Kruiden kennen we vooral voor het gebruik in de keuken, om maaltijden te bereiden. Maar daarnaast kunnen de ons zo bekende kruiden, ook voor andere toepassingen gebruikt worden. We zetten enkele kruiden en hun toepassingen voor jullie op een rijtje.

NB : de gekozen kruiden kunnen allen gekweekt worden in potten op het terras, du zijn ze ook geschikt voor kleine tuintjes en balkons. Zo heb je ze altijd bij de hand.

*BASILICUM :

Basilicum past goed in de volgende gerechten: Lamsvlees, Kalfsvlees, Kip, Salades, Tomaten-, Groente- en Kippensoep.

Zet potten met Basilicum op de vensterbank om vliegen te verdrijven.

Basilicum kan verlichting geven bij verkoudheid, hoesten, astma, verstopte bijholten, hoofdpijn, artritis, reumatiek en koorts. Basilicumolie dood maag-darmparasieten en wordt daarom aanbevolen bij darmklachten, parasieten en buikpijn.

Bij insectenbeten. Doe 2 druppels basilicum op een vochtig watje en dep hiermee de beet of steek.

Bij aften, ontstekingen in de mond en gevoelig tandvlees. 5 Druppels basilicum in een glas gekookt water doen en hiermee 2 tot 3 maal per dag gorgelen.

*CITROENMELISSE :

Hak verse bladeren fijn in salades, witte sauzen voor vis, mayonaise. Voeg citroenmelisse toe aan fruitsalades, gelei, custardpudding, vruchtendranken en wijnen. Aftreksel van verse bladeren voor melisse thee. Geen al te hoge concentraties gebruiken ; het is een vrij stevig kruid.

Een aftreksel als gezichtsstoombad en als spoeling voor grijs haar. Voeg het toe aan badwater.

Voeg citroenmelisse sap toe aan meubelwas.

*MARJOLEIN EN OREGANO :

Marjolein heeft een uitgesproken kruidige smaak, oregano nog wat kruidiger. Beide kruiden kunnen goed gedroogd worden. Marjolein is geschikt voor stevige groentesoepen, pasta, vis, wild, rundvlees, kip, worstjes en gehaktbrood. Oregano is vooral goed in pizza’s en kan verder op dezelfde wijze gebruikt worden als marjolein (zij het iets spaarzamer).

Voeg een afkooksel of wat etherische olie toe aan badwater, zalven of kompressen voor verlichting bij reumatische pijnen en spanning. Sprenkel een paar druppels etherische olie op een kussen om de slaap te bevorderen.

Bloem: Kweek Origanum om bijen en vlinders te trekken.

*LAVENDEL :

Verse lavendel bloemen kunnen fijngehakt worden en aan salades worden toegevoegd. Gedroogde lavendelbloemen kunnen over verse salades gestrooid worden. Lavendelazijn kan een verfijnd aroma toevoegen aan elk soort salade.

Ook kan bekleding voor laden gemaakt worden om de lade naar lavendel te laten geuren. Hiervoor kiest u eerst een stuk sierpapier uit (een stuk behang restant is uitstekend) en knip er een stuk uit ter grote van de onderkant van de lade. Bestrijk de onderkant van het papier met een dunne laag lijm en bestrooi deze met een dikke laag gedroogde lavendel bloemen. Laat dit drogen en schud de bloemen eraf die niet vastzitten. Leg het met de bloemen naar beneden in de lade.

Spanning, depressie, slapeloosheid en stress kunnen uitstekend behandeld worden met lavendelolie.

*ROZEMARIJN :

Meng rozemarijn met suiker en slagroom en voeg het toe aan gepureerd fruit. Rozemarijn is bijna onmisbaar bij lamsvlees in combinatie met knoflook.

Rozemarijn bloemen in de linnenkast verdrijft motten. Door de was boven een rozemarijnstruik te drogen, trekt er het mottenverdrijvende aroma in. Plaats verse takken van Rozemarijn in een ruimte om de lucht te verfrissen.

Verdampen.

6 druppels Rozemarijn in de aromalamp verfrissen het geheugen en verhelderen de geest. Bevorderen de goede zin en verhogen het concentratie vermogen. Ideaal om bij te studeren.

*SALIE :

Salie is een uiterst belangrijk bestanddeel bij de bereiding van de beroemde Provençaalse “Aigo boulida”. Een soep die wordt opgediend om de vertering te vergemakkelijken van al wat daarna nog zal gegeten worden.

De bladeren kunnen worden verbrand op houtskool of ze kunnen worden gekookt in water om een kamer te desinfecteren. Salierook verdrijft dieren- en kookluchtjes.

Salie heeft een sterke antibiotische werking (anti-bacterieel en anti-schimmel).

Recept voor Gorgelwater :  1 theelepel bladeren met ¼ l. water overgieten. 20 minuten laten trekken. filtreren.

Salie helpt ook bij een slechte eetlust en tegen winderigheid en kan helpen diarree te overwinnen.

*TIJM :

Gebruik verse tijm voorzichtig omdat het extra pittig is. Het bevordert de vertering van vet voedsel. Tijm past goed bij voedsel dat langzaam in wijn wordt gekookt. Tijm smaakt ook heerlijk in bruine sausen, wildgerechten en peulvruchten.

Tijmazijn is een goed ontsmettingsmiddel en toiletreiniger.

Maak een afkooksel om de bloedsomloop te stimuleren. Te gebruiken in bad, gezichtsstoombaden en zalven tegen allerlei vlekken.

Maak voor voetschimmel een poeder door 5 ml tijmolie te mengen met 1 dl babypoeder.

Nog veel meer weten over kruiden ? Volgende link maakt je wegwijs in de wondere wereld van kruiden :  http://www.natuurlijkerwijs.com/overzicht.htm

 

Comments are closed.