Heb je kleine kinderen en ben je nog op zoek naar nieuwe planten voor in de tuin? Hou er dan rekening mee dat bepaalde soorten giftig zijn vooral voor 0 tot 4 jarigen en laat het nu net die leeftijdscategorie zijn, die ongedwongen en nieuwgierig op zoek gaat naar nieuwe ervaringen en belevenissen.

Een tuin met planten kindvriendelijk maken vraagt om veel fantasie en inleving in de wereld van kleine kinderen. Kies daarom voor plantensoorten die de zintuigen prikkelen, zowel qua kleur, geur, tast en ja, zelfs smaak, want kleine bengels beleven de wereld nu éénmaal veel intenser dan wij volwassenen.

Het volgende artikel biedt je een zeer complete lijst van planten die geschikt zijn voor de kindvriendelijke tuin en die je lieverds aanzetten tot het stimuleren en prikkelen van de zintuigen.

Een leuke tip:

Zorg er bij de aanleg van de tuin voor dat je verschillende hoekjes creëert, waar kinderen telkens weer nieuwe dingen kunnen beleven.

1)Ruiken

— Kruiden zijn natuurlijk een winner als je plantjes wilt die lekker ruiken: munt, salie, rozemarijn, lavendel, citroenmelisse …

— Fruit scoort hier ook hoog. Denk maar aan aardbei, appel of kweepeer.

— De bladeren van de Eglantier of inheemse roos ruiken naar frisse appeltjes

— De mooie bloemen van de klimaugurk ruiken naar een mix van chocolade en vanille.

— Geraniums hebben een sterke, grappige geur.

— Overweeg om kruiptijm tussen de voegen of een tuinpad te planten. Telkens je erover loopt, geeft het een geur af.

— Last van astma of hooikoorts? Kies dan voor plantjes die bestoven worden door vogels of insecten boven planten die zelf hun zaden verspreiden.

 

Let wel: plaats niet teveel sterk geurende planten dicht bij elkaar. De veelheid aan verschillende geuren kan overweldigend zijn. Plant ze beter verspreid over de hele tuin.

2)Proeven

Een deel van de planten hierboven kan je ook gebruiken om de smaak aan te scherpen.

Daarnaast zijn de volgende, ook leuke proefplantjes:

— Bosaardbei, vooral soorten die het hele seizoen lang vruchten dragen

— Eetbare bloemetjes, zoals bernagie, oost-indische kers, bieslook en viooltjes

— Zonnebloem (ook leuk om naar te kijken en zelf zaadjes van te oogsten)

— Vlierbloesem is extra lekker als je het bakt in pannenkoekendeeg en is bovendien leuk om mee te spelen.

— Klein fruit zoals (doornloze) braam of framboos

— Kerstomaatjes en andere groenten

3)Plukken

Voor kinderen is het gewoon superleuk om bloemetjes te plukken ; het is een activiteit, die meestal niet geapprecieerd wordt, maar misschien kan je bewust een hoekje planten met bloemen die je kind naar hartenlust kan en mag plukken.

— Blauwe druifjes

— Margrietjes

— Hertshooi, een struik die massaal veel gele bloemen produceert

— Lavendel

— Sierappeltjes

— Gebroken hartjes

— Engels gras

— Lampionplant: deze plant vormt vanaf augustus leuke lampionnetjes die geplukt kunnen worden. Hang ze een paar weken ondersteboven om te drogen, dan kunnen ze gebruikt worden als versiering in bijvoorbeeld kijkdozen, als kabouterlampje of als herfstslinger. De bes in het lampionnetje is eetbaar, de bloem een beetje giftig !!!  (net als de tomatenplant).

4)Kijken

Soms is het ook gewoon leuk om naar bloemetjes te kijken en te genieten van hun vorm of kleur. De onderstaande bloemen beschikken over eigenschappen die het zich stimuleren.

— De teunisbloem heeft grote gele bloemen die bij zonsondergang zo snel opengaan, dat het lijkt alsof je naar een versneld afgespeelde natuurfilm kijkt

— Lok vlinders en bijtjes met mooie insectenvriendelijke planten zoals venkel, dovenetel, maagdenpalm, strokroos, klaproos en ijzerhard. Ook de meeste andere planten in onze lijst zijn insectenvriendelijk.

— Kies voor planten met verschillende bloeitijden en kleuren om het kijkspektakel te vergroten.

— Werk met contrasten door bijvoorbeeld planten met verschillende vormen, kleuren en groottes bij elkaar te zetten.

5)Horen

Je zal denken dat dit een zintuig is dat niet echt bepalend is in de tuin, maar niets is minder waar, want net als volwassenen kunnen ook kinderen ontspannen door het ruisen van de bladeren. Leuk om een rustpunt in te bouwen:

— Siergrassen die mee bewegen met de wind (ook leuk om naar te kijken).

— Een speciaal siergras is Briza of trilgras, dat een leuk ratelend geluid maakt wanneer het beweegt.

