Wie graag deze zomer in zijn eigen verfrissing wilt voorzien, kan kiezen voor een waterpartij in de tuin. Dat kan een zwembad zijn of een zwemvijver, die keuze is uiteraard persoonlijk.

Wat beter is voor jou, is afhankelijk van de beschikbare ruimte en de faciliteiten in de tuin.

Wij bekeken de meer duurzame oplossing en dat is zonder verweer, de zwemvijver.

ECOLOGISCH EN NATUURLIJK

Een zwemvijver in de tuin zorgt niet enkel voor de nodige verkoeling tijdens warme dagen, maar is ook een verlengde van de tuin.

Net omdat een zwemvijver helemaal wordt aangepast aan de stijl van de tuin, lijkt het als het ware, alsof hij er altijd geweest is.

Op ecologisch vlak is de zwemvijver de betere optie, omdat hij de natuurlijke organismen respecteert en geen gebruik maakt van vervuilende producten om het water schoon te houden bijvoorbeeld.

DE VIJVER ZO NATUURLIJK MOGELIJK MAKEN

Of jouw vijver er meer uitziet als een zwembad of een natuurlijke waterpartij, hangt af van jouw persoonlijke eisen, maar er zijn een aantal zaken die je kan toepassen, die er voor zorgen dat de zwemvijver er nog natuurlijker en properder uitziet.

LIGGING

Eerst en vooral zorg je ervoor dat de zwemvijver iets hoger ligt dan het gazon bijvoorbeeld; dit zorgt er voor dat je vijver proper blijft en geen poel wordt van aarde en vuil en voorzie voldoende drainage rond de vijver, zodat overtollig regenwater makkelijk weg kan.

ONDERGROND

Nog een tip om je zwemvijver zo helder mogelijk te maken, is door het gebruik van een zwarte waterdichting. Die weerspiegelt het licht heel mooi en geeft veel meer diepgang en helderheid aan je vijver. Daarenboven neemt een donkere kleur de warmte sneller op, hetgeen bespaart op energie om de watertemperatuur op peil te houden.

REINIGEN

Ook je zwemvijver moet goed onderhouden worden, maar dit gebeurt meestal op een ecologisch verantwoorde manier, met andere woorden, worden er best natuurlijke materialen toegevoegd die zorgen voor een natuurlijke zuivering.

Zo kan je bijvoorbeeld beter poreuze gesteentes toevoegen (bv lava); die nemen bacteriën makkelijker op, die zich dan later kunnen omzetten naar voeding voor de planten in de vijver en zo je vijver proper houden.

INVESTEREN IN WERKZAME MOERASPLANTEN

Je wilt heel graag dat je zwemvijver er mooi en helder uitziet; ook dat is weer een taak van de natuurlijke begroeiing die je toevoegt. Vaak wordt er gekozen op basis van uitstraling, maar het is van het grootste belang dat je voldoende variatie brengt in moerasplanten die het water zuiver houden. Zij moeten er namelijk het hele jaar door voor zorgen, dat het water proper blijft. Het is dus beter om te investeren in zuiverende planten en minder in esthetische afwerking; vooral grasachtigen doen het heel goed in zwemvijvers.

SPECIALISTEN KUNNEN HELPEN

Wil je een natuurlijke zwemvijver aanleggen, dan kan je best te rade gaan bij een specialist; hij kan je de beste tips geven, om je vijver zo proper en helder mogelijk te houden en je bijstaan met raad en daad, betreffende aanleg en onderhoud.

 

Wil je nog veel meer weten over de zwemvijver?

https://www.heldervijveren.com/zwemvijver

Opmerking plaatsen

Close