Ze worden ook weleens jaarlingen genoemd, omdat ze meestal een zomer van uitbundige groei garanderen en dan stilletjes wegkwijnen in het najaar; de zomerbloeiers in de tuin, je moet er gewoon een aantal in de tuin hebben.

EEN WAAIER AAN MOGELIJKHEDEN

De grootste troef van jaarlingen bij bloemen, is dat je op korte tijd een anders saaie en dode hoek kunt opvullen met een bom aan kleuren, maar ook potten op het terras worden vaak gevuld met zomerbloeiers, omdat je ze na de zomer ook gewoon weer kunt wegdoen en je daardoor minder onderhoud hebt tijdens de winterperiode. Er is dan ook heel wat keuze om jouw tuin en terras heel aantrekkelijk te maken, door te spelen met diverse kleuren.

PLANTEN IN DE VOLLE GROND

Uiteraard doen zomerbloeiers het ook goed in de volle grond. Zorg voor een goed doorlaatbare grond en meng er een deel compost onder voor de organische toets, die ervoor zal zorgen dat de wortels zich sneller uitbreiden.

Geef de planten voldoende tussenruimte, want ze hebben de neiging om sterk te groeien op korte tijd en op die manier gaan ze mekaar niet overwoekeren.

Een TIP als je planten gekocht hebt in een tuincentrum in containers: vooraleer je de planten in de grond zet, trek je de wortels een beetje uit elkaar (voorzichtig); dat zorgt ervoor dat de wortels beter kunnen ademen en zich sneller zullen verspreiden. Het beste is ook om een beetje organische meststof bij te geven, wanneer je ze plant.

 

DE STAANPLAATS

Wees er zeker van dat de vorstperiode voorbij is (medio mei), vooraleer je zomerbloeiers plant die niet winterhard zijn. Het label zal dit normaal vermelden.

Daarnaast houden de meeste zomerbloeiers (hoe kan het ook anders) van zon; zij floreren als ze op een zonnige standplaats geplant worden.

Is de vorst nog niet helemaal voorbij en moet je de planten nog enkele dagen binnen bewaren? Een TIP : bewaar ze op een rustig plaatsje halfschaduw en beschermd, maar bewaar ze bijvoorbeeld niet in de garagebox, want de uitlaatgassen van auto’s en bijvoorbeeld grasmaaiers, kunnen schade aan de bladeren brengen.

 

ZORGEN VOOR ZOMERBLOEIERS

Over het algemeen zullen zomerbloeiers uitbundig bloeien gedurende de volledige zomerperiode tot de temperaturen weer dalen. Maar het spreekt voor zich, dat om een mooie bloei te garanderen, je wel enkele onderhoudswerken moet doen.

Het belangrijkste werk om je bloemen bloeiende te houden, is het verwijderen van dode bloemen, op het moment dat ze beginnen te verwelken (dus niet als ze al verdroogd zijn).

Wanneer je bij het planten een organische korrel hebt toegevoegd om te bemesten, zou je niet veel meer moeten bijmesten tijdens het seizoen. Teveel bijmesten kan ervoor zorgen dat het groene deel van de plant ook sterker groeit, terwijl het de bedoeling is dat de bloemen prioriteit krijgen.

De enige uitzondering hierop zijn de bloemen in potten; zij hebben wel om de paar weken een vloeibare bemesting nodig om de groei aan te houden.

EEN OF MEERDERE SLOKJES

Een tweede belangrijk punt is het water geven. Omdat zomerbloeiers een beperkt wortelgestel hebben, moeten ze regelmatig water krijgen. Vermijd om de planten van bovenaf water te geven, dat kan op sommige bloemen vlekken veroorzaken (bv. petunia’s). De beste manier om water te geven, is dus op grondniveau.

Het grote voordeel aan zomerbloeiers is dat je eindeloos kunt variëren en combineren en als je het in  het ene jaar niet voor mekaar kreeg om de perfecte combinatie te vinden, kan je het gewoon volgend jaar opnieuw proberen.

Bron: https://www.gardeners.com/how-to/growing-annual-flowers/5070.html

Opmerking plaatsen