Er is heel wat te doen rond de bijen en hun afnemende populatie in onze streken en hoe dit onze eigen toekomst beïnvloedt. Hoog tijd dus, dat we ons steentje bijdragen om het gefladder in de tuin terug aan te wakkeren.

De meest eenvoudige manier om dat te doen, is door bijenvriendelijke planten toe te voegen in de tuin. Maar nog beter is het als je een hele bloemenweide aanlegt, bij voorkeur met bijenvriendelijke bloemsoorten.

Heb je dus een stuk braakliggende grond, waar je voorlopig niks mee doet? Of moet je nog bepalen hoe je tuin eruit zal zien? Opteer dan voor een bloemenweide. En zelfs als je een kleine tuin hebt, kan je een mini bloemenweide aanleggen.

SOLO OF IN COMBINATIE

Een bloemenweide is heel makkelijk aan te leggen en vraagt weinig onderhoud. Je kan ervoor kiezen om de bloemenweide in je bestaande gazon te vermengen; houd er dan wel rekening mee, dat je kiest voor wilde bloemsoorten die ook effectief samengaan met gras, wat groeiwijze betreft. Daarnaast kan je ook opteren voor een bloemenweide die gewoon op zichzelf bestaat. Deze bloemenweides doen het goed op verschillende ondergronden en gedijen zelfs heel goed op grond die van nature niet zo voedzaam is; ideaal dus als je een droge grond hebt, waar weinig delicate planten overleven.

EENJARIGEN OF VASTE PLANTEN

Een bloemenweide is zoals gezegd een goede tijdelijke oplossing voor gronden die momenteel niet gebruikt worden;  voor deze gronden kan je kiezen voor een bloemenweide met éénjarige bloemsoorten, waar je in de zomerperiode verblijd zult worden met een zee aan kleuren. Wil je deze echter in je achtertuin aanleggen en hoop je er toch langer van te genieten en heb je geen zin om elk jaar opnieuw te zaaien? Dan kan je een bloemenmengsel kiezen van vaste planten of een combinatie van de twee.

Houd er wel rekening mee, dat wanneer je kiest voor éénjarigen, de standplaats wel zonnig moet zijn, willen de planten goed gedijen.

HET PLANTEN VAN EEN BLOEMENWEIDE

Je kan nog tot juni je weide  zaaien (staat meestal ook op de verpakking). Wanneer het jouw bedoeling is om de bijen, vlinders en hommels te helpen, dan kan je beter kiezen voor bloemenmengsels van bij ons. Met andere woorden, wanneer je kiest voor buitenlandse soorten, omdat je weleens iets anders wilt, kan dit natuurlijk ook, maar deze soorten zijn voor de insecten minder geschikt, omdat ze ook minder bekend zijn bij onze insectenvrienden. Over het algemeen echter zal je wel voldoende keuze vinden om een mooie gevarieerde weide te maken.

In de eerste plaats maak je de grond klaar, door deze goed om te spitten, waarbij je ook alle onkruid en harde materialen verwijdert; vervolgens strooi je de zaden uit in de grond (volg de aanwijzingen op de verpakking); zorg ervoor dat de zaden voldoende zonlicht kunnen opnemen, om goed te kiemen; geef voldoende water gedurende de eerste weken en je zal tijdens de zomermaanden kunnen genieten van een prachtige bloemenweide.

HET ONDERHOUD VAN DE BLOEMENWEIDE

Een bloemenweide vraagt op zich weinig onderhoud. Het enige wat je moet doen; is een éénmalige maaibeurt (dit geldt voor de weide  met éénjarige bloemen) in het najaar. Als je geluk hebt, zullen er hierbij al onmiddellijk nieuwe zaden in de grond terechtkomen, die zorgen voor nieuwe bloemen voor volgend jaar. Het is pas na een aantal jaren, dat deze bloemenweide opnieuw bijgezaaid moet worden.

Eveneens voor de bloemenweide met vaste planten, kom je met één of twee maaibeurten per jaar rond of als je ze nu aanlegt, slechts éénmaal in het najaar. (afhankelijk van het type bloemen en planten dat je zaait)

Wil je naast een bloemenweide, de nuttige insecten nog beter helpen overleven? Dan kan je nog opteren voor een bijenhotel bijvoorbeeld, waar allerlei nuttige insecten die met uitsterven bedreigd zijn, hun eigen plaatsje kunnen vinden, waardoor ze nog beter hun werk kunnen doen.

Meer weten over bloemenweides en andere manieren om de bijen te helpen?

https://www.tuinpraat.be/bloemenweide-aanleggen/

Of kom eens een bijenhotel en bloemenweide bezoeken:

http://www.bartverelst.be/insectenhotels/ (deelnemer tuindagen Beervelde)

Opmerking plaatsen