Wil je last minute nog een aantal zomerse perkplanten aanschaffen om enkele kale plekken in de tuin op te vullen?

Dan is de volgende lijst van Intratuin een goede indicatie van de meest favoriete zomerbloeiers. Naast hun sierwaarde vindt je er ook hoe je ze best verzorgt.

Voor alle zomerbloeiers geldt één algemene regel: veel water geven!

  1. Vlijtig liesje (Impatiens walleriana)

Het vlijtig liesje is een ontzettend veelzijdig plantje. Ze doen het werkelijk overal: in de zon, de schaduw, in pot en bak en natuurlijk het bloemperk! Daarnaast bloeien ze heel lang van mei tot oktober. De bloemen kunnen allerlei kleuren hebben zoals oranje, rood, roze en wit. De groene bladeren lopen mooi spits toe. Ze doen het vooral heel goed in de halfschaduw en zijn makkelijk te verzorgen. Wel is het belangrijk dat ze altijd voldoende water hebben en voeg eenmaal per week vloeibare meststof toe aan het water. Het vlijtig liesje valt onder het springzaad: als je de bloemetjes niet weghaalt ontstaat er een kokertje met zaad dat groter wordt tot het barst. Alle zaden vliegen dan in het rond.

Bloeitijd: mei-oktober

  1. Begonia

De begonia is een bekende plant, maar blijft toch steeds weer verrassen. Hij zorgt direct voor een kleurexplosie met zijn tropisch uitziende bloemen in opvallende kleuren zoals rood, roze, paars, wit, geel of oranje. De modekleuren van dit moment zijn zalm, roze en abrikoos. Er zijn rechtopstaande en ook hangende soorten die het geweldig doen in hangpotten. Zet deze bloeier op een beschutte plaats in de halfschaduw, in de volle zon droogt de grond snel uit en dat verdragen ze niet. Begonia’s staan mooi in het bloemperk en doen het ook geweldig in potten en bakken. Groot voordeel is dat ze altijd doorbloeien wat voor weer het ook is. Verwijder wel regelmatig de uitgebloeide bloemen, dit helpt om schimmelvorming te voorkomen én verlengt de bloeiperiode.

Bloeitijd: half juni-oktober

  1. Petunia

Petunia’s zijn echte klassiekers onder de terrasplanten. Het is een éénjarige plant die bloeit van april tot aan de eerste vorst. Ze zijn er in oneindig veel soorten en maten; met verschillende tekeningen zoals een streep- of stervorm en in heel veel kleuren. Bij Intratuin vind je het grootste assortiment petunia’s, zo kun je dus eindeloos combineren! Er zijn veel nieuwe soorten die stuk voor stuk bijzonder zijn. Neem bijvoorbeeld de zwarte petunia en de populaire mini-petunia (Callibrachoa). Ook zijn er dubbelbloemige soorten, die net lijken op kleine kunstwerkjes. Maak mooie ton-sur-ton combinaties of mix ze met ander perkgoed. Zet petunia’s lekker in het zonnetje en bescherm ze tegen harde wind. Vertroetel de planten met mest en voldoende water, dan geniet je de hele zomer van een bloemenzee.

Bloeitijd: mei-september

  1. Lobelia

Lobelia is een fris en vrolijk plantje met heel veel meestal blauwe, maar ook roze en witte bloemetjes. Hij is genoemd naar Matthias de Lobel een inwoner van Lille eind 16de eeuw. De indianen gebruikten dit plantje als kruid reeds lang voor de plant zijn naam kreeg. Lobelia wordt in de tuin vooral gebruikt als borderplant, maar doet het ook goed in een terrasbak of hangmand. De rankende lobelia’s vragen eigenlijk gewoon om een hanging basket. Het is een klassieke combinatie om ze met rode geraniums te mixen, maar natuurlijk zijn er veel meer combinaties mogelijk! Ze houden van zon, maar laat de grond zeker niet uitdrogen. Na de eerste bloei mogen ze ingekort worden om zo een tweede bloei te krijgen.

Bloeitijd: juli-september

  1. Verbena

Verbena’s zijn er in romantische kleuren zoals roze, rood en paars. De bloemen groeien in mooie rozetjes en zijn daardoor echt de moeite waard. Er zijn soorten die het best in een bloemperk staan, maar die met hangende stelen zijn juist weer prachtig in een hangmand. Verwijder oude bloemen en geef de plant regelmatig water, afhankelijk van de temperatuur en het weer. Als de planten langer worden hebben ze meer water en meststof nodig, in ruime potten ongeveer om de twee dagen.

