Een strakke, moderne tuin is een tuinstijl die vaak gekozen wordt om zijn rechte lijnen en compacte structuur en daarnaast zijn de meeste strakke tuinstijlen ook low maintenance, wat ideaal is voor de tuinliefhebbers zonder groene vingers of voor diegenen die weinig tijd kunnen besteden aan het onderhoud van de tuin.

Nadeel is dan wel, dat een strakke tuin niet altijd de meest warme en gezellige tuin is. Een warme tuin heeft namelijk altijd andere elementen in zich, die meer werk met zich meebrengen.

Toch is het perfect mogelijk, om zelfs de meest strakke tuin, een cosy karakter te geven, zonder extra onderhoud toe te voegen.

EEN LOSSE NATUURLIJKE PLANTSTIJL

Ook al zijn strakke plantenrijen vaak de norm in een moderne tuin, om net de woning meer in de kijker te zetten, toch kan je met een meer natuurlijke manier van planten hetzelfde effect bekomen, maar met meer charme. Met andere woorden, door je planten minder afgelijnd te plaatsen, krijg je onmiddellijk een speelser effect, terwijl er niks wezenlijks is veranderd aan de structuur van de tuin. Bijvoorbeeld, zo zie je weinig bloemen in een strakke tuin, terwijl zij toch de boel opvrolijken. Door bloemen te kiezen die perfect samengaan met onder andere siergrassen en deze strategisch te planten, kan je een anders saai hoekje toch een warme gloed geven.

EEN MET DE NATUUR

Staat je tuin in een natuurlijk landschap? Dan kan je perfect meer diepgang en gezelligheid creëren, door de planten in je tuin af te stemmen op de planten en natuur rondom; zo lijkt het alsof je tuin overgaat in de natuurlijke beplanting of omgeving en verdwijnt de steriele look. Spelen met kleuren en bladstructuren kan een romantisch plaatje opleveren en waar romantiek is… is warmte en gezelligheid.

EERLIJKE MATERIALEN GEBRUIKEN

Vaak ziet een strakke tuin er vrij statisch uit, omdat er meestal gewerkt wordt met gladde materialen, die in kleur en structuur helemaal aangepast zijn aan de kleuren van de woning. Beter is het dan om de basismaterialen te gebruiken, zonder alle neveneffecten. Die geven aan de omgeving een meer natuurlijk karakter (denk maar aan beton, staal, natuursteen); wil je dan toch kleuren gebruiken? Kies dan eerder voor natuurlijke aardekleuren, die veel beter blenden met een groene omgeving, dan luide schreeuwerige kleuren. Daarnaast kan je perfect geolied hout of verweerde roestmaterialen toepassen in een moderne tuin, die allebei een rijke warme toon toevoegen aan eerder koude materialen in zwart, grijs en zilver.

DE JUISTE VERLICHTING

In moderne tuinen, wordt vaak gebruikt gemaakt van koele verlichting omdat dat beter bij het concept zou passen, maar je kunt perfect een warme kleur verlichting gebruiken, die aan je tuin een uitnodigende sfeer geeft, die zeer belangrijk is als je ’s avonds thuis komt en je nog in de tuin wilt relaxen. Denk daarbij ook aan de lichtpunten zelf. Kies minder voor de statische zilveren armaturen, maar zie verlichting als objecten die je tuin verrijken. (lichtpunten in brons bijvoorbeeld, geven direct meer warmte aan de tuin in het donker)

MEER PERSOONLIJKHEID IN DE TUIN

Strakke tuinen zijn vaak een reproductie van andere strakke tuinen, hetgeen ervoor zorgt dat het unieke karakter verdwijnt. Hoe meer aandacht je besteedt echter aan de afwerking en aan die stukken die van de tuin jouw tuin maken, hoe beter en hoe warmer je tuin zal aanvoelen.

Probeer in het tuinmeubilair bijvoorbeeld, subtiele toetsen van hout toe te voegen of laat een aantal kleuren uit de beplanting terugkomen in de aankleding van je terras. Op die manier blijft de minimalistische stijl behouden, maar creëer je toch meer gevoel in de buitenomgeving.

LAAT HET STROMEN

Een waterelement is altijd een goed idee, ook in de strakke tuin en vooral als je er nog een aantal gekleurde vissen aan toevoegt; op die manier kan je de vorm strak houden en zorgen de inwoners voor de nodige kleur. Aangepaste beplanting, zorgt voor het toevallige bezoekje van bijen en vlinders, waardoor de tuin op slag veel interessanter en warmer wordt.

Bon: https://www.gardendesign.com/modern/tips.html

Opmerking plaatsen