6)Voelen

Overweeg ook om planten te kiezen die speciaal aanvoelen: bladeren die ruw, glad, zacht of behaard zijn ; op die manier kan je de tastzin van je kind aanscherpen en ze bewust maken van dingen die leuk zijn om aan te raken en andere die voorzichtigheid gebieden:

— Ezelsoor met haar zachte behaarde bladeren

— Mos

— Vedergras (Stipa) met zachte, mooi wuivende pluimen

— Pennisetum of lampenpoetsersgras met haar borstelachtige halmen

— Varens

7)Beleven en spelen

Dit lijstje is er eentje om te beleven en meer te weten te komen over het boeiende leven van sommige plantjes en hoe ze reageren op hun omgeving:

— Kruidje-roer-me-niet: dit plantje reageert op aanraking door haar blad dicht en nadien terug open te plooien. Deze exotische plant houdt van warme temperaturen. Je kan ze dus best in de winter naar binnen brengen.

— Met sommige planten kan je schilderen! Bijvoorbeeld met Afrikaantjes, paardenbloemen of gras.

— ‘Onkruid’ bezorgt veel spelplezier: denk maar aan het wegblazen van de zaden van paardenbloemen, het maken van madeliefkransjes of de zoektocht naar een klavertje vier.

— Leeuwenbekjes: leuk om de leeuwenbekjes te laten praten door met je vingers de bloemblaadjes open en toe te doen.

— Vlier is niet alleen lekker maar levert ook leuk speelmateriaal op. Het maakt snel takjes waarmee je bijvoorbeeld fluitjes of blaaspijpen kan maken.

— Sommige struiken en bomen lenen zich ook perfect om je in te verstoppen en hutjes te bouwen. Denk maar aan de hangende takken van de Zwarte Moerbei of struiken zoals de Broodboom. Of snoei eens een poort in je haag!

— Of bouw samen een wilgenhut- of -tunnel.

8)Giftige plantjes

Deze categorie zijn planten die je beter kunt vermijden in de tuin, als je heel kleine kinderen hebt. Voor grote kinderen en volwassenen is het gif minder gevaarlijk. Maar voorzichtigheid is toch steeds geboden bij diverse bessensoorten bijvoorbeeld en volgende mooie maar riskante planten:

— Sneeuwbes: deze witte besjes ken je vast zelf nog wel uit je kindertijd. Ze maken een grappig knappend geluid als je erop trapt of plat duwt. Eén besje opeten kan geen kwaad. Bij inname van meer dan vijf besjes zijn ze wel giftig en kunnen ze buikkrampen, braken en slaperigheid veroorzaken.

— Stinkende gouwe: met het gele sap kan je schilderen. Maar het sap is ook irriterend voor ogen, mond en keel en de plant is giftig (maar heel bitter).

— Europese blazenstruik: als je hard genoeg in de peulen van deze insectenvriendelijke struik knijpt, maken ze een grappig knallend geluid. Maar de hele plant is giftig, vooral de zaden. Ze hebben een laxerende werking.

— Vingerhoedskruid: deze prachtige sprookjesachtige plant heeft bloemetjes die je op je vinger kan zetten of als poppenhoedje gebruiken. De hoge, kleurige bloemen staan ook heel mooi in een wilde tuin. Vingerhoedskruid (vooral de bladeren) is echter heel giftig en zelfs dodelijk voor dieren. Inname of contact met het sap kan bij mensen leiden tot maag- of darmontsteking, braken, buikloop en eventueel zelfs hartritmestoornissen.

— Blauwe regen: de weelderige bloemtrossen van deze klimplant spreken tot de verbeelding en zijn leuk om te plukken. De peulen van de blauwe regen ontploffen soms zodat de zaden zich kunnen verspreiden, wat een heel spektakel is. Maar de peulen (die wat op boontjes lijken) en zaden zijn giftig. Inname kan leiden tot maag- en darmklachten en ademhalingsproblemen.

— Taxus is een leuke haag om in te verstoppen, maar een zeer giftige plant!!!

De rode besjes ogen aantrekkelijk, maar zijn erg bitter en worden daarom meestal niet opgegeten. Als ze niet worden ingeslikt, zijn er meestal geen symptomen. Als het wel wordt ingeslikt, kunnen symptomen optreden als braken, diarree, buikkrampen, duizeligheid, hallucinaties en verwijding van de pupillen. Bij een zware intoxicatie volgen daarna stuipen, een onregelmatige polsslag (eerst snel, later traag), hartritmestoornissen, een sterke daling van de bloeddruk en een plotse dood door hart en ademhalingsstilstand. Dit komt echter in de meeste gevallen enkel voor bij een bewuste inname.

Wil je toch giftige planten in de tuin? Hou dan bij kleine kinderen altijd een oogje in het zeil en bewaar het nummer van het antigifcentrum in de buurt.

Bron: http://plantwerpen.be/kindvriendelijke-planten/

Comments are closed.