Bloeitijd: juni-oktober

  1. Geranium (Pelargonium)

De geranium is weer trendy! Zowel als éénjarige en als vaste plant is hij weer helemaal terug in allerlei vrolijke, bonte, zachte en felle kleuren. Hij komt van oorsprong uit Zuid-Afrika en heeft via import omstreeks 1600 over de hele wereld bekendheid gekregen. Met zijn grote, ronde tot bloemschermen zijn het echte eyecatchers op je terras. Ze staan graag midden in de zon, bijvoorbeeld in potten en bakken op je terras of balkon. De bovenste laag grond in de pot mag steeds wat indrogen voor je opnieuw water geeft. Met weinig moeite kun je er de hele zomer van genieten.

Bloeitijd: mei-oktober

  1. Bellenplant (Fuchsia)

Als je op zoek bent naar een bijzondere bloeier, kies dan voor de Fuchsia. De vele hangende bloemetjes zijn namelijk ontzettend mooi en bloeien uitbundig. In afwijking van de meeste bloemen zijn de bloembuis en de vier kelkbladeren opvallend gekleurd. De paarsrode variant is het meest bekend, maar ze zijn er in nog veel meer andere kleuren en vormen.  Ze staan leuk in potten, maar zijn met de sierlijke hangende bloemtakken natuurlijk nog mooier in een hangmand. Bedenk wel dat deze plant bijna dagelijks water nodig heeft.

Bloeitijd: mei-september

  1. Dipladenia

De Dipladenia is een prachtige exotische plant met bloemen in de kleuren wit, rose en paars. Hij komt van origine uit Midden- en Zuid-Amerika en groeit daar op grote hoogte. Hij is in Nederland nog redelijk onbekend en dat terwijl het zo’n mooi plantje is. Hij houdt ontzettend veel van zon: hoe donkerder de standplaats hoe minder bloemen. Als je hem genoeg water geeft blijft hij regelmatig nieuwe bloemen geven, die per bloem tot veertien dagen goed blijven.

Bloeitijd: mei-september

  1. Bacopa (Sutera cordata)

De Bacopa is een hevig wit bloeiende plant die prachtig is in hanging baskets. In de volksmond wordt hij Bacopa genoemd, maar de wetenschappelijke naam is Sutera. Deze naam komt van de Zwitserse professor Johann Rudolf Suter die in 1802 een gids van de Zwitserse plantenflora schreef. De tweede naam cordata verwijst naar het hartvormige blad dat de plantjes hebben. Meestal hebben ze witte bloemen, maar de laatste jaren zijn er ook soorten met roze en blauwe bloemen. In hangbakken is hij op zijn mooist, maar ook in potten en bakken doet hij het goed. In de border is het een mooie bodembedekker.

Bloeitijd: mei-oktober

  1. IJsbloemen

IJsbloemen hebben stevige bloemetjes in allerlei – anders dan de naam doet vermoeden – zonnige kleuren. Geel, rood, roze, oranje de kleuren spatten ervan af. Op de stelen en bloemen zijn schitterende parelachtige druppels te bekennen. Ze kunnen (in tegenstelling tot het meeste perkgoed) goed tegen droogte. Ze zijn heel geschikt voor de voorkant van de border, rotstuinen maar ook in potten en bakken doen ze het prima. Als het maar in de zon is, want daar zijn ze gek op.

Bloeitijd: april-september

Perkgoed verzorgen

Bij Intratuin koop je perkgoed als jonge plantjes, dat is veel makkelijker dan dat je het zelf opkweekt. De plantjes komen van de beste kwekers die alleen uitstekende kwaliteit leveren en daardoor zullen ze lang en uitbundig bloeien.

Veel verzorging hebben ze niet nodig. Knip wel steeds de uitgebloeide bloemen eruit, want daardoor zullen ze heel lang blijven bloeien. En geef ze voldoende water en meststoffen. Op die manier kun je er tot de herfst van genieten.

Bron:  http://www.intratuin.be/buiten/tuinplanten/perkgoed-zomerbloeiers/

Comments are closed.