grillen op lavasteen duurzamer en gezonder, omdat ze gewoon veel warmer worden, waardoor de gerechten sneller klaar zijn en daardoor minder lang in contact komen met rook en andere ziekteverwekkende stoffen.

LAVA BIJ DE BUREN

De meest gebruikte vorm van lava in onze streken, is afkomstig uit het Eifelgebied.

De Eifellava wordt er al lang gebruikt in de landbouw en veeteelt voor zijn unieke eigenschappen en dit vooral voor zijn bodem verbeterende werking, die de bodem als het ware een extra lading energie toedient, waardoor het bodemleven positief gestimuleerd wordt.

 

WEETJES

Wist je dat een pot lava meel naast de pc, de schadelijke elektrische straling opneemt?

Wat dacht je van een tuintafel in robuuste lavasteen?

Lava wordt vaak gebruikt als egalisatielaag voor grasdallen, vanwege de doorlaatbaarheid en doorwortelbaarheid.

De kleur van de lavasteen ontstaat vanuit de bodem waar het Magma uit is gekomen. De samenstelling van de grond bepaald de kleur.

http://www.bio-ron.com/producten/bodembeheer-weidebeheer/eifellava.html

Opmerking plaatsen

Close