Groene energie wordt meer en meer de norm in onze moderne tijden.

Er duiken ook steeds meer windmolens op in ons straatbeeld, ter ergernis van sommigen die al die mastodonten niet echt verwelkomen in aan de horizon. En toegegeven, echt fraai zien ze er niet uit. Daarnaast zijn ze ook niet altijd geluidloos wat bewoners die in de buurt wonen enkel nog maar meer belast.

Daarom gaat men steeds op zoek naar (kleinere) alternatieven, die beter ogen en geen geluidshinder geven. Zo werden reeds de zonnepanelen geïntroduceerd die in dakpannen verwerkt zijn.

Maar in Frankrijk, is er een slimme ondernemer die de windboom (of de originele naam: l’éolien, l’arbre aux vent) ontworpen heeft. Hij wou dat het ontwerp perfect integreerde in het omliggende landschap in plaats van er als een antenne bovenuit te steken.

Het resultaat werd een prachtig kunstwerk als het ware, van een windboom die er niet enkel uitziet als een echte boom, maar ook zachtjes ruist als een echte boom, waardoor geen geluidshinder optreedt. Elk blad is een op zichzelf werkende windturbine, die zelfstandig een maximum aan energie opwekt.

windboom

De windboom is ontworpen om hem dichter bij de mensen te brengen en misschien in een latere fase, zelfs bij de mensen in de tuin te installeren.

Met zijn 11 meter hoogte is dat misschien nog toekomstmuziek, maar het concept slaat zeker aan in steden en gemeenten, vooral ook omdat de windboom aangepast is aan lagere en veranderlijke windsnelheden die vaak in steden opgemeten worden.

De windboom maakt gebruik van 72 kleine verticale turbines, die draaien in de wind en zo op een stille manier energie produceren en dit reeds bij weinig wind.

windboom

Niet enkel is de boom een enorme aanwinst om ook op kleinere schaal groene energie op te wekken, maar hij ziet er ook nog eens super aardig uit met zijn groene kruin en guitige windbladeren.

Veel openbare instanties hebben reeds een boompje geplant en dragen op die manier op een artistieke manier bij tot meer groene energie in het straatbeeld, tot groot jolijt van de mensen, die op die manier kunnen genieten van een fraaiere en milieuvriendelijke omgeving.

Wij zijn in elk geval fan!

Meer weten over de windboom?

http://www.newwind.fr/en/

Comments are closed.