De lente is alweer een maand gevorderd en het aanbod aan bloeiende bloemen en planten breidt uit. De kleuren worden feller en de bladeren groener ; een voorsmaakje op de zomer die er stilaan aankomt.

Eén van die frisse lentebloeiers is de voorjaarszonnebloem ; het kleinere broertje of zusje van de zomer zonnebloem.

Doronicum Orientale komt uit Zuidoost-Europa en de Kaukasus en is alleen al door zijn vroege, mooie bloei een ‘must’ in uw tuin. Het is een goede licht behaarde borderplant, die korte wortelstokken bezit. De ronde, hartvormige bladeren hebben lange stengels en verschijnen al heel vroeg in het voorjaar. In goede condities kan ze tot zo’n 40 à 50 cm groot worden.

De eerste gele bloemhoofdjes verschijnen al in april-mei en na zachte winters nog iets eerder en ze zorgen gedurende twee maanden voor een heerlijk kleurenfestijn in de tuin. De bloemen maken ook perfecte snijbloemen. Verwijder wel uitgebloeide bloemen, zodat de plant genoeg energie overhoudt om steeds weer nieuwe knoppen te vormen.

De bloei vindt plaats in het betrekkelijk vroege voorjaar of in de voorzomer en de plant is winterhard.

Doronicum groeit in vrijwel elke grond, op voorwaarde dat deze niet te droog is. De mooiste planten vinden we op lichte klei- en zavelgronden, die goed waterdoorlatend zijn, of in grond die humus bevat en kalkrijk is.

Een plaatsje met gefilterd zonlicht is ideaal ; bij teveel zon kunnen de bladeren bruin worden. Kies dan beter voor een schaduwplekje.

Let wel : als de grond droog is en de lucht vochtig, kan het blad worden aangetast door meeldauw. Giet daarom niet op het blad tijdens het water geven.

Wil je Doronicum planten in de tuin? Zet dan 7 tot 9 stuks bij mekaar per vierkante meter. Voorzie een ruim plantgat en zet de plant op dezelfde hoogte in de grond, als hij in de pot stond.

Geef na het planten ruim water. Na ongeveer 4 jaar kan de plant gesplitst worden, dit is goed voor de plant en een goede manier om ze te vermeerderen.

Geef de plant vroeg in het voorjaar organische mest ( bv. koemestkorrels).

!! Wel nog even meegeven : ook al is de voorjaarszonnebloem een streling voor het oog, ze is wel in zijn geheel giftig!

Bron :

http://www.vtwonen.nl/tuinieren/plant/oosterse-voorjaarszonnebloem/

http://plantnu.nl/doronicum-orientale

Comments are closed.