Het is elk jaar weer een uitdaging om kwetsbare planten te helpen om de vakantieperiode door te komen, met een minimum aan water, want tenzij je een uitgekiend watersysteem hebt geïnstalleerd, of een vriendelijke buur hebt die je plantjes verzorgt wanneer jij er niet bent, moet je op zoek naar alledaagse uitvindingen om ervoor te zorgen dat je planten het overleven.

Gelukkig zijn er een aantal makkelijke manieren om je planten toch van het nodige water te voorzien.

DE WATERFLES

Neem een lege wijnfles (of eventueel een lege plastic fles van 1 liter mag ook); vul ze met water tot waar de nek begint. Steek je duim in de nek van de fles en draai de fles om, terwijl je ze in de grond bij de plant duwt; haal daarbij je duim uit de nek en zorg ervoor dat de fles diep genoeg in de plantenhouder en grond zit. Trek een streep op de fles, daar waar het waterniveau zich bevindt, op die manier kan je zien of er ook echt water in de grond terecht komt. Vooraleer je de fles toevoegt, zorg je ervoor dat de plant al voldoende water gekregen heeft.

HET DRUPPELSYSTEEM MET KOORD

Neem een glazen voorraadbokaal (of een grote bokaal) en een natuurlijk koord. Geef op voorhand al voldoende water aan de plant.

Plaats de bokaal naast of achter de plant uit direct zonlicht. Knip het katoenkoord of een ander koord dat goed water opneemt lang genoeg dat het vanuit de bokaal tot aan de voet van de plant komt.

Plaats het koord in de bokaal, op de bodem. Duw het andere eind een tiental centimeter in de grond en bij voorkeur niet in direct zonlicht.

Vul de bokaal nu met water en eventueel vloeibare meststof (een doekje over de mond van de bokaal, vertraagt het verdampingsproces).

Plaats de bokaal steeds hoger dan de voet van de plantenhouder (zet hem bijvoorbeeld op een dik boek of zo, om het watersysteem in gang te zetten)

LEGE PLASTIC FLES

Neem een lege plastic waterfles van 2 liter. Met een nagel en hamer maak je onderaan in de bodem twee gaatjes.

Maak nu ook een aantal gaatjes in één zijkant van de fles.

Maak een opening naast de plant in de grond, vul de fles met water en plaats de fles voor driekwart in de grond. Duw de grond goed aan rondom de fles.

Zet nu opnieuw het dopje op de fles als je niet wilt dat er teveel water ineens wegloopt, of wanneer planten minder water nodig hebben. Om meer water door te laten, schroef je de dop iets minder vast (dit kan je zelf regelen).

Nog meer ideeën vinden?

https://www.wikihow.com/Water-Plants-While-You%27re-Away

Opmerking plaatsen