Knoflook planten in de herfst is een van de laatste taken voor in de tuin van dit seizoen. Met een kleine hoeveelheid voorbereiding, kan je heel wat knoflook oogsten zonder al te veel moeite. Knoflook is ook een van de gemakkelijkste gewassen om te groeien in jouw tuin. 

Hoe knoflook planten

Look in de herfst planten zorgt ervoor dat het kan wortel schieten. Wanneer de winter arriveert en grond aan vriest, gaat de plant slapen. Wanneer de grond opnieuw opwarmt in de lente, zal de knoflook opnieuw verder groeien.

Plaats voorbereiden

Knoflook gedijt in de volle zon en losse grond. Kies een tuinbed waar in de afgelopen twee jaar niets van de ui familie geoogst is geweest is en dat elke dag gemiddeld zes uur zonlicht ontvangt. Verwijder onkruid en verspreid organische meststoffen met langzame afgifte volgens de richting van de verpakking. Voeg ongeveer 2 cm afgewerkte compost toe en werk deze in de bovenste 4-6 cm grond.

Zet uw kweekbed 4-6 cm in alle richtingen uit. Graaf je gaten ongeveer 4cm diep. Als u de vierkante-tuinmethode gebruikt, teken dan 6 teentjes per vierkante.

Zaad verdelen

Als je knoflookzaad koopt, krijg je eigenlijk knoflook. Knoflook is gegroeid van individuele teentjes. Elke teentje zal uitgroeien tot een knoflookbol.

Scheid de teentjes vlak voor het planten. Sorteer je grootste en gezondst uitziende tenen . Als je de grootste teentjes plant, zal je grotere koppen knoflook  laten groeien. Bewaar de kleinere en beschadigde teentjes  voor het koken.

Plant de knoflookteentjes

Plant de knoflooktentjes in elk gat, met de platte kant naar beneden en het gebogen gedeelte naar boven. Bedek en druk de grond aan.

Compost voor jouw knoflookbed

Water het knoflookbed goed na het planten en bedek met een lichte laag mulch, zoals stro of geraspte bladeren. Streef naar ongeveer 2-3 cm mulch om het onkruid laag te houden totdat de grond bevriest.

Nadat de grond bevriest, voegt u nog een laag van 2-3 inch mulch toe om de grond te isoleren. Dit voorkomt dat de knoflookwortels uit de grond worden geheven door afwisselend invriezen en ontdooien.

Zodra de grond in de lente opwarmt, zie je groene knoflookscheuten groeien door de mulch. Als je een organische meststof voor alle doeleinden hebt gebruikt tijdens het planten, is je knoflook goed van start. Geef het knoflookbed water tijdens droge periodes wanneer de grond een centimeter onder het oppervlak droog aanvoelt. Voeden met organische visemulsie meststof als het gebladerte tekenen van stress vertoont. Volg de aanwijzingen op de fles.

Als je hardnekkige knoflook hebt geplant, zul je een paar weken voordat de knoflookbol klaar is oogsten. Deze zachte, mild smakende scheuten zijn heerlijk.

Bron: https://growagoodlife.com/planting-garlic-3/?utm_medium=social&utm_source=pinterest&utm_campaign=tailwind_tribes&utm_content=tribes

Opmerking plaatsen