Ben je nog op zoek naar de juiste planten voor jouw tuin?

Dan kan je met volgende tips zeker en vast jouw perfecte tuindesign uitdokteren.

DE BODEM

Altijd op nummer 1, is de conditie van de bodem. Het is vaak de meest gemaakte fout, namelijk het kiezen van planten die niet bij de bodemsoort passen. Je vindt een plant leuk, maar waar groeit ze het best? Als dat niet op jouw grondsoort is, kan je beter een nieuwe favoriete plant zoeken, als je een goed bloeiend exemplaar wilt.

ZON OF SCHADUW?

Vooral voor zomerbloeiers is een zonnig plaatsje vaak onontbeerlijk, maar ook hier wordt vaak gekozen op uitstraling; bedenk dat niet elke exotische plant bijvoorbeeld, houdt van volle zon en dat teer uitziende bloempje wil dan weer genieten van elk minuutje zonlicht. Neem voldoende tijd om labels te lezen of een beetje opzoekwerk te verrichten vooraleer je een plant of bloem zomaar in de tuin zet.

IN DE POT OF UIT DE POT

Nog een bekende vergissing is, het planten van potplanten in de volle grond of omgekeerd vaste planten in een pot. Hier is het belangrijk te weten hoe groot een plant wordt en of deze een groot of klein wortelstelsel heeft. Planten met veel wortels, hebben ook een grotere ruimte nodig en zijn meer gebaat bij een plantwijze in de grond. En houdt ook rekening met het feit dat planten in een pot vaak meer en frequenter water nodig hebben, om hun mooie bloei te behouden.

VEEL KLEUR OF UNI KLEUR

Kleuren bepalen de stijl van je tuin. Kleuren die perfect uitgekozen en gematcht zijn met de omgeving, zullen steeds rust en stabiliteit brengen in de tuin, terwijl een schreeuwerige mix van kleuren eerder chaotisch lijkt. Kijk dus uit als je kiest voor gemengde zaden; die bevatten vaak allerlei verschillende soorten bij elkaar, met uiteenlopende kleuren. Een hulpmiddel hierbij is een ouderwetse kleurenkaart, waarbij je die kleuren kunt matchen die perfect samen gaan.

BELANGRIJK CENTRAAL PUNT

Om je tuin net dat beetje extra te geven, kies je voor een thema, of voor een centraal punt, waar de aandacht heen gaat. Coniferen en mini boompjes met een bepaalde look of kleur kunnen een goed uitgangspunt zijn voor de rest van de beplanting. Op die manier kan je kleuren en planthoogte van de andere soorten perfect afstemmen op het centraal punt.

MATEN EN VORMEN

Wanneer je op een bepaalde plaats in de tuin gebruik gemaakt hebt van bijvoorbeeld ronde vormen, dan is het mooi om ook elders in de tuin deze ronde vorm te laten terug komen; ook hier creëer je opnieuw een rustpunt in de tuin en esthetisch oogt het mooier. Houdt ook zeker rekening met de hoogte van je planten; wanneer een hogere plant vooraan in de border geplaatst wordt, moeten de achterliggende planten hoger zijn; ook hier moet je er weer vanuit gaan, dat dit het uitzicht van de tuin ten goede komt, ook al had je jouw favoriete plant helemaal vooraan gepland.

KWALITEIT

Een mooie tuin staat en valt met kwaliteitsvolle beplanting. Wacht je steeds tot de planten goedkoper worden om te planten? Dan heb je nooit meer de dezelfde kwaliteit als wanneer je midden op het seizoen koopt. Dat geldt vooral ook voor jaarlingen; de kleinere plantjes geraken soms maar moeilijk in bloei en laten bij de eerste stortbui hun blaadjes hangen. Kies dan beter voor de duurdere kwaliteit, die sterker zijn en beter bestand tegen allerlei aanvallen van buitenaf.

GROEN IN DE TUIN

Kies zeker een aantal groene planten op de achtergrond; zij zorgen ervoor dat kleuren die ervoor geplaatst worden, beter tot hun recht komen. Vooral belangrijk bij het planten van herfst- en winterplanten, die op zich al minder kleuren bevatten.

 

GENIET VAN JOUW PERFECTE TUIN!

Bron: https://www.daviddomoney.com/easy-diy-garden-design-10-tips-to-buy-the-best-plants/

Opmerking plaatsen

Close