Voor velen is het nog volop zomer en wordt er nog helemaal niet aan het herfstseizoen gedacht, maar toch is september al de eerste herfstmaand.

Het is de maand waar je nog heel wat kunt doen in de tuin, omdat de temperaturen nog aangenaam zijn en de grond nog makkelijk bewerkbaar.

Daarom is het de ideale maand om je tuin voor te bereiden op de koudere maanden van het jaar.

KOUDE NACHTEN GEEFT KANS OP ROT

Overdag zouden we het vaak nog niet zeggen, maar ’s avonds en vooral ’s nachts kan het al flink afkoelen, waardoor bloemen en planten het risico lopen om te rotten. Verwijder dus ook nu nog de dode hoofdjes van bloeiende planten, om te vermijden dat rot zich verspreidt naar andere planten die hun bloei nog moeten krijgen.

 

DE GROENTETUIN CONTROLEREN

De tomaten hebben het geweldig gedaan dit jaar, maar met het kouder worden, zijn zij ook het meest kwetsbaar voor schimmels. Blijf ze dus dagelijks plukken, zolang ze nog nieuwe trossen produceren. Verwijder ook zoveel mogelijk groen, om de zon maximale inkijk te geven. Heb je minder zon waar de trossen groeien? Verwijder dan een hele tros en laat deze verder rijpen op een zonnig plekje op het terras.

ROEST BESTRIJDEN

Nu de grote groeiperiode voorbij is, hebben planten vaak last van “roest”. Roest is te herkennen aan rode en gele vlekken op de bladeren van de planten.

Dit roest houdt van dampige omstandigheden, dus als je de kans hebt om je planten in potten te verzetten naar een zonniger plekje, kan je ze op die manier redden. Kan je ze niet verplaatsen, bestrijdt het roest dan met een product tegen schimmelziekten, om te vermijden dat de planten het volgend jaar minder goed doen.

Een goede hygiëne in potten, waarbij afgevallen groen verwijderd wordt, houdt je planten gezond.

 

NIEUWE STEKKEN NEMEN

Als je het nog niet gedaan hebt en je tegen volgend seizoen jonge plantjes wilt van een moederplant, moet je nu jonge scheuten nemen en planten, zodat ze nog kunnen wortelen vooraleer  het te koud wordt. Geef ze voldoende ruimte, aangepaste compost en matig water, om ze een goede start te geven.

Ook van de groenblijvers kan je nu stekken nemen; zet die op een goed beschermde plaats tegen de tijd dat de wintermaanden komen. In die periode zal je ook over de plantjes bescherming moeten voorzien.

ZOMERBLOEIERS VERWIJDEREN

Om plaats te maken voor de herfstbloeiers, is het nu tijd om de zomerbloeiende planten (vaak éénjarigen) te verwijderen.

Heb je knolplanten staan in de tuin of tussen het gras? Zorg er dan nu voor dat het gras een snoeibeurt heeft gehad, vooraleer de knollen opkomen.

Heb je nog bloemen met lange stengels staan, die nog niet uitgebloeid zijn? Verstevig dan nu de stengels, want een herfststorm kan hen makkelijk breken.

GRAS ZAAIEN

De condities in de grond zijn op hun best nu, om gras in te zaaien. Omdat de aarde lang warmte vasthoudt en het al wat vochtiger wordt, kan je een nieuw gazon nog in de startblokken krijgen. Dus als je gazonnetje te lijden heeft gehad onder de brandende zon? Dan kan je dit nu nog herstellen.

 

Geniet daarnaast nog van de laatste warme zonnestralen op je huid, vooraleer we de paraplu onverbiddelijk moeten bovenhalen.

 

Bron: https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2009/aug/30/gardening-advice-preparing-for-autumn

Opmerking plaatsen