De eerste winterprik is een feit. Het eerste laagje wit bedekt onze tuinen, de bladeren vallen massaal van de bomen en planten en struiken verliezen hun blad.

Dit is hét moment om de opbouw van je wintertuin onder de loep te nemen, want zonder alle bloemenpracht en kleur, wordt de tuin teruggebracht tot zijn essentie.

Als jouw wintertuin nu nog steeds aanspreekt en opvallende details vertoont, heb je geluk. Dat betekent dat je een goed gestructureerde tuin hebt, die het hele jaar door een eigen uitstraling heeft. Maar in vele tuinen is het winterseizoen het minst aantrekkelijke seizoen, als alle bonte kleuren eruit verdwenen zijn.

Wat kan je doen om jouw tuin structureel te veranderen, waardoor hij ook in de wintermaanden mooi oogt?

Het belangrijkste om een tuin het hele jaar door een fraaie aanblik te geven, is hem de juiste vorm of silhouet te geven.

Vooral in de winter is het van groot belang dat er planten in de tuin staan die eruit springen qua vorm of hoogte; het zijn blikvangers die onmiddellijk opvallen temidden van andere lagere planten.

Kies dus voor zoveel mogelijk groenblijvende vaste planten, die in de winter een opvallend kenmerk dragen, zoals er zijn bessen, vruchten en als je veel geluk hebt, bloemen. Of snoei planten en struiken in een prominente vorm, waardoor je een mooi schaduwspel krijgt in de tuin op zonnige dagen.

Combineer deze planten met opvallende tuinornamenten (al of niet seizoensgebonden), die de saaiheid wegnemen en onmiddellijk een nieuwe sprankel toevoegen aan de tuin.

Klimplanten in de tuin die in de wintermaanden bloeien zijn een must, als je ook in de hoogte meer leven wilt creëren. Plaats enkele winterklimmers op een zuidelijke muur en bouw er een aantal vogelkastjes tussenin en je hebt per direct een levend winters tafereeltje. Met een vogelbadje op voet, help je niet alleen de vogels in de moeilijke maanden, maar het oogt ook heel idyllisch temidden van het groen.

vogelhuisje

In de winterperiode heb je gewoon minder begroeiing in de tuin, dus moet je de aandacht vestigen op andere elementen. Heb je bijvoorbeeld opvallend slingerende paadjes in de tuin? Zorg er dan voor dat je deze sneeuwvrij houdt en mooi opborstelt, zodat hun silhouet perfect uitkomt en zo de structuur van je tuin in de kijker zet.

padje

Houdt siergrassen een beetje in toom en knip ze mooi strak. Op die manier komen de vormen mooier uit en zijn ze een in het oog springend detail in de wintertuin. Heel mooi als een winters rijmlaagje ze bedekt. Voorzie meerdere grassen in groep, dat geeft een mooier beeld dan één solitaire plant.

Hetzelfde doe je met hagen. Snoei ze nog voor de winter mooi glad en geniet in de winter van hun grillige postuur.

hagen

Heb je muurtjes of hekwerk in de tuin? Zorg er dan voor dat ze in onberispelijke staat verkeren, want in de winter zijn zij het die jouw tuin een verzorgde of slordige uitstraling geven.

 

Wat je nog kan doen om de tuin in de winter toch aantrekkelijk te maken zijn potten. Zet enkele potten samen op een verhoogje tussen de rest van de planten in de tuin en vul ze met typische winterbloeiers zoals viooltjes. De kleur zal direct in het oog springen, je tuin opfleuren en meer structuur geven. Dichter bij het huis, kan je ook een aantal geurende planten zetten, zoals onder andere de sneeuwbal, die met zijn geur de tuin helemaal opfrist en je humeur erbij.

rozenbottels-wintertuin

Hetzelfde effect krijg je ook met winterbloeiende bollen, zoals het sneeuwklokje, dat je overal onder struiken en bomen kunt planten. Op die manier creëer je leuke hoekjes om te ontdekken in de wintertuin.

winterplanten

Tenslotte kan je ook met minder planten in de tuin ervoor zorgen dat je tuin er mooi verzorgd bijligt en interessant oogt, door bijvoorbeeld plantenbedden in een bepaalde vorm aan te leggen, waardoor ze ook zonder bloemen of planten, een eyecatcher zijn. Eén kunstig object erin (met verlichting als het even kan), kan de boel al helemaal opwarmen…

Bronnen:

http://www.tuinseizoen.com/structuur-in-de-wintertuin/

http://www.tinktuinenlandschap.nl/Inspiratie/wintertuinstijl.html

 

1 Comment

Opmerking plaatsen