Lavendel kennen we vooral van de talrijke foto’s uit de Franse Provence, waar lavendelvelden volop bloeien en hun kleur tentoon spreiden. Vaak sta je met de mond vol tanden door zoveel schoonheid. Want het moet gezegd, in grote hoeveelheden is het wondermooi met zijn diep paarsblauwe kleur. Omdat onze zomers steeds warmer worden, wordt lavendel ook bij ons populairder als tuinplant.Het is een heerlijk geurende plant die in geen enkele tuin misstaat. Het is behalve een sierlijke plant ook nuttig: lavendelolie die uit de plant wordt gewonnen, zit als geurstof in zeep of parfum. Lavendelbloemen zitten vaak in potpourri’s, en is ook een belangrijk ingrediënt in de Provençaalse keuken.

In onze streken kennen we vooral twee soorten: vlinderlavendel en “gewone” lavendel.

Vlinderlavendel heeft een vlindervormige uitgroei op de bloemaar en is er in wit, lila en diverse blauwpaarse tinten en is de sierlijkste van de twee soorten. ‘Gewone’ lavendel is heel geschikt om als geurig haagje te laten groeien of om als sierplant in een border te planten. Deze soort gaat heel goed samen met rozenstruiken, ook qua geur. Het grijsgroene loof van alle lavendel combineert erg mooi met kleurrijke bloemen in pot of border.

Wanneer snoeien?

*Lavendel snoei je de eerste keer in het voorjaar. In maart snoei je je lavendel terug tot een mooi compact bolletje. Zorg er wel voor dat er nog groene blaadjes aan het eind van de takjes zitten, want lavendel loopt slecht uit vanuit kale takjes. Gebruik hiervoor een goede snoeischaar.

*In augustus is het tijd om deze bloem voor de tweede keer te snoeien. Nu hoef je alleen de dode bloemetjes en bloemstelen weg te halen.

Op welke plek planten?

De paarskleurige bloem staat graag op zanderige grond die goed waterdoorlatend is. Bestaat je tuin voornamelijk uit kleigrond? Meng dan veel brekerzand door de grond. Lavendel heeft het liefst een plekje in de volle zon. Zorg ervoor dat je ze op z’n minst tussen 12.00 en 15.00 uur in de zon staat.

Hoe bemesten?

Lavendel hoef je NIET te bemesten. Sterker nog: het is heel onverstandig lavendel ‘normaal’ te bemesten. Gebruik vooral GEEN BEMESTE TUINAARDE (!) als je de lavendel aanplant. Bemeste tuinaarde is DODELIJK voor lavendel.

Maar kalk mag toch wel erbij?

Kalk mag en moet zelfs. Lavendel is een kalkminnende plant. Kalk kun je het beste strooien in het najaar, de winter of het vroege voorjaar. Kalk strooien is niet echt nodig als je lavendel al in kalkrijke klei of in zandgrond staat.

Hoe water geven?

In je tuin hoef je geen water te geven. Alleen als je lavendel gaat planten bij heel heet weer, geef je de grond water voor het planten. Maar meestal is de grond vochtig genoeg van zichzelf. Lavendel in een pot geef je ongeveer twee keer per week water, als het niet regent.

Hoe oud wordt lavendel?

Op een zonnige plaats, op goed waterdoorlatende grond en op de juiste manier gesnoeid kan het behoorlijk oud worden. 10 tot 15 jaar is geen uitzondering. Op te rijke grond, met te weinig zon is het mooie er na een jaar of 5 meestal wel af.

Bron : http://www.intratuin.be/buiten/tuinplanten/lavendel/

Je kan zowel de bloemen als de bladeren  gebruiken. De bloemen moet je plukken wanneer ze net open zijn, de bladeren daarentegen voor de bloei. Beide kan je gebruiken in salades, dressings, desserts met ijs of fruit. Minder bekend is het gebruik in wijn, azijn en gelei. De bladeren zijn ten slotte ook lekker bij lamsvlees en de bloemen gebruikt men in suiker voor gebak. Steeds geldt daarbij dat men bloem en blad spaarzaam gebruikt.

De bloemen kan men ook drogen op een vlakke ondergrond of ondersteboven hangend in bundeltjes. In zakjes legt men ze tussen beddengoed en kleren om motten op af te schrikken.

De etherische olie van lavendel verzacht steken, brand- en snijwonden en verjaagt vliegen en muggen. Enkele druppels olie op je hoofdkussen en thee van lavendelbloemen zorgen voor een goede nachtrust.

Als je vooral geïnteresseerd bent in etherische olie , dan schaf je je best de soort lavendula x intermedia Old English Groep aan. Deze variant is een kruising tussen lavendula angustifolia en lavendula latifolia, die men speciaal kweekt voor het hoge gehalte aan etherische olie.

Bron : http://www.infotalia.com/nld/culinair/voeding/kruiden/kruid_detail.asp?id=432

Opmerking plaatsen